جلد 24، شماره 3 - ( علوم آب و خاک - پاییز 1399 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 118-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahmoudpour H, Janatrostami S, Ashrafzadeh A. Qualitative Assessment of the Coastal Plain of Talesh using the Modified DRASTIC Vulnerability Method. jwss 2020; 24 (3) :97-118
محمودپور هیدی، جنت رستمی سمیه، اشرف زاده افشین. ارزیابی کیفی آبخوان ساحلی دشت تالش با استفاده از مدل آسیب‌پذیری DRASTIC اصلاح شده. علوم آب و خاک. 1399; 24 (3) :97-118

1. گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان ، janatrostami@guilan.ac.ir
با توجه به ناکارآمد بودن شاخص DRASTIC در مسائل مربوط به بالا آمدن آب شور در مناطق ساحلی، در این پژوهش، برای ارزیابی آسیب‌پذیری آبخوان ساحلی تالش، سه پارامتر کاربری اراضی، فاصله تا ساحل و اختلاف تراز سطح آب زیرزمینی با سطح آب دریا به شاخص DRASTIC اضافه شد. نتایج حاصل از صحت‌سنجی مدل‌ها با داده‌های EC اندازه‌گیری شده از چاه‌های کیفی در دشت تالش نشان داد که DRASTIC اصلاح شده با ضریب همبستگی 0/52 نسبت به DRASTIC با ضریب 0/45 تطابق به‌نسبت بیشتری با نقشه پهنه‌بندی EC دارد. همچنین آنالیز حساسیت حذف پارامترهای مدل نیز نشان داد، که تغییر شاخص آسیب‌پذیری با حذف پارامتر عمق تا سطح ایستابی (D) در روش DRASTIC و پارامتر کاربری اراضی (Lu) در روش DRASTIC اصلاح شده، بیشتر از سایر پارامترهاست. در ادامه، براساس آنالیز حساسیت تک‌پارامتری، مؤثرترین پارامترها در روش DRASTIC، عمق تا سطح ایستابی و تغذیه خالص است درحالی ­که در روش DRASTIC اصلاح شده، پارامترهای کاربری اراضی و عمق تا سطح ایستابی مؤثرترین پارامترها هستند. به‌طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد، که با اصلاح روش DRASTIC درصد مساحت طبقات با آسیب‌پذیری زیاد تا خیلی زیاد کاهش یافته است درحالی که طبقات با آسیب‌پذیری خیلی کم تا متوسط، بیشتر شده است.
دریافت: 1398/2/9 | پذیرش: 1398/10/11 | انتشار: 1399/9/10