جلد 24، شماره 2 - ( علوم آب و خاک- تابستان 1399 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 208-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaeinejad R, Khademi H, Ayoubi S, Jahanbazy Goujani H. Changes in Physical and Chemical Soil Properties under the Influence of the Rhizosphere and Canopy of Wild Almond Trees (Amygdalus arabica Olive.) with Different Ages. jwss 2020; 24 (2) :197-208
رضایی نژاد رضوان، خادمی حسین، ایوبی شمس الله، جهانبازی گوجانی حسن. تغییرات ویژگی‎ های فیزیکوشیمیایی خاک‌‎ها تحت تأثیر ریزوسفر و تاج پوشش درختچه ‎های بادام وحشی وامچک (Amygdalus arabica Olive.) با سنین مختلف. علوم آب و خاک. 1399; 24 (2) :197-208

1. گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان ، hkhademi@cc.iut.ac.ir
در اکوسیستمهای خشک و نیمهخشک، تک درختان تأثیر مهمی بر ویژگیهای خاک داشته و از طریق سیستم ریزوسفر و تاج پوششهای خود، تأثیر بسزایی در حاصلخیزی، حفاظت و بهبود کیفیت خاک دارند. به‌منظور مطالعه تأثیرات توالی زمانی سن درختچههای بادام وحشی وامچک روی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک، نمونههای خاک از اعماق 20-0، 60-40، 100-80 و 140-120 سانتیمتری از دو فاصله یقه درخت (ریزوسفر) و لبه تاج پوشش درختان با سنین 30، 50 و 130 ساله و یک موقعیت شاهد (فاقد درخت) از منطقه انجرک واقع در جنوب شرقی شهرستان بافت، استان کرمان با سه تکرار برداشت شد. ویژگی‎ های پ‎هاش، قابلیت هدایت الکتریکی، ماده آلی، آهک، پتاسیم قابل استفاده و غیرتبادلی و بافت خاک اندازه‎گیری شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که ویژگیهای خاک اندازهگیری شده از اعماق مختلف در منطقه مورد مطالعه، تحت تأثیر سن و تاج پوشش درختچه ‎های جنگلی بادام وحشی وامچک قرار گرفته‎اند. بیشترین و کمترین مقدار پ‎ هاش به‌ترتیب درخاک ‎های شاهد و تحت پوشش درختچههای 130 ساله مشاهده می‎شود و مقدار قابلیت هدایت الکتریکی خاک در زیر تاج درختچه‎ ها بیشتر از انتهای تاج است. تجمع کربن، نیتروژن و مواد مغذی در زیر تاج پوشش درختچهها، جزایر حاصلخیزی اطراف هر درختچه را ایجاد کرده و به‌طور کلی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک با افزایش سن درختچه‎‎های بادام وحشی وامچک بهبود یافته است. در مجموع حضور این درختچهها در مجموع، آثار مثبتی بر ویژگیهای خاک داشته و لذا از بین رفتن آنها منجر به کاهش چشمگیر کیفیت ویژگیهای خاک و مستعد شدن آنها به فرسایش خاک میشود.
دریافت: 1398/3/3 | پذیرش: 1398/8/13 | انتشار: 1399/5/10