جلد 25، شماره 3 - ( علوم آب و خاک - پاییز 1400 )                   جلد 25 شماره 3 صفحات 189-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghodspour M, Sarai Tabrizi M, Saremi A, Kardan Moghadam H, Akbari M. Two-Objective Simulation-Optimization Model for Cropping Pattern and Water Allocation in Semnan Plain. jwss 2021; 25 (3) :177-189
قدس پور محمد، سرائی تبریزی مهدی، صارمی علی، کاردان مقدم حمید، اکبری محمود. مدل شبیه‌سازی- بهینه‌سازی دوهدفه الگوی کشت و تخصیص آب در دشت سمنان. علوم آب و خاک. 1400; 25 (3) :177-189

دانشگاه آزاد اسلامی ، mahdisarai@yahoo.com
چکیده:   (1902 مشاهده)
استفاده از مدل¬های شبیه¬سازی- بهینه¬سازی ابزار ارزشمندی برای انتخاب الگوی کشت مناسب هستند. هدف اصلی این تحقیق، توسعه یک مدل شبیه¬سازی- بهینه¬سازی دوهدفه برای تعیین الگوی کشت و تخصیص آب است. این مدل پس از شبیه¬سازی حالات مختلف الگوی کشت، بهینه‌سازی را با الگوریتم فراابتکاری چندهدف شیرمورچه MOALO)) انجام می‌دهد. بر این اساس متغیرهای تصمیم شامل زمین و آب تخصیص‌یافته به دوره‌های ده روزه رشد گیاهان به¬گونه ای طراحی شدند که حداقل بهره‌برداری از منابع آب و حداکثرسازی اقتصادی به عنوان توابع هدف مشخص شدند. مدل توسعه‌یافته برای شبیه¬سازی و بهینه¬سازی الگوی کشت با سطح زیرکشت 5500هکتار و تخصیص آب دشت سمنان با آب تجدیدپذیر به میزان 60/8 میلیون‌مترمکعب استفاده شد. سناریوی‌های برداشت 80 (GW80) و 100 (GW100) درصد از آب تجدیدپذیر زیرزمینی و سناریوهای تغییر در الگوی کشت موجود 30 (AC30) و 60 (AC60) درصد در نظر گرفته که هر یک از این 4 سناریو با الگوریتم MOALO شبیه‌سازی شدند. بهینه¬سازی با استفاده از مدل پیشنهادی در چهار سناریو، باعث بهبود توابع هدف آبی و اقتصادی نسبت به عملکرد اولیه شبیه¬سازی شد. نتایج نشان داد که چهار سناریوی پیشنهادی با کمینه‌سازی تابع هدف آبی و بیشینه سازی تابع هدف اقتصادی نسبت به وضع موجود(شبیه سازی) بدست آمده است. در مجموع مدل پیشنهادی که ابزاری تخصصی برای بهینه¬سازی الگوی کشت زراعی با تخصیص آب است، با وجود سادگی کارایی بسیار مناسبی داشت.
دریافت: 1399/6/11 | پذیرش: 1399/10/24 | انتشار: 1400/9/10