جلد 25، شماره 1 - ( علوم آب و خاک - بهار 1400 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 217-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehgan T, Gholami Sefidkouhi M A, Khoshravesh M, Samadani Langroudi N. Use of Modified Nano Particles of Beech Leaves for Nitrate Removal from Aqueous Solutions in the Column System. jwss 2021; 25 (1) :205-217
دهقان طیبه، غلامی سفید کوهی محمد علی، خوش روش مجتبی، صمدانی لنگرودی نرگس. استفاده از نانوجاذب برگ راش اصلاح شده در حذف نیترات از محلول‌های آبی در سیستم پیوسته. علوم آب و خاک. 1400; 25 (1) :205-217

1. گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران ، magholamis@yahoo.com
در این پژوهش، کارایی حذف نیترات توسط جاذب برگ راش در آزمایش‌های ناپیوسته و پیوسته مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا طی آزمایش‌های ناپیوسته، اثر pH، زمان تماس، جرم جاذب و غلظت اولیه نیترات بر حذف نیترات بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش pH، بازدهی و ظرفیت جذب کاهش یافت و جذب نیترات توسط میلی و نانوجاذب برگ راش به‌ترتیب ۱۲۰ و ۹۰ دقیقه پس از شروع آزمایش به تعادل رسید. با افزایش غلظت نیترات، بازدهی حذف نیترات میلی و نانوجاذب برگ راش به‌ترتیب از 59/2 به 39/7 و از 82/1 به 69/9 درصد کاهش یافت. در ادامه طی آزمایش‌های پیوسته دبی‌های ۵، ۸ و ۱۱ میلی‌لیتر در دقیقه و غلظت‌های نیترات ۱۵، ۵۰ و ۱۲۰ میلی‌گرم در لیتر مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها نشان داد که با افزایش غلظت نیترات از ۱۵ به ۱۲۰ میلی‌گرم در ‌لیتر زمان اشباع برای میلی جاذب برگ راش از ۲۴۰ به ۱۵۰ دقیقه و برای نانوجاذب برگ راش از ۳۶۰ به ۲۷۰ دقیقه کاهش یافت. مدل‌های توماس، دوز- پاسخ و یون- نلسون بر نتایج حاصل از آزمایش‌های پیوسته برازش داده شدند. مدل توماس با دقت بالایی بر داده‌های آزمایشگاهی برازش یافت. درمقایسه جاذب‌ها، نانوجاذب دارای قابلیت جذب بیشتری بوده است.
دریافت: 1398/9/9 | پذیرش: 1399/6/19 | انتشار: 1400/3/10