جلد 24، شماره 3 - ( علوم آب و خاک - پاییز 1399 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 95-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kheibar H, Sajjadi S M, Ahadiyan J. Evaluation of Energy Dissipation and Flow Rate of Elliptical-Lopac Gate under Sudden Transition Condition. jwss 2020; 24 (3) :83-95
خیبر هومن، سجادی سید محسن، احدیان جواد. بررسی استهلاک انرژی و دبی عبوری از دریچه سالونی- بیضوی در شرایط وجود تبدیل ناگهانی. علوم آب و خاک. 1399; 24 (3) :83-95

1. گروه سازه‌های آبی، دانشکده علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز ، sajjadi.mohsen@gmail.com
دریچه‌های سالونی با مزایای قابلیت نصب آسان، خودکارسازی و امکان عبور راحت رسوبات و اجسام شناور، از جمله سازه‌های جدید تنظیم سطح آب و کنترل دبی در کانال‌های آبیاری هستند. تبدیل شکل دریچه از مستطیلی به بیضوی، امکان افزایش دبی عبوری با یک رقوم سطح آب را فراهم می‌کند. در تحقیق حاضر تأثیر تبدیل ناگهانی بر مقدار دبی و افت انرژی دریچه سالونی- بیضوی در شرایط جریان مستغرق به‌صورت آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن است که مقدار دبی و افت انرژی دریچه سالونی- بیضوی با تبدیل ناگهانی نسبت به شرایط هم‌عرض کانال به‌ترتیب در حدود 28 تا 86 درصد کاهش و 11 تا 35 درصد افزایش می‌یابد. در پایان روابط آماری برای برآورد دبی با حداکثر خطای 16±  درصد و افت انرژی دریچه دریچه سالونی- بیضوی با تبدیل ناگهانی در شرایط جریان مستغرق با حداکثر خطای 16±  درصد ارائه شد.
دریافت: 1398/7/29 | پذیرش: 1398/10/11 | انتشار: 1399/9/10