جلد 8، شماره 1 - ( بهار 1383 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 234-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

S. Jamali, E. Purjam, A. Kheiri, M. Damadzadeh. Three Species Belonging to Criconematidae from Cereal Fields in Isfahan Province. jwss 2004; 8 (1) :223-234
سالار جمالی ، ابراهیم پورجم ، احمد خیری ، محمود دامادزاده . معرفی سه گونه نماتد از خانواده Criconematidae در مزارع غلات استان اصفهان. علوم آب و خاک. 1383; 8 (1) :223-234

چکیده:   (20942 مشاهده)
به منظور شناسایی فون نماتدهای انگل گیاهی مزارع غلات مهم (گندم، جو و ذرت) استان اصفهان، درطی سال‌های 1378 و 1379 تعداد 120 نمونه خاک و ریشه از نواحی مختلف کشت این محصولات در استان جمع‌‌آوری گردید. عملیات شستشوی خاک و استخراج نماتدها به روش الک و سانتریفیوژ انجام گرفت. کشتن و تثبیت نمونه‌ها با استفاده از محلول FGA (فرمالدئید، گلیسیرین و اسید استیک به نسبت 1:1:4) صورت پذیرفت. پس از انتقال نمونه‌ها به گلیسیرین، از نماتدهای استخراج شده اسلاید دائمی‌تهیه شده و با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج بررسی‌ها نشان دهنده وجود سه گونه، متعلق به دو جنس از خانواده Criconematidae می‌باشد. این گونه‌ها عبارت‌اند از: Hemicycliophora poranga ، Criconemella antipolitana و Criconemella xenoplax . گونه H. poranga که از خاک اطراف ریشه ذرت جدا شده است، برای نخستین بار از ایران گزارش می‌شود. گونه غالب برحسب فراوانی در نمونه‌ها، C. antipolitana است که از خاک اطراف ریشه گندم و جو در مناطق مختلف جداسازی گردید. گونه C. xenoplax از نمونه خاک مزرعه گندم با سابقه کشت درختان هلو استخراج و شناسایی شدند. هر سه گونه فوق برای فون نماتدهای استان جدید محسوب می‌شوند.
واژه‌های کلیدی: نماتد، غلات، Criconematidae، اصفهان
دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1383/1/27