جلد 23، شماره 1 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- بهار 1398 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 186-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alipour A, Soleimani K, Gholami L. Measurement and Comparison of Soil Splash Rates under the Influence of Acidity and Rain Intensity. jwss 2019; 23 (1) :177-186
کاویان عطااله، علیپور اعظم، سلیمانی کریم، غلامی لیلا. اندازه‌گیری و مقایسه نرخ پاشمان خاک تحت تأثیر اسیدیته و شدت باران. علوم آب و خاک. 1398; 23 (1) :177-186

1. گروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری ، ataollah.kavian@gmail.com
یکی از جدی­ترین مشکلات زیست‌محیطی که امروزه بسیاری از مناطق دنیا با آن روبه­رو هستند، باران اسیدی است. این پدیده اثرات مخرب زیست‌محیطی بسیاری دارد که یکی از مهم­ترین آنها آلودگی و تخریب خاک است. باران اسیدی اثر آنی بر خاک داشته و سبب تجزیه و پراکنده شدن ذرات خاک می­شود. این اولین گام برای شروع فرسایش خاک است. بنابراین در این پژوهش به بررسی اثر pH‌های مختلف باران اسیدی به همراه تغییرات شدت بر پاشمان خاک در شرایط آزمایشگاهی و با استفاده از شبیه­ساز باران و فنجان پاشمان پرداخته شد. برای انجام آزمایش‌ها از باران اسیدی با pH ‌های 75/3، 25/4 ، 25/5 و باران معمولی در سه شدت 40، 60 و 80 میلی‌متر بر ساعت استفاده و درنهایت 36 نمونه برای تجزیه و تحلیل اماری برداشت شد. به‌منظور انجام تحلیل‌های آماری از نرم­افزارهای 23SPSS  و 2013EXCEL  و آزمون­های آنالیز واریانس یک‌طرفه و دوطرفه در سطح معنی‌داری 95 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد در شدت­های 40 و 60 میلی­متر بر ساعت، نرخ پاشمان در تمامی تیمارهای pH‌ باران تفاوت معنی­داری داشتند و باران اسیدی با pH 75/3 بیشترین مقدار پاشمان را ایجاد کرد. درحالی‌که این تفاوت در شدت 80 میلی­متر بر ساعت علیرغم افزایش عددی مقدار پاشمان در تیمارهای با pH 75/3 و 25/4، تفاوت معنی­دار نشد. همچنین نتایج مقایسه میانگین­ها نشان داد که با افزایش شدت، مقدار پاشمان خاک نیز افزایش می­یابد. درنهایت آزمون تجزیه واریانس دو طرفه نشان داد اعمال همزمان دو فاکتورتغییرات pH و شدت باران اثر متقابلی در پاشمان خاک بر هم نداشتند.
دریافت: 1396/10/9 | پذیرش: 1397/2/4 | انتشار: 1398/3/25