@article{ author = {Alizadeh, A. and Ghorbani, A.G. and Haghnia, G.H.}, title = {Comparison of Yields and Quality of Tomato under Two Irrigation Methods (Drip and Furrow)}, abstract ={In order to compare the effect of drip and furrow irrigation methods with different quantities of water (50%, 75%, and 100% of the amount of water evaporated from class A pan evaporation during irrigation intervals) on yield and quality of tomato, an experiment was conducted on a silty loam soil in Mashhad Agricultural Research Station. The experimental design was a factorial trial with completely randomized blocks and. four replications. The results showed that the highest yield (51 t/ha) was obtained from the treatment of drip irrigation with 100% water application. This amount was 4.5 tons higher than the yield from furrow irrigation treatment. Deficit irrigation by 25 and 50 percent decreased total yield by 34.7% and 67.95% in the drip irrigation method and by 27.57% and 64.29% in the furrow irrigation, respectively. Water use efficiency in drip irrigation was two times higher than that in the furrow treatment. Quality and chemical composition of the fruits were not significantly different in the two irrigation methods. Increasing the water deficit, however, increased the amount of soluble solids of the fruits.}, Keywords = { Drip irrigation, Furrow irrigation, Water use efficiency, Tomato, Yield.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {1-9}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {مقایسه عملکرد و کیفیت محصول گوجه‌ فرنگی در دو روش آبیاری قطره ‌ای و جویچه ‌ای}, abstract_fa ={به منظور مقایسه اثر دو روش آبیاری قطره‌ای و جویچه‌ای با مقادیر مختلف آب (محاسبه شده بر مبنای 50، 75، و100 درصد تبخیر تشت کلاس A در فاصله آبیاری‌ها، پس از اعمال ضرایب مربوطه)، در عملکرد کیفیت گوجه‌فرنگی (رقم پتوارلی)، آزمایشی در شرایط زراعی، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مشهد با بافت خاک لوم سیلتی اجرا شد. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل، در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام پذیرفت. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد مربوط به آبیاری قطره‌ای با جای‌گزینی معادل 100 درصد آب تبخیر شده از تشت، و به مقدار 51 تن در هکتار بود، که نسبت به روش جویچه‌ای با مقدار آب مشابه، 5/4 تن در هکتار افزایش داشت. کاهش آب به میزان 25 و 50 درصد، عملکرد کل را در روش جویچه‌ای به ترتیب 57/27 و 29/64 درصد، و در روش قطره‌ای به ترتیب 7/34 و 95/67 درصد کاهش داد. با این وجود، کارایی مصرف آب در روش قطره‌ای با هر نوع تیمار آبیاری، حدوداً دو برابر مقدار آن در روش جویچه‌ای برآورد گردید. تاثیر دو روش آبیاری بر خصوصیات کیفی و درصد عناصر غذایی میوه یکسان بود. در هر دو روش، درصد مواد جامد محلول در میوه با کاهش مقدار آب مصرفی افزایش داشت، اما با کاهش مقدار آبیاری درصد آب میوه کاهش یافت.}, keywords_fa = { آبیاری قطره‌ ا ی ، آبیاری جویچه‌ ای ، کارایی مصرف آب، گوجه فرنگی ، عملکرد }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-109-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-109-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {Arsalanbod, M.}, title = {Comparison of Changes in Consumption Distribution in the Rural and Urban Areas of Iran}, abstract ={Consumption of goods and services by households is an important index of their level of economic welfare. State of consumption distribution among households is an important index of equity in economic welfare. In this research, two important dimensions of consumption distribution have been studied: 1) Trend of changes of consumption distribution between Iranian rural and urban households 2) Changes of consumption distribution among households within rural and urban areas in different provinces. Secondary data were used in this research from rural and urban households surveys of expenditure and income for