جلد 23، شماره 3 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- پاییز 1398 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 123-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghdoust F, Ghanavati N, Nazarpour A, Babaenejad T, Watts M J. Status, Source and Environmental Pollution Assessment of Some Heavy Metals in Street Dust of Dezful City. jwss 2019; 23 (3) :109-123
صادق دوست فاطمه، قنواتی نوید، نظرپور احد، بابایی نژاد تیمور، جیمزواتس مایکل. بررسی وضعیت، منابع و آلودگی زیست‌محیطی برخی از فلزات سنگین در گرد‌و‌غبار خیابانی شهر دزفول. علوم آب و خاک. 1398; 23 (3) :109-123

2. گروه خاکشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران ، ghanavati.navid2014@gmail.com
فلزات سنگین موجود در گرد و غبار خیابانی به‌دلیل سمیت و پایداری آنها به‌عنوان یکی از مهم‌ترین پیامدهای زیست محیطی فعالیتهای انسانی در چند سال اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفتهاند. هدف از مطالعه حاضر بررسی خطر فلزات سنگین (سرب، روی، مس، کروم، کادمیوم، نیکل، وانادیوم، آرسنیک و کبالت) بر سلامت انسانی در گرد و غبار خیابانی شهر دزفول است. برای نیل به این هدف تعداد 30 عدد نمونه گرد و غبار از پیادهرو خیابانهای اصلی دزفول برداشت و به روش جذب اتمی (AAS) آنالیز شد. سطح آلودگی فلزات سنگین بر اساس شاخص آلودگی و شاخص جامع آلودگی نمرو براورد شد. همچنین الگوی مکانی غلظت فلزات در گرد‌و‌غبار خیابانی در محیط GIS تهیه شد. میانگین غلظت فلزات سنگین سرب، روی، مس، کروم، کادمیوم، نیکل، وانادیوم، آرسنیک و کبالت به‌ترتیب 54/2، 223/6، 5/50، 44/4، 0/4، 45/8، 37/8، 3/3 و 7/6 (mg/kg) بود. میانگین غلظت تمام فلزات سنگین به جز آرسنیک، وانادیوم و کبالت چندین برابر بیشتر از مقدار زمینه است. بر اساس میانگین فاکتور غنیشدگی (EF) و شاخص آلودگی (PI) در منطقه مورد مطالعه، فلزات سنگین روی و سرب دارای آلودگی بسیار بالایی هستند. بر اساس ارزیابی شاخص جامع آلودگی نمرو 100 درصد نمونهها دارای درجه آلودگی بالا هستند. نتایج به‌دست آمده از شاخصهای آلودگی نشان داد که منبع آلودگی فلزات مورد مطالعه فعالیتهای انسانزاد از قبیل ترافیک و سوختن سوختهای فسیلی در منطقه مورد مطالعه است.
دریافت: 1397/4/12 | پذیرش: 1397/8/5 | انتشار: 1398/10/2