fa
jalali
1378
4
1
gregorian
1999
7
1
3
2
online
1
fulltext
fa
تخمین ضرایب رواناب برای تعدادی از حوضه های آبریز دریای مازندان
Estimation of Runoff Coefficients for the Caspian-Sea Catchments
تخمین مقدار سیلابها، روشی برای جلوگیری از خسارات ناشی از وقوع آنها میباشد. این تخمین پایه و اساس طراحی انواع ابنیه هیدرولیکی، سرریز سدها، طرحهای آبخیزداری و کنترل و مهار سیلاب است. به وسیله روشهایی نظیر کریگر، جارویس – مایر، سیپرس کریک و استدلالی (منطقی) مقدار دبی حداکثر سیلاب محاسبه میشود. روش استدلالی – احتمالی نیز روش دیگری برای تخمین مقدار اوج سیلاب است که به صورت زیر بیان میشود: Q(y) = F.C(y). I(tc,y).A که در آن Q = حداکثر دبی سیلاب (متر مکعب بر ثانیه)، y = دوره برگشت (سال)، C = ضریب رواناب با دوره برگشتA ، y= مساحت حوضه (کیلومتر مربع)، I = شدت بارندگی (میلیمتر بر ساعت) برای دوره برگشت معین و مدتی معادل زمان تمرکز حوضه و F = ضریب تبدیل واحدها که در صورت کاربرد واحدهای فوق برابر 278/0 میباشد. تخمین ضریب رواناب، (C(y، یکی از مشکلات این روش است. این ضریب تاکنون به طور تجربی تعیین شده و مقدار آن از جداولی که در مراجع مختلف وجود دارد به دست میآید. در تحقیق حاضر از برنامه کامپیوتری TR برای تجزیه و تحلیل آمار حداقل 10 سال 18 ایستگاه آبسنجی و 6 ایستگاه ثبات بارندگی استفاده شده است. این تحقیق در قسمتی از حوضه آبریز دریای مازندران (بخش مرکزی و شرقی حوضه آبریز شماره یک ایران)، در حوضه رودخانههایی نظیر اترک، تجن، چالوس، سردابرود، سیاهرود، گرگانرود، صفارود، کسیلیان، بابلرود و نکا انجام گردید. ضرایب رواناب با دوره برگشت 2، 5، 10، 25، 50 و 100 سال این زیر حوضهها محاسبه و سپس منحنیهای هم ضریب رواناب در محدوده طول جغرافیایی 51 درجه و 13 دقیقه تا 55 درجه و 23 دقیقه و نیز عرض جغرافیایی 36 درجه و 32 دقیقه تا 37 درجه و 13 دقیقه با استفاده از نرمافزار سورفر رسم گردید. نتایج نشان داد که : 1) مقادیر ضرایب رواناب به دست آمده کمتر از مقادیر داده شده در جداول تجربی است، 2) با افزایش دوره برگشت، ضریب رواناب افزایش مییابد و 3) کاربرد مقادیر به دست آمده ضرایب رواناب در سه حوضه آبریز منطقه نشان داد که با استفاده از منحنیهای هم ضریب رواناب میتوان دبیهای حداکثر لحظهای را با دقت بهتری تخمین زد.
