Asadi M, Noshadi M, Noshadi A. Analytical Examination of Nutritional Value of Drinking Water Using the Drinking Water Nutritional Quality Index Case Study: Drinking Water of Shiraz City. jwss 2025; 29 (2) :69-82
URL:
http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-4468-fa.html
اسدی محسن، نوشادی مسعود، نوشادی علیرضا. واکاوی ارزش تغذیهای آب آشامیدنی با استفاده از شاخص کیفی تغذیهای آب آشامیدنی (مطالعه موردی: آب آشامیدنی شهر شیراز). علوم آب و خاک. 1404; 29 (2) :69-82
URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-4468-fa.html
گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. ، noshadi@shirazu.ac.ir
چکیده: (63 مشاهده)
در این پژوهش کیفیت آب آشامیدنی با استفاده از شاخصهای مبتنی بر مقبولیت، سلامت و تغذیه در بازه 2022-2010 در شهر شیراز (استان فارس) بررسی شد. منیزیم، فلوراید و کلسیم بهترتیب بیشترین نقش را در مشارکت آب آشامیدنی شهر شیراز در دریافت مواد معدنی مربوط به رژیم غذایی ایفا میکنند. رتبهبندی شاخص کیفیت آب آشامیدنی (DWQI) و زیرشاخصهای مقبولیت (AWQI) و سلامت (HWQI) در شهر شیراز عالی است، ولی میانگین شاخص کیفی تغذیهای آب آشامیدنی (DWNQI) شهر شیراز 5/47 ± 77/52 است که در رتبهبندی خوب قرار دارد؛ بنابراین درحالیکه شاخصهای متداول کیفیت آب (HWQI، AWQI و DWQI) عالی هستند، ولی شاخص DWNQI عالی نیست که بهدلیل لحاظکردن ارزش تغذیهای آب در شاخص DWNQI است. بهطورکلی روند (HWQI، HWQI، AWQI و DWNQI) در بازه سیزدهساله شهر شیراز نشان میدهد که شاخصهای معمول کیفیت آب آشامیدنی (HWQI، AWQI و DWQI) تصویر دقیقی از ارزیابی کیفیت آب آشامیدنی در بسیاری از موارد ارائه نمیدهد؛ زیرا نقش تغذیهای آب را در نظر نمیگیرند و به همین دلیل گاهی اوقات آب بیشتر از نیاز تصفیه میشود؛ بنابراین تجدیدنظر در تفسیر کیفیت آب آشامیدنی در استفاده از دیدگاه ارزش تغذیهای آب آشامیدنی (DWNQI) برای داشتن تصویری جامع از کیفیت آب آشامیدنی ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1403/10/22 | پذیرش: 1403/12/12 | انتشار: 1404/5/7