جلد 20، شماره 75 - ( علوم آب و خاک - علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی- بهار 1395 )                   جلد 20 شماره 75 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motaghian H R, Hosseinpur A R, Mohammadi J, Raiesi F. Assessment of Several Extractants for the Determination of Wheat-available Zn (Triticum aestivum L.) in Calcareous Soils Amended and Unamended with Sewage Sludge. jwss 2016; 20 (75) :1-13
متقیان حمیدرضا، حسین‌پور علیرضا، محمدی جهانگرد، رئیسی فایز. ارزیابی چند عصاره‌گیر جهت تعیین روی قابل استفاده گندم (Triticum aestivum L.) در خاک‌های آهکی تیمارشده و تیمارنشده با لجن فاضلاب. علوم آب و خاک. 1395; 20 (75) :1-13

1. گروه خاک‌شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد ، 1. Dept. of Soil Sci., College of Agric., Shahrekord Univ., Shahrekord, Iran.

روی یکی از عناصر غذایی کم‌نیاز گیاه محسوب می‌شود و اغلب کمبود آن در خاک‌های آهکی گزارش می‌شود. با این حال، عصاره‌گیر مناسب روی در خاک‌های آهکی تیمار شده با لجن فاضلاب معرفی نشده است. هدف این پژوهش ارزیابی چند روش شیمیایی (7 روش) در برآورد روی قابل استفاده در خاک‌های آهکی تیمار شده (1٪ وزنی- وزنی) و تیمار نشده با لجن فاضلاب بود. نتایج نشان دادند که در خاک‌های تیمار شده و تیمار نشده با لجن فاضلاب، بیشترین مقدار روی با استفاده از روش مهلیچ 3 و کمترین مقدار آن با استفاده از روش مهلیچ 1 عصاره‌گیری شد. بر اثر افزودن لجن فاضلاب به خاک، شاخص‌های گیاه گندم (عملکرد، غلظت روی و میزان جذب) افزایش یافت. همچنین نتایج نشان دادند که در خاک‌های تیمارنشده روی عصاره‌گیری شده با عصاره‌گیرهای DTPA‌-AB، DTPA-TEA و مهلیچ 3 با شاخص‌های گیاه همبستگی معنی‌داری (**91/0 -* 65/0r=) داشت. درحالی‌که در خاک‌های تیمار شده با لجن فاضلاب، فقط بین روی عصاره‌گیری شده با روش مهلیچ 2 و غلظت همبستگی معنی‌دار (**83/0r=) وجود داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره‌گیر مناسب روی قابل استفاده در خاک‌های تیمارشده با لجن فاضلاب با خاک‌های تیمارنشده تفاوت دارد.

دریافت: 1395/2/27 | پذیرش: 1395/2/27 | انتشار: 1395/2/27