جلد 8، شماره 1 - ( بهار 1383 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 38-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

S. S. Eslamian, A. Zarei, A. Abrishamchi. Regional Estimation of Low Flows for Mazandaran River Basin . jwss 2004; 8 (1) :27-38
سیدسعید اسلامیان ، علیرضا زارعی ، احمد ابریشم‌چی . برآورد منطقه‌ای جریان‌های کم رودخانه‌های حوضه آبریز مازندران. علوم آب و خاک. 1383; 8 (1) :27-38

یکی از روش‌های تحلیل منطقه‌ای جریان کم، استفاده از روش رگرسیون چندگانه برای به‌دست آوردن روابطی بین دبی جریان کم با دوره‌های بازگشت معین و ویژگی‌های حوضه آبخیز است، که در این پژوهش برای برآورد دبی جریان کم با دوره‌های بازگشت مختلف در حوضه آبریز مازندران از آن استفاده شد. پس از تحلیل فراوانی نقطه‌ای جریان کم برای 20 ایستگاه آب سنجی، آزمون همگنی انجام شد و دو ایستگاه غیر همگن شناخته شده و از محاسبات حذف گردیدند. روابط منطقه‌ای بین دبی جریان کم با دوره‌های بازگشت 2، 5، 10 و 20 سال و ویژگی‌های حوضه شامل مساحت حوضه، ارتفاع متوسط حوضه، حداقل ارتفاع حوضه، فاکتور شکل، طول شاخه اصلی رودخانه، طول شاخه اصلی رودخانه از مرکز ثقل تا نقطه خروجی حوضه، در صد مساحت جنگلی، میانگین بارش سالانه و شیب متوسط حوضه به مدل‌ها راه یافتند. در نهایت میانگین خطای نسبی مدل برای دوره‌های بازگشت 2، 5، 10 و 20 سال به ترتیب برابر1/41، 41/3، 45/0 و 2/47 درصد به‌دست آمده، که در مقایسه با ب دیگران، مدل‌ها از خطای کمتری برخودار بودند.
دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1383/1/27