جلد 24، شماره 3 - ( علوم آب و خاک - پاییز 1399 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 32-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jalili J, Radmanesh F, Naseri A A, Akhond Ali M A, Zarei H A. Estimation of Sugar Cane Evapotranspiration using SEBAL and SEBS Algorithms and Priestly-Taylor Method (Case Study of Amir Kabir Cultivation and Industry). jwss 2020; 24 (3) :17-32
جلالی جمیل، رادمنش فریدون، ناصری عبدعلی، آخوندعلی محمدعلی، زارعی حیدرعلی. برآورد تبخیر و تعرق گیاه نیشکر با استفاده از الگوریتم SEBAL و SEBS (مطالعه موردی کشت و صنعت امیرکبیر). علوم آب و خاک. 1399; 24 (3) :17-32

1. گروه منابع آب دانشگاه شهید چمران اهواز ، feridon.radmanesh@yahoo.com
تبخیر یکی از پارامترهای مهم در مدیریت پیکره‌های آبی، تغییرات تراز آب در آنها و محاسبه بیلان آب است که برآورد دقیق آن با مشکلات و پیچیدگی‌های خاصی روبه‌رو است. توجه به محدودیت روش‌های فیزیکی و تجربی برآورد تبخیر، استفاده از فناوری سنجش از دور به‌دلیل امکان برآورد مکانی اطلاعات و همچنین حداقل کردن استفاده از داده‌های هواشناسی می‌تواند کاربرد وسیعی در محاسبه تبخیر داشته باشد. الگوریتم‌های زیادی برای برآورد تبخیر و تعرق با استفاده از فناوری سنجش از دور توسعه داده شده‌اند. از جمله این الگوریتم‌ها، SEBAL و SEBS هستند. در این پژوهش با استفاده از این الگوریتم‌ها برای محاسبه آلبیدوی سطح، دمای سطحی و شاخص وضعیت پوشش گیاهی از داده‌های ماهواره‌ای چندطیفی و اطلاعات هواشناسی مانند درجه حرارات، ساعت‌های آفتابی، باد، فشار بخار اشباع، رطوبت خاک و غیره استفاده و درنهایت تبخیر- تعرق در کشت و صنعت نیشکر واحد امیرکبیر واقع در جنوب غربی خوزستان، محاسبه و نقشه‌های تبخیر- تعرق برای سال 1397 تهیه شد. همچنین تبخیر- تعرق واقعی با استفاده از روش Priestly- Taylor محاسبه شد و با روش SEBAL و SEBS مورد مقایسه قرار گرفت. تفاضل مطلق برای الگوریتم SEBAL در دوره‌ مورد تحقیق بین 0/1 تا 0/27 متغیر بود و برای الگوریتم SEBS این مقدار از 0/09 تا 19/2 به‌دست آمد که برای هر دو الگوریتم قابل قبول است اما نتایج نشان می‌دهد الگوریتم SEBAL کارایی قابل قبول‌تری نسبت به الگوریتم SEBS دارد.
واژه‌های کلیدی: تبخیر- تعرق، سنجش از دور، SEBS، Priestly- Taylor، SEBAL
دریافت: 1398/6/17 | پذیرش: 1398/10/2 | انتشار: 1399/9/10