Estimation of flood flow rate represents a method of preventing damages associated with this natural phenomenon. This estimation is one basis in the design of various hydraulic structures, dam spillways, watershed management and flood control. The maximum flow rate of floods is determined by methods such as Creager, Jarvis-Meyer, Cypress-Creek, and rational method. Rational-probability method is an alternative to estimate peak flood rates, and is expressed as: Q(y) = F. C(y). I(tc.y).A where Q is maximum flood flow rate (m3/sec) y is the return period (year) C(y) is runoff coefficient with a return period of y A is watershed area (km2) I is rainfall intensity (mm/hr) for a specified return period equal to time of concentration of the watershed and F is the conversion factor equal to 0.278 when the above units are used. The basic concept of this method is the same as that in the rational method except that the return period is also included in the equation. Usually, runoff coefficient, C(y), is determined empirically from tables cited in the literature (e.g., Chow et al., 1988). In the present research, data from 18 hydrometry and 6 rainfall-recording stations (located in Caspian - Sea watershed) were analysed using TR software. The Caspian - Sea watershed (which covers eastern and centeral parts of Iran's No. 1 main watershed) has the sub-basins of Atrak, Tadjan, Chalus, Sardabrood, Siahrood, Gorganrood, Safarood, Kesilian, Babolrood and Neka. Runoff coefficients with return periods of 2, 5, 10, 25, 50 and 100 years were determined for these sub-basins and iso-coefficient curves were plotted. The results showed that computed runoff coefficients were less than the values given in the literature because they are determined from observed flow rate and rainfall intensity in each catchment. It was also shown that runoff coefficient increased with increasing return periods. Application of the computed runoff coefficients in three sub-basins of the area resulted in more accurate estimations of maximum flood rate than when the values for these coefficients cited in the literature were applied.
Catchments, Caspian-Sea, Runoff coefficient, Rational-probability method
حوضه آبریز ، دریای مازندان ، ضریب رواناب ، روش استدلالی - احتمالی
1
19
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-178&slc_lang=fa&sid=1
2008/01/9
1386/10/19
Sayed Farhad
Mousavi
سیدفرهاد
موسوی
0031947532846007215
0031947532846007215
Yes
Jafar
Jamshidnezhad-Anbarany
جعفر
جمشیدنژاد عنبرانی
0031947532846007216
0031947532846007216
No
Sayed Saeid
Eslamian
سیدسعید
اسلامیان
0031947532846007217
0031947532846007217
No
Nasser
Rostam-Afshar
ناصر
رستم
0031947532846007218
0031947532846007218
No
fa
سازه های مؤثر بر دانش کشاورزی پایدار و پایداری نظامهای زراعی (مطالعه موردی گندمکاران در استان فارس)
Factors Influencing Sustainable Agricultural Knowledge and Sustainability of Farming Systems: A Case Study in Fars Province
در پژوهشهای کشاورزی پایدار به جنبههای رفتاری کشاورزان و علل بروز یا عدم بروز رفتارهایی که در جهت پایداری میباشد، کمتر توجه شده است. هدف این مطالعه 1) تعیین رابطه بین سازههای اجتماعی – اقتصادی و تولیدی – زراعی در نظر گرفته شده با متغیر میزان دانش کشاورزی پایدار، 2) پیشبینی میزان تغییرات متغیر دانش کشاورزی پایدار بر اساس سازههای مذکور و 3) تعیین رابطه بین متغیر دانش کشاورزی پایدار و میزان پایداری نظام زراعی بوده است. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده و کشاورزان گندمکار استان فارس به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه در نظر گرفته شدهاند. از این جامعه بر اساس روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای، تعداد 200 کشاورز گندمکار از 39 روستا، در شهرستانهای منتخب این استان به طور تصادفی انتخاب گردیدهاند. یافتهها نشان داد که متغیر دانش کشاورزی پایدار با سازههای میزان سواد، انگیزه پیشرفت، میزان کل تولید گندم، میزان دانش فنی در زمینه روشهای متداول تولید گندم، وضعیت اقتصادی، شیوه زراعت گندم، آموزشهای ارائه شده از سوی مروجین کشاورزی و نظارت مسئولین مراکز خدمات کشاورزی بر مراحل مختلف زراعت گندم، همبستگی مثبت و معنیدار دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی چندمتغیری به شیوه مرحلهای نشان داد که متغیرهای مستقل دانش فنی در زمینه شیوههای متداول تولید گندم، انگیزه پیشرفت، نوع نظام بهرهبرداری از زمین، میزان سواد و شیوه زراعت گندم، قادرند بیش از 50% از تغییرات متغیر وابسته دانش کشاورزی پایدار در بین گندمکاران را توضیح دهند. در بخش دیگری، علل نبودن رابطه معنیدار بین متغیرهای دانش کشاورزی پایدار و پایداری نظام زراعی از دیدگاههایی همچون الگوی نشر نوآوریها و نوآوریهای حفاظتی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در پایان به ارائه پنج پیشنهاد که حاصل یافتههای این پژوهش است، مبادرت شده است.
