جلد 17، شماره 66 - ( مجله علوم و فنون كشاورزي و منابع طبيعي، علوم آب و خاك، زمستان 1392 )                   جلد 17 شماره 66 صفحات 23-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh M, Mirzaii F, Sohrabi T, Kkavosi M, Yazdani M R. Variation Analysis in Short-Term Physical and Hydraulic Properties of Cracked Paddy Soils by Adding Straw Rice and Zeolite. jwss 2014; 17 (66) :11-23
URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-2000-fa.html
علیزاده مریم، میرزایی فرهاد، سهرابی تیمور، کاووسی مسعود، یزدانی محمدرضا. بررسی تغییرات کوتاه مدت ویژگی‌های فیزیکی و هیدرولیکی خاک‌های ترک‌دار شالیزاری با افزودن کاه و کلش برنج و زئولیت. علوم آب و خاک. 1392; 17 (66) :11-23

URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-2000-fa.html

، malizadeh87@gmail.com
مدیریت آب در خاک‌های ترک‌دار شالیزاری، یک مسئله مهم در کشت برنج است. به منظور بررسی اثر مواد آلی و زئولیت و اثر متقابلشان بر وضعیت فیزیکی و رطوبتی خاک‌های شالیزاری، فاکتور ماده آلی (کاه و کلش برنج) در چهار سطح (صفر، 5/0، 1 و 5/1 درصد)، فاکتور زئولیت در چهار سطح (صفر،8، 16 و 24 تن در هکتار)، هم‌چنین مراحل رطوبتی خاک در 5 سطح در سه تکرار به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در موسسه تحقیقات برنج کشور مورد بررسی قرار گرفت. میزان رطوبت، وزن مخصوص ظاهری، فاصله گرفتن خاک از جدار ظرف در یک دوره 4 ماهه اندازه‌گیری شدند. نتایج به‌دست آمده نشان داد که اثر متقابل مواد آلی و زئولیت بر درصد رطوبت وزنی در سطح آماری یک درصد معنی‌دار شد. افزودن بقایای گیاهی سبب کاهش وزن مخصوص ظاهری نسبت به تیمار شاهد شد. هم‌چنین روابط حاکم بین درصد رطوبت وزنی و وزن مخصوص ظاهری از هم‌بستگی بالایی برخوردار است. وزن مخصوص ظاهری در تیمار شاهد و 5/1% بقایای گیاهی به ترتیب در محدوده ((7/1-75/0) و(3/1-7/0)گرم بر سانتی‌متر مکعب) تغییر کرد. نتایج نشان می‌دهد زئولیت نمی‌تواند مانند بقایای گیاهی در کاهش پارامترهای ترک خاک مؤثر باشد، هر چند سبب حفظ بیشتر رطوبت خاک شد.
دریافت: 1390/12/11 | پذیرش: 1391/3/23 | انتشار: 1392/11/20