جلد 25، شماره 2 - ( علوم آب و خاک - تابستان 1400 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 314-303 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motaghian H, Shirmohammadi M, Hosseinpur A. Assessment of Several Extractants for the Determination of Fe Availability to Corn (Zea mays L.) and its Critical Level in Some Calcareous Soils. jwss 2021; 25 (2) :303-314
متقیان حمیدرضا، شیرمحمدی مرتضی، حسین‌پور علیرضا. ارزیابی چند عصاره‌گیر برای تعیین آهن قابل استفاده ذرت (Zea mays L.) و حد بحرانی آن در تعدادی از خاک‌های آهکی. علوم آب و خاک. 1400; 25 (2) :303-314

1. گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه شهرکرد ، motaghian.h@yahoo.com
چکیده:   (1910 مشاهده)
آهن عنصر کم‌مصرف ضروری برای گیاهان است و معمولاً کمبود آن در خاک‌های آهکی گزارش می‌شود. انتخاب عصاره‌گیر مناسب برای تعیین مقدار آهن قابل استفاده و حد بحرانی آن در خاک‌های آهکی به نوع گیاه و خاک بستگی دارد. هدف این پژوهش، ارزیابی چند عصاره‌گیر شیمیایی در برآورد‌ آهن قابل استفاده ذرت و حد بحرانی آن در خاک‌های آهکی استان چهارمحال و بختیاری بود. مقدار آهن قابل استفاده با روش‌های DTPA-TEA، AB-DTPA، کلرید کلسیم 0/01 مولار، مهلیچ 2 و مهلیچ 3 تعیین شد. در پایان دوره کشت، ذرت برداشت و وزن خشک، غلظت آهن در گیاه و مقدار جذب آهن توسط ذرت تعیین شد. آهن عصاره‌گیری شده با همه عصاره‌گیرهای مورد استفاده با شاخص‌های ذرت همبستگی معنی‌داری داشتند. بیشترین ضریب همبستگی بین شاخص‌های ذرت و مقدار آهن عصاره‌گیری شده با روش‌های DTPA-TEA (0/94 - 0/32) و AB-DTPA (0/96 - 0/43) به‌دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که روش‌های DTPA-TEA و AB-DTPA مناسب‌ترین عصاره‌گیرهای برآورد کننده آهن قابل استفاده خاک برای ذرت در این خاک‌های آهکی بودند و حد بحرانی آهن با استفاده از این دو عصاره‌گیر به‌ترتیب 2/81 و 3/67 میلی‌گرم بر کیلوگرم به‌دست آمد.
دریافت: 1399/1/17 | پذیرش: 1399/12/10 | انتشار: 1400/6/10