Studies on sustainable agricultural have not paid adequate attention to farmers' behaviour regarding sustainability. The objectives of this research were: 1) to determine the relationship between socio-economic and farming factors with “sustainable agricultural knowledge”, 2) to predict “sustainable agricultural knowledge” based on socio-economic and farming factors, and 3) to determine the relationship between sustainable agricultural knowledge and sustainability of farming systems. A survey research was used with a multi-stage cluster sampling technique to collect data for the study. In the first stage, 39 villages were selected in Fars Province. Then 200 wheat producers were randomly selected in these villages for interview. The findings indicated that there was a significant and positive correlation between “sustainable agricultural knowledge” with level of literacy, achievement motivation, amount of total wheat production, technical knowledge about wheat production, economic condition, wheat farming model, amount of supervision by Agricultural Service Centers, and educational services provided by extension agents. Stepwise multiple regression indicated that technical knowledge about wheat production, achievement motivation, type of land revenue system, level of literacy and wheat farming model (independent variables) explained more than 50 percent of variability in “sustainable agricultural knowledge”. There was no significant correlation between “sustainable agricultural knowledge” and “sustainability of farming systems”. Possible reasons for this lack of relationship have been discussed. Based on the findings of this study, recommendations are provided towards achieving a more sustainable agricultural system.
Sustainable agricultural knowledge, Sustainability of farming system
دانش کشاورزی پایدار ، پایداری نظام زراعی
21
34
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-23&slc_lang=fa&sid=1
2008/01/92008/01/9
1386/10/19
Daryoosh
Hayati
داریوش
حیاتی
0031947532846007213
0031947532846007213
Yes
Ezzatollah
Karami
عزت اله
کرمی
0031947532846007214
0031947532846007214
No
fa
بررسی اثر گازدی اکسید گوگرد بر صفات کیفی و کمی انگور پس از برداشت در ارقام فخری شاهرودی و کشمشی بیدانه نگهداری شده در سردخانه
Effects of Sulfur Dioxide on Postharvest Quality and Quantity of Table Grapes cvs. "Keshmeshi Seedlesss" and "Shahroudy" in Cold Storage
اثر مقادیر صفر، 06/0، 125/0 و 25/0 درصد گاز دی اکسید گوگرد روی صفات کمی و کیفی دو رقم انگور ایرانی کشمشی بیدانه و شاهرودی در طول دوره نگهداری در آزمایشگاهها و سردخانه گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در سالهای 76-74، در قالب یک طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر گاز دی اکسید گوگرد بر پوسیدگی قارچی در سطح احتمال 1% معنیدار بود. حداکثر کنترل پوسیدگی قارچ با مصرف 25/0 درصد گاز دی اکسید گوگرد به دست آمد و اگرچه با تیمار 125/0 درصد دی اکسید گوگرد اختلاف معنیداری نشان نداد ولی با افزایش غلظت گاز دی اکسید گوگرد میزان و شدت نقاط سفید شده روی حبهها افزایش پیدا کرده، یک رابطه خطی بین شدت نقاط سفید شده و غلظت گاز دی اکسید گوگرد به دست آمد، به طوری که بیشترین نقاط سفید شده در تیمار با 25/0 درصد دی اکسید گوگرد مشاهده گردید. با افزایش طول دوره انبارداری بر میزان سفیدشدگی حبه افزوده شد. تیمار دی اکسید گوگرد همچنین روی صفات کاهش وزن، ریزش حبه و تغییر رنگ چوب خوشه اثر معنیدار داشته و از ریزش حبهها و شدت تغییر رنگ چوب خوشهها کاسته است.
