جلد 17، شماره 66 - ( مجله علوم و فنون كشاورزي و منابع طبيعي، علوم آب و خاك، زمستان 1392 )                   جلد 17 شماره 66 صفحات 120-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi A, Biglouei M H, Khaledian M R, Moridnejad A R, Rajabi J. Investigation of Wetting Pattern Dimensions on Sloping Lands. jwss 2014; 17 (66) :109-120
URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-1939-fa.html
محمدی عادل، بیگلویی محمدحسن، خالدیان محمدرضا، مریدنژاد علیرضا، رجبی جلال. بررسی ابعاد پیاز رطوبتی در اراضی شیب دار. علوم آب و خاک. 1392; 17 (66) :109-120

URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-1939-fa.html

، adel_m23@yahoo.com
به منظور بررسی اثر شیب و مدت زمان آبیاری روی ابعاد پیاز رطوبتی، آزمایشاتی با قطره‌چکانی دارای دبی ثابت 4 لیتر در ساعت در مدت زمان‌های آبیاری 2، 4 و 6 ساعت در اراضی با شیب‌های صفر، 5، 15 و 25 درصد با بافت خاک لوم‌سیلتی در منطقه فتحعلی دشت مغان در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش شیب زمین، مساحت و حجم پیاز رطوبتی در مدت زمان آبیاری ثابت افزایش یافت. عمق نفوذ در راستای محور قطره چکان با افزایش شیب زمین دارای کاهش اندکی بود که درصد این کاهش معنی دار نبود. جزء بالادست و پایین دست پیاز رطوبتی در شیب صفر درصد متقارن ولی در اراضی شیب‌دار نامتقارن بود در نتیجه جهت استفاده بهینه از رطوبت ذخیره شده در خاک فاصله بین بوته گیاه و محل استقرار قطره چکان بسته به شیب زمین بایستی 10 الی 25 سانتی‌متر در نظر گرفته شود. بررسی توزیع رطوبت در پیاز رطوبتی نشان داد که در اراضی شیب‌دار بر خلاف اراضی مسطح قسمت عمده توزیع رطوبت به ویژه هسته رطوبتی در پایین‌دست قطره‌چکان واقع شده و پیاز رطوبتی در این اراضی نسبت به اراضی مسطح بزرگ‌تر بود.
دریافت: 1390/11/17 | پذیرش: 1391/9/12 | انتشار: 1392/11/21