جلد 4، شماره 1 - ( 1-1379 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 136-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Noorollahi K, Falahati Rastegar M, Jafarpour B. Identification of Physiologic Races of Ascochyta rabiei, the Cause of Chickpea Blight in a Few Regions of Iran. jwss 2000; 4 (1) :127-136
نوراللهی خشنود، فلاحتی رستگار ‌ماهرخ، جعفرپور بهروز. تشخیص نژادهای فییولوژیک Ascochyta rabiei ، عامل بیماری برق ‌زدگی نخود در چند منطقه کشور. علوم آب و خاک. 1379; 4 (1) :127-136

تعداد 400 جدایه قارچ .Ascochyta rabiei (Pass.) Lab از مزارع آلوده نخود کشور، از قبیل منطقه دریاچه زریوار مریوان در استان کردستان، شبستر و خسروشهر در استان آذربایجان شرقی، سرو، بوکان و شاهین‌دژ در استان آذربایجان غربی، مشهد و ایلام جمع‌آوری شد.

این جدایه‌ها از نظر خصوصیات رشد کلنی و اسپورزایی روی محیط کشت و قدرت بیماری‌زایی تفاوت کمی نشان دادند، و بر اساس منطقه جمع‌آوری به 17 گروه، و نهایتاً بر اساس خصوصیات مورفولوژی کلنی‌ها روی محیط‌های کشت مختلف به 11 گروه تقسیم شدند. جدایه شماره 16 از مشهد بیش‌ترین و جدایه شماره یک از استان کردستان کم‌ترین میزان رشد را داشت. یک جدایه از هر گروه به عنوان نماینده انتخاب شد و بیماری‌زایی آنها مورد آزمایش قرار گرفت. در این طرح نوع واکنش 11 جدایه رقم افتراقی و یک رقم محلی (جم) بررسی گردید، و بر اساس عکس‌العمل ارقام شاخص مطابق روش ایکاردا (ICARDA) دو نژاد فیزیولوژیک شماره چهار و شماره شش تشخیص داده شد.

دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1379/1/27