The effects of four levels of SO2 (0.0%, 0.06%, 0.125% and 0.25%) on the qualitative and quantitative characteristics of two Persian grape cultivars “Keshmeshi seedless” and “Shahroudy” were evaluated during the cold storage in 1995-1997. This research was carried out in a factorial experiment in a completely randomized design in cold storage at the laboratory of Horticultural Department, College of Agriculture, Tehran University. The results showed that the effect of SO2 on decay was significant at 1%, and maximum control was obtained at 0.25%. No significant difference was observed when treated with 0.125% SO2 However, increasing SO2 concentration resulted in increased quantity and intensity of bleaching on the berries. At these increased concentrations, a linear relation was observed between bleaching on the berries and SO2 concentration so that the highest bleaching occurred at a concentration of 0.25%. Increased storage periods also increased bleaching. The effect of SO2 on weight loss, shattering, and rachis colour was also significant, decreasing rachis colour and shattering of berries.
Grape, Sulfur dioxide, Cold storage
انگور ،دی اکسید گوگرد ، نگهداری در سردخانه
35
46
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-60&slc_lang=fa&sid=1
2008/01/92008/01/92008/01/9
1386/10/19
Abdolhamed
Dowlati Baneh
عبدالحامد
دولتی بانه
0031947532846007219
0031947532846007219
Yes
Mesbah
Babalar
مصباح
بابالار
0031947532846007220
0031947532846007220
No
Mahmood
Okhovat
محمود
اخوت
0031947532846007221
0031947532846007221
No
fa
تنوع الگوهای الکتروفورزی پروتئین زنجیره ای دانه در ماش
Variation of Seed Storage Protein Electrophoretic Patterns in Mungbean
تنوع الگوی پروتئینهای ذخیرهای دانه با استفاده از روش الکتروفورز ژل پلیاکریلامید در حضور سدیم دو دسیل سولفات و ارتباط احتمالی آنها با برخی صفات مورفولوژیک و فنولوژیک، در 193 نمونه از کلکسیون ماش ایران مورد مطالعه قرار گرفت. الکتروفورز پروتئینهای دانه شش الگوی متفاوت را آشکار ساخت، که تنها در 2 نوار آلبومین و 4 نوار گلوبولین موجود در محدوده وزن مولکولی 23500 تا 34000 دالتون متفاوت بودند. الگوهای 1 و 2 فراوانی قابل توجهی داشتند ولی فراوانی سایر الگوها اندک بود و به احتمال قوی در زمانهای نزدیکتری در سیر تکاملی ماش به وجود آمدهاند. تجزیه خوشهای کشورها و شهرها با استفاده از فراوانی زیر واحدهای آلبومین و گلوبولین، حاکی از عدم ارتباط بین تنوع جغرافیایی با فواصل تشابه حاصل از فراوانی زیر واحدها بود. همبستگی صفات مورفولوژیک با زیر واحدهای آلبومین و گلوبولین نشاندهنده ارتباط میان زیر واحدهای G1 و G 2 با روز تا شروع رسیدگی و همچنین وزن هزار دانه بود. بنابراین، انتخاب بر اساس الگوی پروتئینی در مراحل اولیه برنامههای بهنژادی میتواند در افزایش عملکرد و زودرسی موثر واقع شود.
Variability of seed storage protein electrophoretic patterns revealed by SDS-Polyacrylamide gel electrophoresis and their possible relations with some morphological and phenological characteristics were studied using 193 accessions from Iran Mungbean (Vigna radiata L. Wilczek) Collection. Seed protein electrophoresis revealed six different patterns that were different in two albumin and four globulin subunits with molecular weights of 23500-34000. Pattern types 1 and 2 had a considerable frequency but pattern types 3, 4, 5 and 6 had low frequencies and probably had developed recently in mungbean evolution process. Cluster analysis of countries and cities using the frequencies of albumin and globulin subunits showed no relation between geographical diversity and similarity distances. The correlations of morphological traits and albumin and globulin subunits indicated a relationship between G1 and G2 subunits with 1000 seed weight and days to beginning of maturity. Therefore, selection based on protein patterns at preliminary stages of breeding programs might be effective in increasing seed yield together with earliness.
