جلد 27، شماره 4 - ( علوم آب و خاک-زمستان 1402 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 167-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Koohi S, Bahmanabadi B, Partovi Z, Safari F, Khajevand sas M, Ramezani Etedali H et al . Evaluation of ERA5 Reanalysis Dataset for Simulation of Climatic Variables and Water Harvesting from Humidity (Case Study: Qazvin Province). jwss 2023; 27 (4) :153-167
کوهی سکینه، بهمن آبادی بهاره، پرتوی زهرا، صفری فاطمه، خواجه وند ساس محمد، رمضانی اعتدالی هادی و همکاران.. ارزیابی داده‌های بازتحلیل ERA5 در شبیه‌سازی متغیرهای اقلیمی و پتانسیل استحصال آب از رطوبت هوا (مطالعه موردی: استان قزوین). علوم آب و خاک. 1402; 27 (4) :153-167

دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین ، Ramezani@eng.ikiu.ac.ir
یکی از مسائل و مشکلات اصلی در مناطق خشک و نیمه‌خشک، تأمین آب است. ازجمله گزینه‌های تأمین آب در این مناطق می‌توان به منابع آب نامتعارف اشاره کرد. امروزه استحصال آب از رطوبت هوا که از جمله منابع آب نامتعارف محسوب می‌شود، بیش‌ازپیش گسترش‌یافته است. روش‌های مختلفی نیز با این هدف توسعه‌یافته‌است؛ اما کاربرد شبکه توری بسیار رایج است. ازاین‌رو در پژوهش حاضر ضمن ارزیابی عملکرد منبع در شبیه‌سازی متغیرهای جوی مؤثر بر قابلیت استحصال آب از رطوبت هوا (دما، سرعت باد و فشار بخار آب)، امکان استحصال آب از رطوبت هوا در استان قزوین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان‌دهنده تأثیر مثبت اعمال ضرایب اصلاحی در تخمین دما و سرعت باد توسط منبع ERA5 در ایستگاه‌های مطالعاتی بود. بر اساس نتایج، بخش‌های شمال غربی و جنوبی استان (شهرستان کوهین و تاکستان) در فصول بهار و تابستان از ظرفیت بالایی در استحصال آب از هوا با استفاده از روش سیمی - توری برخوردار هستند. حداکثر مقدار آب قابل استحصال در دو منطقه ذکر شده در فصل تابستان، به‌ترتیب 10/2 و 9/7 لیتر بر مترمربع در روز تخمین زده شده است. با استفاده از پایگاه بازتحلیل ERA5، متوسط سالانه پتانسیل استحصال آب در ایستگاه‌های یادشده به‌ترتیب 7/9 و 4/6 لیتر بر مترمربع در روز برآورد شد. لازم به ذکر است، مقدار استحصال آب در شهر قزوین در فصل تابستان حداقل مقدار بوده است (3/4 لیتر بر مترمربع در روز) که می‌توان برای استفاده از آن در آبیاری فضای سبز، مزارع و یا باغات برنامه‌ریزی کرد.
دریافت: 1402/5/27 | پذیرش: 1402/6/29 | انتشار: 1402/10/10