جلد 21، شماره 1 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- بهار 1396 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 35-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zolfi Bavariani M, Ronaghi A, Karimian N, Yasrebi J, Ghasemi R. Influence of biochars prepared from poultry manure on phosphorus availability and recovery in a calcareous soil. jwss 2017; 21 (1) :23-35
زلفی باوریانی مختار، رونقی عبدالمجید، کریمیان نجفعلی، یثربی جعفر، قاسمی رضا. اثر بیوچار تهیه شده از کود مرغی بر فراهمی زیستی و بازیابی فسفر در یک خاک آهکی. علوم آب و خاک. 1396; 21 (1) :23-35

2. بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز ، amronaghi@yahoo.com

این آزمایش به منظور بررسی اثر کود مرغی و بیوچارهای تهیه شده از آن بر روند فراهمی زیستی و بازیابی فسفر در یک خاک آهکی اجرا شد. تیمارها ترکیبی از چهار سطح فسفر (صفر،30، 60 و 90 میکروگرم در گرم خاک) و پنج سطح ماده آلی (شاهد، کود مرغی و بیوچارهای تهیه شده از آن در دمای 200، 300 یا 400 درجه سلسیوس) بود. مواد آلی به میزان 2% وزنی با 400 گرم خاک مخلوط و به مدت 150 روز خوابانده شد. فراهمی زیستی فسفر در خاک در 8 مرحله مختلف از دوره خواباندن اندازه‌گیری شد. فراهمی فسفر در خاک‌های تیمار نشده با ماده آلی کمتر بود و با گذشت زمان نیز کاهش یافت. بازیابی فسفر از کود فسفری در ابتدای دوره خواباندن بیشتر از منابع ماده آلی بود اما با گذشت زمان به شدت کاهش یافت. در خاک‌های تیمار شده با منابع مختلف مواد آلی با گذشت زمان فراهمی زیستی فسفر و بازیابی آن افزایش یافت. کاربرد فسفر به همراه مواد آلی میزان بازیابی فسفر را کاهش داد. برهمکنش منفی سطوح بالای فسفر و منابع ماده آلی بر فراهمی فسفر در خاک مشاهده شد. به طور کلی بیوچار300 بیشترین تأثیر را بر تعدیل فراهمی فسفر در خاک داشت.

واژه‌های کلیدی: فسفر، کود مرغی، بیوچار، خاک آهکی
دریافت: 1393/10/14 | پذیرش: 1395/3/11 | انتشار: 1396/3/16