Albumin, Seed protein electrophoresis, Cluster analysis, Genetic variation, Globulin, Mungbean
آلبومین ، الکتروفورز پروتئین دانه ، تجزیه خوشه ای ، تنوع ژنتیکی ، گلوبولین،ماش.
47
58
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-59&slc_lang=fa&sid=1
2008/01/92008/01/92008/01/92008/01/9
1386/10/19
Farhad
Ghavami
فرهاد
قوامی
0031947532846007222
0031947532846007222
Yes
Abdolmajid
Rezai
عبدالمجید
رضایی
0031947532846007223
0031947532846007223
No
Siroos
Abdemishani
سیروس
عبدمیشانی
0031947532846007224
0031947532846007224
No
Ahmad
Arzani
احمد
ارزانی
0031947532846007225
0031947532846007225
No
fa
توارث سه ژنی رنگ لپه ها در عدس
Trigenic Control of Cotyledon Colour in Lentil
به رغم گزارشهای مختلف در مورد نحوه توارث رنگ لپهها در عدس، ماهیت این مسأله به خوبی روشن نشده است. در یک مطالعه گسترده که طی سالهای 75-1372 بر روی نحوه توارث صفات ظاهری عدس انجام گرفت، برای اولین بار دو نوع رنگ سبز تیره و روشن در لپههای عدس تشخیص داده شد. رنگ سبز تیره توارث یک ژنی و رنگ سبز روشن توارث دو ژنی را نشان داد. برای توجیه این مطلب دخالت سه ژن به نامهای Y، Dg و B در توارث رنگ لپهها مطرح گردید. در شرایط غالب بودن ژن Dg، ژنهای غالب Y و B به ترتیب قادر به تولید رنگیزههای زرد و قهوهای میباشند و در شرایط مغلوب بودن این ژن (dg dg) هیچ نوع رنگیزهای تولید نخواهد شد، در نتیجه رنگ سبز تیره بروز خواهد کرد. در صورتی که ژن Dg به طور طبیعی عمل نماید (حالت غالب) ولی ژنهای Y و B در شرایط مغلوب باشند (Dg-yybb) باز هم رنگیزه تولید نخواهد شد و لپهها رنگ سبز روشن به خود میگیرند.
In spite of different reports about the inheritance of cotyledon colour in lentil, the precise nature of this phenomenon is unknown. In a comprehensive study, conducted in 1993-96 on inheritance of morphological markers in lentil, two types of green colour, light green and dark-green lentils, were distinguished for the first time. The dark-green showed monogenic and the light-green showed digenic inheritance. To explain this, involvement of three genes, Dg, Y and B in the inheritance of cotyledon colour were considered. At the dominant state of gene Dg, the genes Y and B produce yellow and brown pigments, respectively. At the recessive state (dg dg), no pigment will be produced and the dark-green colour will appear. If gene Dg acts normally (dominant state), but both genes Y and B are at recessive state (Dg-yybb), again no pigment will be produced and cotyledons will be of light-green colour.
