جلد 25، شماره 3 - ( علوم آب و خاک - پاییز 1400 )                   جلد 25 شماره 3 صفحات 224-209 | برگشت به فهرست نسخه ها

Meshkavati toroujeni J, dehghani A, ٍEmadi A, Masoudian M. Experimental Study of Discharge Coefficient at the Dentate Trapezoidal Labyrinth Weir. jwss 2021; 25 (3) :209-224
مشکواتی تروجنی سید جواد، دهقانی امیر احمد، عمادی علیرضا، مسعودیان محسن. مطالعه آزمایشگاهی ضریب ‌دبی در سرریز کنگره‌ای ذوزنقه‌ای دندانه‌دار. علوم آب و خاک. 1400; 25 (3) :209-224

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، amirahmad.dehghani@gmail.com
یکی از مشکلاتی که شبکه¬های آبیاری با آن مواجه هستند، تغییر میزان دبی عبوری از سازه آبگیر به‌واسطه نوسانات شدید سطح آب در مجرای اصلی است. یکی از راه¬های مؤثر کاهش این نوسانات، افزایش طول تاج سرریز در عرض مشخصی از کانال است که با استفاده از سرریزهای کنگره¬ای می¬توان به این هدف دست یافت. سرریز کنگره‌ای همان سرریز خطی است که در پلان به‌صورت شکسته دیده می‌شود. در این پژوهش، از یک سرریز کنگره¬ای با طول 3/72 متر، سه ارتفاع 15، 17 و 20 سانتی‌متر، سه شکل مختلف دندانه (مستطیل، مثلث و ذوزنقه) و یک سرریز خطی با همان سه ارتفاع استفاده شده است. همچنین ضریب ¬دبی این سرریز به‌صورت آزمایشگاهی در یک کانال به‌طول 15 و عرض 1 متر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داده است که در یک طول و ارتفاع ثابت، با افزایش نسبت هد آب بالادست به ارتفاع سرریز (Ht/P )، ضریب¬دبی کاهش یافته است. همچنین برای یک طول مشخص از سرریز و در یک Ht/P  ثابت، با افزایش ارتفاع سرریز، ضریب ¬دبی کاهش یافته است. سرریز خطی و سرریز کنگره¬ای بدون دندانه نسبت به سرریز کنگره¬ای دندانه¬دار به‌ترتیب 3/3 و 1/2 برابر عمق آب بیشتری در بالادست ایجاد می¬کنند.
دریافت: 1398/6/11 | پذیرش: 1399/11/1 | انتشار: 1400/9/10