different years. The results show that the ratio of urban household expenditures over rural household expenditures during 1965-96 has had a decreasing trend, though the gap is still high. To compare consumption expenditure distribution changes within rural and urban areas in different provinces, the data for the two years of 1986 and 1996 have been used. The results show that countrywide the Gini coefficients in 1986 and 1996 in rural areas were higher than those in urban areas in rural areas the coefficients were 0.458 and 0.421 and in urban areas 0.430 and 0.403, respectively, which indicate a decrease of 8.08 and 6.28 percent, respectively. Among the rural areas of 24 provinces, the Gini coefficients of 9 provinces increased and those of 15 provinces decreased from 1986 to 1996. This is while the comparison for the urban areas in the same provinces and for the same period indicates that the Gini coefficient of 6 provinces increased but that of 17 provinces decreased. No change occurred in the case of Tehran Province.}, Keywords = { Consumption distribution change, Rural area, Urban area, Expenditure gap, Expenditure distribution, Gini coefficient.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {11-17}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {مقایسه تغییرات توزیع مصرف در مناطق روستایی و شهری ایران}, abstract_fa ={یکی از شاخص‌های مهم سطح رفاه اقتصادی خانوارها میزان مصرف کالا و خدمات توسط آنها است. چگونگی توزیع مصرف کالا و خدمات بین خانوارها نیز شاخص مهمی برای عدالت در زمینه رفاه اقتصادی خانوارها است. در این تحقیق تغییر دو بعد مهم توزیع مصرف مطالعه شده است: الف) روند تغییرات توزیع مصرف بین خانوارهای روستایی و شهری ایران. ب) تغییرات توزیع مصرف خانوارهای روستایی و شهری در استان‌های مختلف ایران. تحقیق با استفاده از داده‌های ثانویه، مربوط به آمارگیری از هزینه و درآمد خانوارهای روستایی و شهری در سال‌های مختلف انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که نسبت هزینه‌های مصرفی خانوارهای شهری به هزینه‌های مصرفی خانوارهای روستایی، در فاصله سال‌های 1344 تا 1375 روند نزولی داشته است، اگر چه شکاف مصرف بین خانوارهای شهری و روستایی هم چنان زیاد است. برای مقایسه تغییرات توزیع مصرف خانوارها در مناطق روستایی و شهری در استان‌های مختلف، از آمار سال های 1365 و 1375 استفاده شد. نتایج نشان می‌دهد که ضریب جینی در سطح کشور در سال‌های 65 و 75، در مناطق روستایی بزرگ‌تر از مناطق شهری بوده است. این ضریب در مناطق روستایی به ترتیب 458/0 و 421/0 و در مناطق شهری به ترتیب 430/0 و 403/0 بوده است، که به ترتیب 08/8 و 28/6 درصد کاهش نشان می‌دهد. در فاصله سال‌های 65 و 75، بین مناطق روستایی 24 استان کشور، در 9 استان ضریب جینی افزایش و در 15 استان کاهش یافته است. در فاصله سال‌های 65 و 75، از بین مناطق شهری 24 استان کشور، در شش استان ضریب جینی افزایش، و در 17 استان کاهش، و در استان تهران تغییری نداشته است.}, keywords_fa = { تغییر توزیع مصرف، مناطق روستایی، مناطق شهری، شکاف مصرف، ضریب جینی توزیع مصرف}, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-110-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-110-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {Rezaenejad, Y. and Afyuni, M.}, title = {Effect of Organic Matter on Soil Chemical Properties and Corn Yield and Elemental Uptake}, abstract ={Due to high production of organic residues such as sewage sludge and compost, land application is probably the best way to prevent accumulated residues in the environment. However, the risk involved in the land application of organic residues should be evaluated prior to the assessment of their economic and fertilizer values. The objective of this study was to evaluate the effect of organic residues on soil chemical properties, yield and uptake of heavy metals and nutrients by corn (Zea mays L.). The study was a randomized complete block design with three replications with four treatments