Lentil, Cotyledon colour inheritance, Trigenic control
عدس ، وراثت رنگ لپه ها ، کنترل سه ژنی
59
64
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-57&slc_lang=fa&sid=1
2008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/9
1386/10/19
Mahmood
Khoddambashi
محمود
خدامباشی
0031947532846007226
0031947532846007226
Yes
Balram
Sharma
بالرام
شارما
0031947532846007227
0031947532846007227
No
fa
تأثیر گلوتن، دمای اکسترودر و دمای خشک کردن روی چسبندگی و خمیری شدن ماکارونی
Effect of Gluten , Extruder and Drying Temperature on Macaroni Stickiness and Pastiness
یکی از مشکلات اساسی صنعت ماکارونی، چسبندگی و خمیری شدن محصول آن پس از پخت میباشد. در این تحقیق عوامل موثر روی خمیری شدن و چسبندگی ماکارونی ایرانی به شرح زیر مورد بررسی قرار گرفت:1- درصد گلوتن آرد در چهار سطح 5/8، 5/10، 5/12 و 5/14 درصد که با اضافه کردن گلوتن گندمهای سخت خریداری شده از بازار تهیه شد.2- دمای خمیر خروجی از اکسترودر در سه سطح 48، 58 و 68 درجه سانتیگراد که با تغییر دادن دمای آب مصرفی در تهیه خمیر، جریان و یا عدم جریان آب در جداره اکسترودر و تغییر در سرعت دورانی خمیردان و زمان ماندن خمیر در اکسترودر حاصل گردید. 3- دمای خشک کردن در دو سطح 50 و 62 درجه سانتیگراد که با افزایش دمای سیستم گرمایش به کمک مشعلها و گرمکن برقی در گرمخانه ایجاد شد. آرد با گلوتن 5/14% و 5/12% دمای اکسترودر 48°C و دمای خشک کردن 62°C باعث بهبودی کیفیت و جلوگیری از چسبندگی و خمیری شدن ماکارونی گردید. با توجه به این که اثر افزایش درصد گلوتن از 5/12 درصد به 5/14 درصد روی افزایش کیفیت قابل توجه نبود با ملحوظ کردن عامل اقتصادی تولید، آرد با گلوتن 5/12 درصد برای تولید ماکارونی ایرانی مناسب تشخیص داده شد.
Stickiness and pastiness after cooking is one of the basic problems of macaroni production technology. Investigation of the factors affecting stickiness and pastiness of Iranian Macaroni is essential. The purpose of this research was to study the effects of percentage of gluten in the flour as well as extruder and drying temperatures on the macaroni quality. The factors studied are as follows: 1- Percentages of flour gluten at levels of 8.5, 10.5, 12.5 and 14.5 prepared by adding gluten to the macaroni flour purchased from the market. 2- Temperature of the dough discharged from the extruder (three levels: 48, 58 and 68 °C) obtained through changing the temperature of the water used in making the dough, circulation and noncirculation water in extruder jacket, and changing the rotational speed of extruder screw and increasing dough retention time. 3- Drying temperature (two levels: 50 and 62 °C) obtained through changing the number of burners in the heating system and using electrical heaters in the drying cabinet. The results of the e:xperiments and their evaluation are as follows: using flour with a gluten percentage of 12.5 or 14.5 (12.5% gluten is preferred for economic reasons) with an extruder temperature of 48 °C and a drying temperature of 62 °C will improve the macaroni quality. This treatment resulted in the production of macaroni with less stickiness, pastiness and cooking loss.
