جلد 22، شماره 4 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- زمستان 1397 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 221-211 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rigi M R. Effects of Dissolved Organic Matter on the Simazine Sorption in Different Soils. jwss 2019; 22 (4) :211-221
ریگی محمدرضا. اثرات ماده آلی محلول بر جذب علف‌کش سیمازین در خاک‌های مختلف. علوم آب و خاک. 1397; 22 (4) :211-221

1. گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان ، rezarigi@gmail.com
اثرات ماده آلی محلول به‌دست آمده از کمپوست بر جذب سیمازین در چند خاک مختلف با استفاده از روش تعادلی مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق شش خاک با مقادیر مختلف کربن آلی انتخاب شدند. هم‌دماهای جذب سیمازین در خاک‌ها با استفاده از مدل خطی به‌دست آمد و مقادیر ضریب توزیع در شرایط بدون حضور (Kd) و با حضور (Kd*) ماده آلی محلول محاسبه شدند. با افزایش غلظت ماده آلی محلول در دامنه 65-0 میلی­گرم ماده آلی محلول در لیتر در سیستم خاک- محلول، مقدار  Kd*/Kd  ابتدا افزایش و سپس کاهش می­یابد. غلظت‌­های بحرانی ماده آلی محلول (DOMnp) در خاک‌­های مختلف به‌دست آمد که در این نقطه غلظتی، مقدار Kd* برابر با Kd  می‌شود. در شرایط حضور ماده آلی محلول با غلظت­‌های کمتر از غلظت بحرانی ماده آلی محلول، جذب سیمازین در خاک­‌ها افزایش یافته (Kd* > Kd)، درحالی­که در غلظت‌­های بیشتر از غلظت بحرانـی ماده آلی محلـول، جذب سیمازین در خاک­‌ها کاهش نشان داد (Kd* < Kd). غلظت بحرانی ماده آلی محلول با مقدار کربن آلی خاک همبستگی منفی داشت و حداکثر مقدار Kd*/Kd  یعنی (Kmax) با حداکثر جذب ماده آلی محلول در خاک (Xmax) همبستگی مثبت نشان داد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که حضور جزء آب­گریز ماده آلی محلول به­‌طور کاملاً مشهود جذب سیمازین در خاک‌­ها را افزایش داد درحالی­که حضور جزء آب­دوست ماده آلی محلول سبب کاهش جذب سیمازین شد.
واژه‌های کلیدی: آفت‌کش، سیمازین، ماده آلی محلول، جذب، خاک
دریافت: 1395/10/13 | پذیرش: 1396/11/7 | انتشار: 1397/12/24