جلد 28، شماره 2 - ( علوم آب و خاک- تابستان 1403 )                   جلد 28 شماره 2 صفحات 145-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

Choopan Y, Arianpour H. Investigating the interaction Effect of Irrigation Water Quality and Type of Irrigation System on the Soil Physical and Chemical Properties under the Conditions of Using Treated Municipal Wastewater. jwss 2024; 28 (2) :135-145
چوپان یحیی، آریان پور حسام. بررسی اثر متقابل کیفیت آب آبیاری و نوع سیستم آبیاری بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در شرایط کاربرد فاضلاب شهری تصفیه‌شده. علوم آب و خاک. 1403; 28 (2) :135-145

گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. ، yahyachoopan68@gmail.com
یکی از راهکارهای کاهش اثرات سوءاستفاده از پساب فاضلاب شهری، بکارگیری آن در کشاورزی همراه با سیستم‌ آبیاری زیر سطحی است که آثار آن نیز در خاک نیاز به بررسی‌های گسترده دارد. ازاین‌رو، پژوهشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو فاکتور نوع منبع آبیاری (آب چاه W1 و پساب تصفیه شده شهری W2) و نوع سیستم آبیاری (سطحی S1 و قطره‌ای زیر سطحی S2) در سه تکرار (R) برای عمق 40-0 سانتی‌متری خاک طی دو سال زراعی انجام شد. نتایج آماری نشان داد پارامترهای پتاسیم، سدیم، شوری و نسبت جذب سدیم در تقابل نوع سیستم و نوع منبع آبیاری در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار شدند؛ ولی پارامترهای pH، کلسیم و منیزیم در تقابل نوع سیستم و نوع منبع آبیاری غیرمعنی‌دار شدند. کمترین مقدار برای کاتیون‌های کلسیم، منیزیم، سدیم و آنیون‌های کلر، فسفات و سولفات در تیمار W1S1 به‌دست آمد. همچنین بیشترین مقدار پارامترهای شوری، کلسیم، منیزیم، فسفات، پتاسیم و کلر برای تیمار W2S2 دیده شد. باتوجه‌به نتایج استنباط می‌شود که آبیاری با پساب فاضلاب شهری بهبود خصوصیات شیمیایی خاک را شامل شده است و نوع سیستم آبیاری مورد بررسی نیز تغییرات جزئی داشته است.
دریافت: 1402/7/21 | پذیرش: 1403/2/8 | انتشار: 1403/6/10