نصرالله محبوبی صوفیانی ، امیدوار فرهادیان . اثر دفعات تخم کشی و تراکم نگهداری تخم بر میزان ماندگاری تخم و لارو در ماهی قزل آلای رنگین کمان
[ Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792)]. علوم آب و خاک. 1381; 6 (4) :219-230
URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-150-fa.html
چکیده: (18968 مشاهده)
به منظور تعیین اثر دفعات تخمکشی و تراکم نگهداری تخم بر میزان ماندگاری تخم و لارو، از پنج گروه مولد قزلآلای رنگین کمان به دفعات متفاوت تخمکشی گردید. درصد ماندگاری و میزان رشد در مراحل مختلف، از باروری تا چشمزدگی، تخمگشایی و شنای آزاد لاروی برای هر گروه از مولدین به طور جداگانه بررسی شد. همچنین، اثر تراکمهای مختلف نگهداری تخم (چهار، هفت و ده هزار به ازای هر سینی) بر مراحل تکامل تخم تا تولید لارو با شنای آزاد در هر دسته از مولدین آزمایش گردید. پژوهش انجام شده به صورت فاکتوریل (3×3×5) در چارچوب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت.
نتایج نشان میدهد که میزان ماندگاری و رشد تخم و لارو با دفعات تخمکشی ارتباط بسیار تنگاتنگ دارد (P<0.05)، به گونهای که میزان ماندگاری و رشد لاروی، از باروری تا شنای آزاد لاروی برای مولدین با سه و چهار بار تخمکشی، نسبت به مولدین با یک بار، دو بار و پنج بار و بیش از آن، اختلاف معنیداری نشان میدهد (P<0.05). اگرچه میزان رشد لارو در تراکمهای مختلف تفاوت معنیدار نداشت، ولی میزان ماندگاری از باروری تا شنای آزاد در مولدین مختلف، که تراکم چهار هزار تخم در هر سینی داشتند، نسبت به تراکمهای هفت هزار و ده هزار تخم به طور معنیدار کمتر بود (P<0.05). بر پایه این یافتهها، چنین به نظر میرسد که مولدین با سه و چهار بار تخمکشی عملکرد بهتری نسبت به مولدین جوان و مسنتر دارند. همچنین، نگهداری تخم در تراکمهای کم میتواند عملکرد تخم بارور را در مراحل مختلف انکوباسیون کاهش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1381/10/25