جلد 23، شماره 4 - ( علوم آب و خاک - ويژه‌نامه سيل و فرسايش خاک - زمستان 1398 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 164-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ziaei D, Zare Bidaki R, Besalatpour A A, Malekian A. The Importance of Land Use Suitability for Runoff and Sediment Production in Beheshtabad Basin, Chaharmahal and Bakhtiari Province. jwss 2019; 23 (4) :153-164
ضیایی جزی دلارام، زارع بیدکی رفعت، بسالت پور علی اصغر، ملکیان آرش. اهمیت رعایت تناسب کاربری اراضی در تولید رواناب و رسوب در حوضه آبخیز بهشت‌آباد استان چهارمحال و بختیاری. علوم آب و خاک. 1398; 23 (4) :153-164

1. گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه شهرکرد ، d_ziaie@yahoo.com
برای حفظ و نگهداری خاک به‌عنوان منبع تولید باید بین استعداد ذاتی زمین و بهره‌برداری از آن توازنی برقرار باشد که این توازن از طریق ارزیابی تناسب اراضی میسر می‌شود. هدف از مطالعه حاضر مقایسه میزان رواناب و رسوب‌دهی کاربری‌های اراضی مختلف حوضه آبخیز بهشت‌آباد در وضعیت کنونی و در حالت رعایت تناسب کاربری اراضی است. بدین‌منظور نقشه کاربری اراضی در وضعیت فعلی با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای لندست و نقشه تناسب کاربری اراضی براساس دستورالعمل FAO تهیه شدند. سپس میزان رواناب و رسوب تولیدی در شرایط فعلی و تناسب کاربری اراضی با استفاده از مدل SWAT براورد شد. بدین‌منظور برای محاسبه رواناب از روش شماره منحنی و در روندیابی کانال از روش ماسکینگام و برای محاسبه تبخیر و تعرق پتانسیل از روش هارگریوز - سامانی استفاده شد. نتایج نشان می‌دهد رعایت تناسب اراضی در حوضه آبخیز بهشت‌آباد سبب کاهش میانگین رواناب از 99/4 میلی‌متر به 82/8 میلی‌متر (17 درصد) و رسوب‌دهی از 10/7 تن در هکتار به 7/8 تن در هکتار (27 درصد) در سال خواهد شد. درصد این کاهش در کاربری‌های کشت دیم، کشت آبی و مراتع پایین‌دست (فقیر) بیشتر است.
واژه‌های کلیدی: تناسب اراضی، رواناب، فرسایش، FAO، SWAT
دریافت: 1396/4/11 | پذیرش: 1397/5/27 | انتشار: 1398/10/10