جلد 22، شماره 1 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- بهار 1397 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 97-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kakaei K, Riyahi Bakhtiari A. Investigating the Impact of Hamedan Landfill on Groundwater and Soil. jwss 2018; 22 (1) :87-97
کاکایی کژال، ریاحی بختیاری علیرضا. بررسی تأثیر محل دفن پسماند شهر همدان بر آب زیرزمینی و خاک. علوم آب و خاک. 1397; 22 (1) :87-97

1. گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور ، riahi@modares.ac.ir
مکان‌های دفن پسماند یکی از مهم‌ترین منابع ورود آلاینده‌ها به محیط‌زیست هستند. در این تحقیق غلظت فلزات Cu، Pb، Ni و Cd و ترکیب آلی بیس فنل A (BPA) در محل دفن پسماند همدان به‌منظور وضعیت محیط‌زیست دفن آن در سال 1393 انجام گردید. 7 نمونه آب (2 نمونه از چشمه و 5 نمونه از چاه)،2 نمونه شیرابه و 15 نمونه خاک از محل دفن پسماند همدان جمع‌آوری شد. بررسی غلظت فلزات (Cu، Pb، Ni و Cd) و ترکیب آلی BPA با دستگاه جذب اتمی شعله‌ای و گاز کروماتوگرافی با طیف سنج جرمی انجام گردید، غلظت فلزات (Cu، Pb، Ni و Cd) در نمونه‌های آب (چاه و چشمه) Pb < Cu < Cd < Ni، نمونه‌های شیرابه Cu < Pb < Ni <Cd  و در نهایت نمونه‌های خاک بدین‌صورت Cd < Cu < Pb < Ni به‌دست آمد. نمونه‌های آب (چاه و چشمه) فقط در یک نمونه آب چاه دستی 7W (نزدیک‌ترین چاه نزدیک دفن) مربوط به ترکیب BPA 35/22 (g/lµ)، نمونه‌های شیرابه پسماند مربوط به غلظت BPA، 3 /103 (g/lµ) و نمونه‌های خاک غلظت ترکیب BPA 52/5 (ng/gdw) به‌دست آمد. غلظت بالای فلزات Ni، Pd و Cd و غلظت بالای ترکیب BPA در نمونه‌های شیرابه، نمونه‌های خاک های محل دفن پسماند و نمونه آب چاه دستی7 W به‌دلیل وجود حجم بالای پسماند‌های الکترونیکی و پسماند‌های پلاستیکی است.
دریافت: 1395/7/3 | پذیرش: 1396/1/29 | انتشار: 1397/3/25