جلد 24، شماره 3 - ( علوم آب و خاک - پاییز 1399 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 304-291 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haghshenas M R, Ardebili M A. Principles of Conservation and Management of Shared Waters at the International Level. jwss 2020; 24 (3) :291-304
حق شناس محمدرضا، اردبیلی محمدعلی. اصول حفاظت و مدیریت آب‌های مشترک در سطح بین‌االملل. علوم آب و خاک. 1399; 24 (3) :291-304

1. گروه حقوق دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه معارف و قرآن و عترت ع اصفهان ، mohammadreza1.haghshenas@gmail.com
بهداشت عمومی آب‌های مشترک در حفظ سلامت انسان به‌عنوان «بزه‌دیده انسانی» و سلامت محیط ‌زیست و منابع طبیعی به‌عنوان «بزه‌دیده سبز» (بزه‌دیده خاموش) به‌خاطر ماهیت فراجغرافیایی و عدم انحصار آثار و عوارض نقض آن در قلمرو یک دولت خاص اهمیت ویژه‌ای در حقوق بین‌الملل عمومی دارد. لذا حمایت از آسیب‌دیدگان نقض بهداشت عمومی آب‌های مشترک توسط نهادهای بین‌المللی و دولت‌های عضو جامعه جهانی ضروری است. سیاست حمایتی، شاخه‌ای از سیاستگذاری عمومی است که «حمایت‌های قانونی مختلف از آسیب‌دیدگان نقض هنجارها و مقررات با سیاست‌های منسجم و استفاده از اصول راهبر» را هدف اصلی خویش قرار می‌دهد. این اصول، مجموعه آموزه‌ها و راهبردهای منسجمی هستند که خط ‌مشی و سیاست‌های کلان و به تبع آن کیفیت وضع قوانین و مقررات اجرایی را تعیین می‌کند و همانند سنجه‌ای کیفی امکان پایش قوانین و مقررات را فراهم می‌سازد. پژوهش حاضر مطالعۀ مروری است که اصول سیاست حمایتی حفاظت و مدیریت بهداشت آب‌های مشترک را در معاهدات و رویه‌های قضایی بین‌المللی بررسی کرده است. اصولی که در این منابع مطرح شده‌اند در سه دسته «عدالت‌محور»، «همکاری‌محور» و «انصاف‌محور» قابل طبقه­بندی هستند. این اصول می‌توانند در سیاست حمایتی حقوق بهداشت آب ایران استفاده شوند.
دریافت: 1398/4/11 | پذیرش: 1399/3/11 | انتشار: 1399/9/10