جلد 12، شماره 43 - ( بهار 1387 )                   جلد 12 شماره 43 صفحات 324-315 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zibaei M, Jafari Sani M. Estimating Technical Efficiency and Technology Gap Ratio in Iranian Dairy Farm, A case Study: Azarbayjane Sharghi, Esfehan, Tehran, Khorasan, Fars and Yazd (Metafrontier Function Approach). jwss 2008; 12 (43) :315-324
زیبایی منصور، جعفری ثانی مریم. تعیین کارایی فنی و نسبت شکاف تکنولوژی در واحدهای تولید شیر در ایران، مطالعه موردی: استان‌های آذربایجان شرقی، اصفهان، تهران، خراسان، فارس و یزد (کاربرد روش فرامرزی). علوم آب و خاک. 1387; 12 (43) :315-324

هرچند کارایی فنی واحدهایی که براساس یک تابع تولید مرزی، تعیین گردیده‌اند، قابل مقایسه می‌باشد اما برای واحدهایی که تحت تکنولوژی‌های متفاوت فعالیت می‌نمایند‍ چنین مقایسه‌ای، معتبر نخواهد بود. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که واحدهای تولیدی مناطق مختلف یک کشور، مورد مقایسه قرار گیرند. در این مطالعه از مفهوم تابع فرامرزی (Metafrontier Function) برای مطالعه تفاوت‌های منطقه‌ای در تکنولوژی تولید شیر کشور استفاده شده است. تابع تولید فرامرزی با روش غیرپارامتریک فراگیر داده‌ها (Analysis (DEA) Data Envelopment)تخمین زده شد و داده‌های مورد نیاز آن از استخراج 726 پرسش‌نامه به‌دست آمد. نتایج حاصل از تخمین تابع تولید مرزی منطقه‌ای نشان داد که شکاف بین بهترین تولید کننده و سایر تولید کنندگان در استان یزد حداقل و در استان اصفهان حداکثر است.هم‌چنین نتایج حاصل از تخمین تابع تولید فرامرزی و محاسبه نسبت شکاف تکنولوژی((Technology Gap Ratio (TGR) حاکی از این بود که استان‌های تهران و یزد در مقایسه با سایر استان‌های مورد مطالعه، عملکرد تکنیکی بهتری دارند.

دریافت: 1387/5/23 | انتشار: 1387/1/27