including cow manure, sewage sludge, municipal compost and inorganic fertilizer. The organic amendments were applied to the plots at a rate of 50 t ha-1 and inorganic fertilizer treatment consisted of 250 kg ha-1 ammonium phosphate and 250 kg ha-1 urea. Organic amendments significantly increased soil organic matter content, EDTA-extractable Fe, Zn, Cu and Pb and plant available P, K, and N. Uptake and concentration of nutrient in corn grain and shoots were significantly affected by treatments, whereas Cd and Pb concentrations were the same among the treatments. Cow manure and sewage sludge treatments had the highest and compost had the lowest corn silage and grain yields. Overall, the results indicated that cow manure and sewage sludge had a high fertilizer value and led to heavy metal concentrations in soil as well as corn tissues which were much lower than the reported standards.}, Keywords = { Cow manure, sewage sludge, Compost, Nutritional elements, Heavy metals, Corn.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {19-29}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {اثر مواد آلی بر خواص شیمیایی خاک، جذب عناصر به وسیله ذرت و عملکرد آن}, abstract_fa ={با توجه به تولید روزافزون مواد آلی، به ویژه لجن فاضلاب و کمپوست، از نظر زیست محیطی احتمالاً مطمئن‌ترین راه پیش‌گیری از انباشته شدن این مواد، افزودن آنها به زمین‌های کشاورزی است. معذالک خطرات احتمالی ناشی از اضافه کردن مواد آلی به زمین‌های کشاورزی، باید قبل از ارزش کودی و اقتصادی آن مورد بررسی قرار گیرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر مواد آلی بر خواص شیمایی خاک، جذب عناصر غذایی و فلزات سنگین به وسیله ذرت و عملکرد آن می‌باشد. این آزمایش به صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار و چهار تیمار کودی، شامل کود گاوی، لجن فاضلاب، کمپوست زباله شهری و کود شیمیایی انجام گرفت. کودهای آلی به مقدار 50 تن در هکتار و کود شیمیایی به مقدار 250 کیلوگرم فسفات دی آمونیوم و 250 کیلوگرم اوره (به صورت سرک) در هکتار به کرت‌ها اضافه شد. کودهای آلی باعث افزایش معنی‌دار ماده آلی، مقدار قابل استخراج روی، مس، سرب و آهن به وسیله EDTA، فسفر و پتاسیم قابل جذب، و درصد کل ازت در خاک گردید. غلظت و جذب عناصر غذایی در اندام هوایی و دانه ذرت تیمارهای مختلف دارای تفاوت معنی‌دار بود، در صورتی که غلظت سرب و کادمیوم در این اندام‌ها تفاوت معنی‌داری را نشان نداد. عملکرد علوفه و دانه ذرت در بین تیمارها دارای تفاوت معنی‌داری بود، به طوری که کود گاوی و لجن فاضلاب دارای بیشترین، و کمپوست دارای کمترین تاثیر بر عملکرد بودند. بنابراین، می‌توان نتیجه‌گیری کرد که کود گاوی و لجن فاضلاب از پتانسیل زیادی برخوردار می‌باشند، و می‌توان از آنها برای باروری خاک استفاده کرد. غلظت فلزات سنگین در ذرت، و انباشت آنها در خاک، به مراتب کمتر از استانداردهای تعیین شده بود.}, keywords_fa = { کود گاوی ، لجن فاضلاب، کمپوست ، عناصر غذایی، فلزات سنگین، ذرت }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-177-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-177-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {Rahmani, H.R. and Kalbasi, M. and Hajrasuliha, S.}, title = {Lead-Polluted Soil along Some Iranian Highways}, abstract ={Soil as the third major component of our environment is exposed to different kinds of pollution. Lead has been recognized as a factor in environmental pollution. Pollution of soil and plants along the highways and roads by Pb from automobile exhaust gases has extensively been reported as the most important pollutant source in the environment. This research was carried out to determine the degree of soil pollution along the following highways: Rasht-Anzaly (Anzaly area), Kelachay-Ramsar (Ramsar area), Tehran-Karaj (Karaj area) and Isfahan-Tehran (Delijan area). In each location a transect of 100 meters long, perpendicular to the highway axis, was selected for sampling. Soil samples at different depths were taken from different distances from the highway and analysed for some physical and chemical characteristics and total Ph content by 5M HNO3 extraction. Results indicated that the total Pb content of soil decreased exponentially with distance from the roadside. Total Pb content of soil decreased sharply with depth in all highways except in one area indicating that Pb was retained in the surface soil and that its movement down to the deep soil was slow. Total Pb content of soils was highly and directly related to the traffic volume.