جلد 21، شماره 4 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- زمستان 1396 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 28-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mostafazadeh R, Mirzaei S, Nadiri P. Curve Number Determination using Rainfall and Runoff Data and its Variations with Rainfall Components in a Forested Watershed. jwss 2018; 21 (4) :15-28
مصطفی‌زاده رئوف، میرزایی شهناز، ندیری پریا. تعیین شماره منحنی از رویدادهای بارش و رواناب و تغییرات آن با مؤلفه‌های بارش در یک حوضه آبخیز جنگلی. علوم آب و خاک. 1396; 21 (4) :15-28

1. گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی ، raoofmostafazadeh@yahoo.com
روش شماره منحنی سرویس حفاظت خاک آمریکا (SCS-CN) یکی از روش‌هایی است که به‌طور گسترده در برآورد ارتفاع رواناب از داده‌های بارش استفاده می‌شود. شماره منحنی هر حوضه نشانگر رفتار هیدرولوژیکی و توان تولید رواناب حوضه در مواقع بارندگی می‌باشد. هدف از این پژوهش محاسبه مقدار شماره منحنی از رویدادهای مشاهداتی بارش و رواناب در فصول مختلف و تحلیل ارتباط آن با مؤلفه‌های بارش در حوضه آبخیز جعفرآباد استان گلستان است. در این پژوهش ابتدا مقادیر شماره منحنی 43 رویداد ثبت شده همزمان بارش و رواناب با استفاده از مدل SCS-CN محاسبه شده و بعد از تفکیک فصلی رویدادها، معنی‌داری تفاوت مقادیر شماره منحنی در فصول مختلف با آزمون ANOVA مورد تحلیل قرار گرفت. همچنین برای تجزیه و تحلیل ارتباط تغییرات شماره منحنی با مؤلفه‌های بارش در مدل SCS-CN، از نمودارهای سه متغیره در نرم‌افزار Surfer استفاده شد. نتایج نشان‌ داد که میانگین مقادیر شماره منحنی در فصل‌های تابستان و زمستان حدود 60 و در فصل‌های بهار و پاییز به‌ترتیب 50 و 56 می‌باشد. با برقراری ارتباط بین شماره منحنی با خصوصیات بارش در نمودارهای سه ‌متغیره، مقدار بالای شماره منحنی در بارش‌هایی با شدت بیشتر از 10 میلی‌متر در ساعت و مقدار بیش از 40 میلی‌متر برآورد شد. همچنین در رخدادهایی با ضریب رواناب 80-40 درصد، مقدار شماره منحنی برآورد شده بالای 70 بود.

دریافت: 1395/3/8 | پذیرش: 1395/8/26 | انتشار: 1396/11/18

فهرست منابع
1. 1. حسنی پاک، ع. ا. 1389. زمین آمار (ژئواستاتیستیک). انتشارات دانشگاه تهران. تهران.
2. 2. عزیزیان، ا.، و ع، شکوهی. 1393. توسعه روشی برای تخمین شماره منحنی حوضه با استفاده از مفهوم مازاد اشباع (مطالعه موردی: حوضه آبریز کسیلیان). تحقیقات منابع آب ایران 3(10): 37-26.
3. 3. قهرودی تالی، م. 1385. ارزیابی مدل SCS-CN در تخمین رواناب (مطالعه موردی: حوضه آبریز سد امیر کبیر کرج). جغرافیا و توسعه. 4(7): 198-185.
4. 4. محمدی مطلق، ر.، ن. جلال کمالی و ا. جلال کمالی. 1393. ارزیابی رابطه SCS در تعیین تلفات اولیه باران در حوضه آبریز دالکی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، علوم آب و خاک 67(18): 121-109.
5. 5. مصطفی‌زاده، ر.، ا. سعدالدین، ع. ر. بهره‌مند، ب. شیخ و ح، نظرنژاد. 1389. ارزیابی اثرات هیدرولوژیک طرح آبخیزداری جعفرآباد استان گلستان با استفاده از مدل HEC-HMS. مهندسی و مدیریت آبخیز (2)2: 93-83.
6. 6. واعظی، ع. و م. عباسی. 1391. کارایی روش شماره منحنی رواناب (SCS-CN) در برآورد رواناب در حوضه آبخیز تهم‌چای، شمال‌غرب زنجان. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، علوم آب و خاک 61(16): 219-209.