Macaroni, Spaghetti, Stickiness, Pastiness, Gluten
ماکارونی، اسپاگتی ، چسبندگی ، خمیری شدن ، گلوتن
65
74
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-58&slc_lang=fa&sid=1
2008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/9
1386/10/19
Mohammad
Shahedi
محمد
شاهدی
0031947532846007228
0031947532846007228
Yes
Payman
Goli Khorasgani
پیمان
گلی خوراسگانی
0031947532846007229
0031947532846007229
No
Zohreh
Hamidi Isfahani
زهره
حمیدی اصفهانی
0031947532846007230
0031947532846007230
No
fa
تأثیر جایگزینی جو به جای ذرت ، با و بدون استفاده از آنزیم در تغذیه جوجه های گوشتی
The Effects of Barley Instead of Corn With and Without Enzyme for Broiler Chickens
مصرف جو به علت داشتن پلیساکاریدهای بتا–گلوکان در جیره جوجههای گوشتی محدودیت دارد. میتوان با مصرف آنزیمهای تجارتی از جو به مقدار بیشتری در جیره طیور استفاده کرد. این آزمایش به منظور بررسی تأثیر مکمل آنزیمی بتا–گلوکاناز بر عملکرد جوجههای گوشتی، درصد چربی محوطه بطنی، وزن رودهها و ارزیابی اقتصادی تولید یک کیلوگرم گوشت در جیرههای شامل سطوح مختلف ذرت و جو به اجرا درآمد. تعداد 540 قطعه جوجه گوشتی تجارتی در سن هفت روزگی به 45 گروه 12 قطعهای تقسیم شدند و به هر سه گروه از جوجهها یکی از 15 جیره آزمایشی که در آنها جو در سطوح صفر (گروه شاهد)، 25، 50، 75 و 100 درصد جایگزین ذرت شده بود، همراه با دو سطح از آنزیم (025/0 و 05/0 درصد)، تا سن 49 روزگی داده شد. جیرهها با استفاده از روغن به نحوی فرموله شدند که پروتئین و انرژی آنها یکسان گردیده بود. در سن 49 روزگی دو قطعه خروس و دو قطعه مرغ از هر تکرار انتخاب و پس از وزن کشی، جهت تعیین وزن لاشه، چربی محوطه بطنی و وزن رودهها ذبح شدند. نتایج نشان داد که افزایش وزن جوجههای گوشتی با افزایش هر سطح از جانشینی جو بدون آنزیم به جای ذرت به ترتیب 83/0، 08/6، 9/12 و 1/16 درصد کاهش یافت. افزایش وزن جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی مقادیر بالای جو و سطح 05/0 درصد آنزیم هیچ گونه اختلاف معنیداری (01/0>p) با گروه شاهد نداشت. همچنین مکمل آنزیمی در هر دو سطح، به خصوص در سطح 05/0 درصد باعث بهبود معنیداری (01/0>p) در مصرف غذا و ضریب تبدیل غذایی جوجههای تغذیه شده با جو شد. آنزیم در هر دو سطح به کار رفته، مخصوصاً در سطح 05/0 درصد باعث کاهش معنیدار (01/0>p) در چربی محوطه بطنی جوجهها گردید. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که جو با آنزیم جایگزینی مناسب برای ذرت بوده و سطح 05/0 درصد آنزیم، به دلیل عملکرد بهتر و تولید اقتصادیتر یک کیلوگرم گوشت، بر سطح 025/0 درصد آنزیم برتری دارد.
Barley consumption is limited in broiler chicken diet due to their β. glucanas polysaccharide content. The application of synthetic enzymes in poultry diet can increase the barley content. The purpose of this experiment is to study the effect of enzyme supplement-β-glucanas on the performance of broiler chickens, percentage of abdominal fat, intestine weight and economic evaluation of production of one kilogram of meat in diets including different levels of barley and corn. Five hundred forty-one-day-old commercial broiler chickens (Arian) were divided into 45 groups, 12 chickens per group Each one of the 15 experimental diets, in which barley was substituted for corn at levels 0, 25, 50, 75 and 100% with 2 levels of enzymes (0.025 and 0.05%) was fed to 3 groups of chickens for 49 days. All diets were isoenergetic and isonitrogenous. Plant oil was used to make diets isoenergetic. The results showed that the rate of weight increase of broiler chickens decreased as each level of free enzyme barley was replaced at 0.83, 6.08, 12.9, 16.1 %, respectively. The weight gain of the chickens fed with diets including a large amount of barley and 0.05% enzyme didn’t have any significant difference (P < 0.01) with the control group. The chickens fed with diet including barley and 0.025% enzyme didn’t have any significant difference either (except at 75% and 100% barley replacements). Enzyme supplementary at 0.025% and 0.05% levels (especially at 0.05%) caused significant improvement (P < 0.01) in food consumption and feed conversion ratio of chickens fed with diets including barley. Analysing the carcass of these chickens showed that the enzyme used at both levels, especially at 0.05 %, caused a significant decrease (P < 0.01) in abdominal fat (3.62% vs. 4%). It was also seen that the weight of chickens fed with enzyme decreased significantly (P < 0.01) in comparison with chickens fed with free enzyme barley diets (9.57% vs. 14.81 %). The economic calculation results of producing meat in this experiment pointed out that using barley and corn caused reduction in production expenses. The general results of this study showed that barley with enzyme is a suitable replacement for enzyme and further that 0.05% level of enzyme is better than 0.025% level due to its performance and better economic results.