}, Keywords = { Lead, Soil pollution, Traffic volume, Pollutant, Heavy metals, Pollution density.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {31-42}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {آلودگی خاک بوسیله سرب حاصل از وسایل نقلیه در محدوده برخی از بزرگراه‌های ایران}, abstract_fa ={سرب حاصل از سوخت وسایل نقلیه به عنوان مهم‌ترین و بیشترین منبع آلوده‌کننده محیط ذکر گردیده است. تحقیق حاضر به منظور بررسی آلودگی خاک به وسیله ذرات سرب خارج شده از اگزوز اتومبیل‌ها در بزرگراه‌های رشت – انزلی (منطقه انزلی)، کلاچای – رامسر (منطقه رامسر)، تهران – کرج (منطقه کرج) و تهران – اصفهان (منطقه دلیجان) صورت گرفت. در هر بزرگراه راستایی به طول 100 متر عمود بر جاده، در یک یا دو طرف انتخاب گردید و در فواصل و عمق‌های مشخص از جاده نمونه‌برداری به عمل آمد. نمونه‌های خاک به آزمایشگاه منتقل شد و بعضی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی، و هم‌چنین غلظت سرب کل نمونه‌ها بعداز عصاره‌گیری، با اسید نیتریک پنج مولار تعیین گردید. نتایج نشان داد که غلظت سرب در حاشیه بزرگراه‌ها، به ویژه در سطح خاک، در مقایسه با غلظت زمینه بسیار بیشتر است، و با افزایش فاصله از جاده به صورت نمایی کاهش می‌یابد. در مورد عمق خاک (به استثنای یک مورد)، بیشترین غلظت سرب در هر فاصله از جاده، در عمق سطحی خاک (صفر تا پنج سانتی‌متر) اندازه‌گیری شد، که نشان‌دهنده جذب تثبیت سرب در سطح خاک می‌باشد. غلظت سرب نمونه‌های خاک حاشیه جاده‌ها با حجم ترافیک هم‌بستگی مستقیم و خوبی داشت.}, keywords_fa = { سرب آلودگی خاک، حجم ترافیک ،‌آلاینده، فلزات سنگین، درجه و شدت آلودگی }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-111-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-111-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {Salavati, M.R. and Arzani, A. and Mirlohi, A.F. and Bankehsaz, A.}, title = {Callus Induction and Plant Regeneration from Mature Embryos in Maize Inbred Lines and Hybrids}, abstract ={This study was conducted to evaluate the responses of Iranian commercial genotypes of maize (hybrids and their inbred lines) to callus induction and plant regeneration, using mature embryos. Twenty five genotypes comprising of 12 inbred lines, 11 single cross hybrids, 1 double cross hybrid and 1 composite cultivar were used. Mature embryos of the genotypes were plated on MS and N6 media. Callus induction rates were evaluated using relative growth rate of callus (RGR), callus fresh weight (CFW), callus dry weight (CDW) and callus growth rate (CGR). The results indicated that genotypes highly varied in both callus induction and plant regeneration. IL8 inbred line, SC7 (IL4×IL8) and SC9 (IL6×IL10) hybrids had the highest callus production capacity (based on CFW and CDW), whereas the highest RGR and CGR were obtained for ILl inbred line and SC9 hybrid. The estimated heterosis based on superior parent showed the highest heterosis for CFW, CDW, RGR and CGR in SC9 hybrid. Genotype × medium interactions for CWD, RGR and CGR were significant. For instance, SC9 hybrid on MS medium and IL8 on N6 medium produced the highest CGR. There was a significant difference between the observation periods [8, 12, 16 and 20 days after planting (DAP)], so that CGR was the least at 8 DAP and increased gradually till 16 DAP, but declined afterward. CGR had a range of 0.51 in IL8 inbred line to 0.74 in SC9 hybrid. Comparisons of the genotype for plant regeneration percent indicated that ILl and IL10 inbred lines as well as SC2 and SC4 single cross hybrids had the highest regeneration rates. Considering plant regeneration as a critical and genotypic dependent factor, it can be concluded that ILl and IL10 inbred as well as SC4 (IL4×IL5, ‘single cross 301’), SC2 (IL2×IL3, ‘single cross 704’) and SC7 hybrids are recommended for use in tissue culture-based breeding programs in maize.