جلد 23، شماره 1 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- بهار 1398 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 320-309 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ali-Soufi M, Shahriari A, Shir Mohammadi E, Fazeli-Nasab B. Investigation of Dust Microbial Community and Identification of its Dominance Species in Northern Regions of Sistan and Baluchestan Province. jwss 2019; 23 (1) :309-320
علی صوفی مسعود، شهریاری علی، شیرمحمدی ابراهیم، فاضلی نسب بهمن. جمعیت میکروبی و گونه‌های غالب در گردوغبار مناطق شمالی استان سیستان و بلوچستان. علوم آب و خاک. 1398; 23 (1) :309-320

1. گروه علوم خاک، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل، زابل ، ashk_se80@yahoo.com
مطالعات زیادی روی خصوصیات مختلف گردوغبار انجام شده است، یکی از مهم‌ترین خصوصیات گردوغبار توان حمل و جابه‌جایی وسیع میکروارگانیسم‌های مختلف از نقاط برداشت است. هدف از این تحقیق بررسی جمعیت باکتریایی و قارچی موجود در گردوغبار و شناسایی گونه‌های غالب آنها در یک رخداد طوفان شدید در مناطق شمالی استان سیستان و بلوچستان است. گردوغبار در طول طوفان‎‌ گردوغباری طی روزهای ۹-۶ شهریورماه سال ۱۳۹۴ از پنج شهرستان شمالی استان سیستان و بلوچستان توسط نمونهگیر سیفونی جمع‌آوری شد و پس از تهیه سری رقت و کشت درون پتری‌دیش جمعیت میکروبی تعیین و گونه‌های غالب باکتریایی و قارچی شناسایی شدند. نتایج نشان داد که جمعیت باکتری‌های هوازی و بی‌هوازی در گردوغبار شهرستان هیرمند بیشترین (به‌ترتیب CFU/g ۱۸۷۵۰۰۰ و CFU/g ۱۵۶۶۶۷) است. بیشترین جمعیت قارچ‌های هوازی درشهرستان زابل (CFU/g ۸۳۳) و بیشترین جمعیت قارچ‎های بی‌هوازی در شهرستان زهک (CFU/g ۲۱۶۷) مشاهده شد. فراوان‌ترین نوع باکتری در این تحقیق Bacillus sp و سپس Streptomyces pactum بودند. فراوان‌ترین نوع قارچ در این تحقیق Penicillium sp بود و دومین گونه قارچی غالب از نوع Aspergillus بود. نتایج حاکی از جمعیت بالا و متنوعی از انواع گونههای میکروبی و به‌ویژه قارچهای بیماری‌زا در گردوغبار منطقه بود.
دریافت: 1396/6/2 | پذیرش: 1397/3/5 | انتشار: 1398/3/25