Barley, Enzyme, Performance, Broiler chicken
جو، آنزیم ، عملکرد ، جوجه گوشتی
75
91
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-56&slc_lang=fa&sid=1
2008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/9
1386/10/19
Ali
Pishnamazi
علی
پیشنمازی
0031947532846007233
0031947532846007233
Yes
Javad
Pourreza
جواد
پوررضا
0031947532846007234
0031947532846007234
No
fa
بررسی تأثیر مراحل مختلف رشد و زمان برداشت روی ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه مریم گلی (Salvia officinalis L.)
A Study of Chemical Composition of Essential Oil from Salvia officinalis L. During Different Growth Stages
میزان فعالیت بیولوژیک و کاربرد اسانس مریمگلی (Salvia officinalis (Lamiaceae در صنایع دارویی، غذایی و یا بهداشتی بستگی به ترکیبات شیمیایی موجود در آن دارد که خود تحت تأثیر عوامل مختلف میباشد. به منظور مشخص نمودن میزان کمی و نوع ترکیب اسانس در طی مراحل مختلف رشد، اقدام به جمعآوری گیاه شد. اندامهای مختلف گیاه به تفکیک و به روش بخار آب مورد اسانسگیری قرار گرفت، سپس اسانسها به روش دستگاهی (GC/MS) آنالیز گردید. نتایج نشان داد که ترکیبات اسانس در اندامهای مختلف از نظر نوع و مقدار متفاوت است. آلفا و بتا توجون به عنوان دو ترکیب مطرح در اسانس مریمگلی کمترین مقدار را در اندام برگ (در زمان گلدهی) نشان میدهند (2/1% و 3/0%). تحقیق حاضر نشان داد که میزان کامفر (9/2%)، سینئول (2%)، آلفا و بتا توجون (4/6% و 6/1%) در اسانس سرشاخه گیاه مورد بررسی کمتر از میزان استاندارد بینالمللی یعنی به ترتیب 33%، 10%، 16% و 2% است.
Biological activity and making use of sage essential oil in different industries depend on the chemical composition of the essential oil which is itself affected by several factors. In order to study the quality and quantity of the essential oil during growth stages, samples of the plant were gathered. The essential oil was extracted through steam distillation from the different plant parts separately. Volatile parts were analyzed with GCMS instrument. The study showed that the quality and quantity of the chemicals from different parts of the plant were not the same: Alpha-thujone and Beta-thujone as two important compounds were the lowest in the leaves of sage at flowering stage (1.2%, 3%, respectively). The study also showed that the quantity of Camphor (2.9%), Cineole (2%), Alpha-thujone (6.4%) and Beta-thujone (1.6%) in the essential oil of aerial parts of the plant were lower than the international standards (33%, 10%, 16% & 2%, respectively).
Sage, Lamiaceae, Salvia officinalis, Essential oil
مریم گلی، خانواده نعنائیان ، اسانس
93
100
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-55&slc_lang=fa&sid=1
2008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/92008/01/9
1386/10/19
Latifeh
Ahmadi
لطیفه
احمدی
0031947532846007231
0031947532846007231
Yes
Mehdi
Mirza
مهدی
میرزا
0031947532846007232
0031947532846007232
No