جلد 22، شماره 3 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- پاييز 1397 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 259-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babaei H, GHanavati N, Nazarpour A. Contamination Level of Mercury in the Street Dust of Ahvaz City and its Spatial Distribution. jwss 2018; 22 (3) :249-259
بابایی حدیث، قنواتی نوید، نظرپور احد. سطح آلودگی جیوه در گردوغبار خیابانی شهر اهواز و توزیع مکانی آن. علوم آب و خاک. 1397; 22 (3) :249-259

1. گروه خاک‌شناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران ، Ghanavati.Navid2014@gmail.com
ریزگردها ترکیبات ذره­ای معلق هستند که از منابع مختلف طبیعی و انسان­ساز به‌وجود می­آیند. ریزگردها حاوی فلزات سمی، نظیر جیوه هستند که می­توانند اثرات مخربی بر سلامت انسان وارد کنند. در این مطالعه برای بررسی سطح آلودگی جیوه در ‌گردوغبار خیابانی شهر اهواز، تعداد 95 نمونه ‌گردوغبار از پیاده­رو­ خیابان­ های اصلی جمع‌آوری شد. غلظت جیوه در نمونه ­های جمع‌آوری شده با استفاده از روش جذب اتمی (AAS) تعیین شد. سطح آلودگی براساس شاخص ­هایی از جمله، فاکتور آلودگی، فاکتور غنی­شدگی، فاکتور زمین‌انباشتگی و ریسک اکولوژیکی برآورد ‌‌‌شد. مقدار غلظت جیوه از 02/0 تا 75/8 و مقدار میانگین 53/2 میلی­گرم بر کیلوگرم متغیر است. نتایج شاخص‌های آلودگی نشان داد سطح آلودگی جیوه در ‌گردوغبار خیابانی شهر اهواز بسیار زیاد بود، همچنین نتایج مربوط به ارزیابی ریسک اکولوژیک، نشان داد ریسک اکولوژیکی جیوه در منطقه مورد مطالعه بسیار بالا بود. الگوی توزیع مکانی غلظت جیوه نشان داد که در مناطقی با تراکم جمعیت بالا، حجم ترافیک زیاد و فعالیت­ های صنعتی، آلودگی شدیدی از نظر جیوه دارد.
دریافت: 1395/10/28 | پذیرش: 1396/8/14 | انتشار: 1397/8/24