جلد 23، شماره 2 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- تابستان 1398 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 238-227 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zabardast M, Daneshvar Vousoughi F. Jointed Rock Mass Effects on the Seismic Waves Scattering from the Canyon Sites in the Dam's Support. jwss 2019; 23 (2) :227-238
زبردست مهدی، دانشور وثوقی فرناز. بررسی اثرات توده‌سنگ درزه‌دار بر تفرق امواج لرزه‌ای از ساختگاه‌های دره‌ای در تکیه‌گاه سدها. علوم آب و خاک. 1398; 23 (2) :227-238

2. گروه مهندسی عمران، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران ، fdaneshvar. vousoughi@gmail.com
مطالعه لرزهای درهها به‌دلیل احداث سازههای مهم مانند سد روی آنها همواره از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. یکی از شرایط ساختگاهی مهمی که بر زمین‌لرزه عبوری از درههای سنگی اثر می‌گذارد وجود توده‌سنگ درزه‌‍دار در این نوع ساختگاه‌هاست. ما در این تحقیق به بررسی اثر این پدیده روی تفرق امواج لرزهای خواهیم پرداخت. به‌منظور بررسی این مسئله از ترکیب دو روش المان محدود در حوضه نزدیک و المان مرزی در حوضه دور استفاده شده است و برای مدل‌سازی توده‌سنگ درزهدار، مدل الاستیک خطی همسان به‌کار رفته است. با توجه به مطالعات انجام شده در این تحقیق، تودهسنگ درزهدار در حالات خاص که بستگی به زاویه برخورد امواج، ضخامت لایهها و مشخصات مصالح تشکیل دهنده آن دارد میتواند اثرات چشمگیری روی امواج زمین‌لرزه و در نتیجه روی سازههای ساخته شده روی دره‌ها داشته باشد و بایستی در طراحی این سازهها اثرات آن مورد توجه قرار گیرد.
دریافت: 1396/7/13 | پذیرش: 1397/5/15 | انتشار: 1398/6/10