جلد 5، شماره 2 - ( تابستان 1380 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 145-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi A, Samie A, Pourreza J. Effect of Excessive Copper and Vitamin C on Serum cholesterol, Other Serum Lipid Components and Broiler Mortality. jwss 2001; 5 (2) :137-145
کریمی احمد، سمیع عبدالحسین، پوررضا جواد. اثر سطوح مختلف مس و ویتامین C افزودن بر نیاز غذایی ، بر میزان کلسترول و دیگر اجزای سرم خون و تلفات جوجه های گوشتی. علوم آب و خاک. 1380; 5 (2) :137-145

چکیده:   (19359 مشاهده)

در این آزمایش اثر سطوح مختلف صفر، 100 و 200 میلی‌گرم در کیلوگرم مس و صفر، 400 و 800 میلی‌گرم در کیلوگرم ویتامین C افزون بر نیاز غذایی، بر میزان کلسترول و دیگر اجزای سرم خون 360 قطعه جوجه گوشتی نژاد هیبرید، در یک طرح بلوک کامل تصادفی به صورت فاکتوریل 3×3 و در چهار تکرار 10 قطعه‌ای به مدت 56 روز مورد بررسی قرار گرفت. در سن 56 روزگی، از هر واحد آزمایشی یک نمونه از هر جنس بر پایه میانگین وزن گروه انتخاب، و در هنگام کشتار، نمونه‌های خون جمع‌آوری گردید. پس از جداسازی سرم از خون، اجزای چربی (کلسترول، تری‌گلیسرید و HDL)، مس و ویتامین C سرم اندازه‌گیری شد.

نتایج نشان داد که غلظت مس، ویتامین C، کلتسرول، LDL و HDL سرم خون به گونه معنی‌داری (05/0>P) تحت تأثیر مصرف ویتامین C و مس جیره قرار گرفت. این تأثیر باعث کاهش کلسترول و افزایش HDL گردید. LDL سرم به گونه معنی‌داری (05/0>P) با افزایش ویتامین C و مس کاهش یافت. مقادیر هماتوکریت و درصد تلفات در تیمارهای گوناگون از سطوح مختلف مکمل مس و ویتامین C تأثیر نپذیرفت، هر چند که میانگین تلفات در گروه‌هایی که مس و ویتامین C دریافت کرده بودند، کمتر از گروه شاهد بود.

واژه‌های کلیدی: مس، ویتامین C، کلسترول، سرم خون
دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1380/4/24