جلد 25، شماره 4 - ( علوم آب و خاک - زمستان 1400 )                   جلد 25 شماره 4 صفحات 281-267 | برگشت به فهرست نسخه ها

Modares Nia A, Mirmohamad Sadeghi M, Jalalian A. Investigating the Effect of Microbial Induced Carbonate Precipitation on Reducing Wind Erodibility of Soils in Segzi Desert Area, Isfahan. jwss 2022; 25 (4) :267-281
مدرس نیا امیررضا، میرمحمدصادقی مسعود، جلالیان احمد. بررسی تأثیر بهسازی میکروبی در کاهش فرسایش‌پذیری بادی خاک‌های منطقه بیابانی سگزی اصفهان. علوم آب و خاک. 1400; 25 (4) :267-281

مجتمع عالی آموزشی و پژوهشی صنعت آب و برق اصفهان ، msadeghi84@yahoo.com
چکیده:   (1902 مشاهده)
بیابان¬زایی در سال¬های اخیر به یکی از اصلی¬ترین معضلات جوامع ساکن در مجاورت مناطق بیابانی تبدیل شده است. یکی از روش¬هایی که در سال¬های اخیر برای بهسازی خاک این مناطق مورد توجه قرار گرفته و به سرعت در حال گسترش در زمینه علوم مکانیک خاک می‌باشد، روش بهسازی میکروبی کربنات کلسیم (MICP) است. به کمک این فرآیند می توان با استفاده از میکروارگانیسم‌های موجود در خاک و استفاده از اوره و کلرید کلسیم، خاک را تثبیت نموده و پارامترهای مهندسی آن را ارتقا داد. بر این اساس به تازگی تلاش¬هایی برای استفاده از این روش صورت گرفته که در آن با ایجاد یک لایه سطحی مقاوم بر روی ماسه از بلندشدن دانه های گرد و غبار ممانعت می نماید. در مطالعه حاضر سعی شده با بررسی این روش، تأثیر شرایط محیطی موجود در بیابان¬ها از قبیل درجه دما و طوفان¬های ماسه‌ای بر روی خاک تثبیت¬شده به روش میکروبی بررسی شود. از این¬رو نمونه¬های بهسازی¬شده تحت دماهای متوسط و بیشینه منطقه قرار گرفته که بر این اساس با افزایش دما میزان مقاومت لایه سطحی بیشتر گردید. این افزایش مقاومت تا دما 24 درجه با شیب زیاد ادامه داشته ولی از دمای 24 درجه به بعد این شیب کاهش می یابد. همچنین، شرایط طوفان ماسه¬ای منطقه با استفاده از بارش ماسه¬ای سه سایز مختلف دانه (ریز، متوسط و درشت) در داخل تونل باد شبیه¬سازی شد. نتایج این آزمایش¬ها نشان داد که در سرعت¬های باد 7 و 11 متربرثانیه خاک تثبیت شده امکان تحمل شرایط محیطی را به خوبی داشته ولی با افزایش سرعت باد به 14 متربرثانیه و همچنین افزایش سایز دانه¬ها به درشت¬دانه، لایه مقاوم سطحی دچار سایش و خرابی شده که افزایش فرسایش بادی خاک را نیز به دنبال دارد.
دریافت: 1399/11/7 | پذیرش: 1400/2/25 | انتشار: 1400/12/10