}, Keywords = { Zea mays L., Mature embryo culture, Callus induction, Regeneration.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {43-56}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {کالوس ‌زایی و باززایی گیاهچه از جنین بالغ، در لاین‌های اینبرد و هیبریدهای ذرت}, abstract_fa ={مطالعه حاضر به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ‌های رایج ذرت در ایران (هیبریدها و لاین‌های اینبرد آنها) برای کالوس‌زایی و باززایی از کشت جنین بالغ انجام شد. در این مطالعه از 25 ژنوتیپ، مشتمل بر 12 لاین اینبرد، 11 هیبرید سینگل کراس و یک هیبرید دبل کراس و یک کمپوزیت آزاده گرده‌افشان استفاده گردید. جنین بالغ لاین‌های اینبرد و هیبریدهای ذرت در دو محیط کشت MS وN6 کشت شده و ارزیابی کالوس‌زایی با استفاده از صفات وزن تر کالوس، وزن خشک کالوس، رشد نسبی کالوس و سرعت رشد کالوس صورت گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که واکنش ارقام به کالوس‌زایی و باززایی گیاهچه، از کالوس حاصل از جنین بالغ بسیار متفاوت است. بیشترین ظرفیت تولید کالوس (بر اساس وزن تر و خشک) در لاین اینبرد IL8، هیبریدهای (SC9 (IL6*IL10 و ( SC7 (IL4*IL8 و بالاترین میزان رشد نسبی و سرعت رشد کالوس به ترتیب در لاین اینبرد IL1 و هیبرید SC9 مشاهده شد. محاسبه هتروزیس بر اساس والد برتر، نشان داد که SC9 برای صفات وزن تر، وزن خشک و سرعت رشد کالوس، دارای بالاترین درصد هتروزیس در بین هیبریدهای مورد مطالعه است. اثر متقابل ژنوتیپ و محیط کشت نیز برای صفات وزن تر کالوس، رشد نسبی کالوس و سرعت رشد کالوس معنی‌دار شد. به عنوان مثال، در محیط کشت MS هیبرید SC9، و در محیط کشت N6 لاین اینبرد IL8، بیشترین سرعت رشد کالوس را داشتند. بین سرعت رشد کالوس در زمان‌های مختلف (8، 12، 16 و 20 روز پس از کشت) اختلاف معنی‌داری وجود داشت. سرعت رشد کالوس در هشت روز پس از کشت کمترین مقدار را داشت، و به تدریج تا شانزده روز پس از کشت افزایش یافت، اما بعد از این مدت کاهش پیدا کرد. سرعت رشد کالوس دارای دامنه‌ای بین 51/0 در لاین اینبرد IL11، تا 74/0 در هیبرید SC9 بود. مقایسه ژنوتیپ‌ها نشان داد که اینبرد لاین‌های IL1 و IL10 و هیبریدهای سینگل گراس SC2 و SC4 از بالاترین میزان باززایی گیاه برخوردارند. با توجه به اهمیت باززایی گیاه، که وابستگی زیادی به ژنوتیپ دارد، می‌توان نتیجه‌گیری نمود که لاین‌های اینبرد IL1 و IL10، و نیز هیبریدهای SC2 (سینگل کراس 704) و SC4 (سینگل کراس 301)، برای به کارگیری در برنامه‌های اصلاحی متکی به کشت بافت در ذرت قابل توصیه می‌باشند.}, keywords_fa = { . Zea mays L، کشت جنین بالغ ، کالوس‌ زایی، باززایی }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-112-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-112-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {Nouri-Delawar, M.Z. and Arzani, A.}, title = {Study of Callus Induction and Plant Regeneration from Immature Embryo Culture in Rice Cultivars}, abstract ={This study was conducted to evaluate the response of 18 rice (Oryza sativa L.) genotypes to callus induction and plant regeneration from immature embryo culture, using three media (MS, LS and N6). To evaluate callus induction rate, the following criteria were used: callus diameter, callus fresh weight and callus dry weight. Percentage of callus water content was also measured. After transferring the produced calli from the induction media to a regeneration medium (MSR), percentage of plant regeneration was evaluated. A highly significant difference was observed among genotypes for both callus induction and plant regeneration (P<0.01). In callus induction phase, “Nemat” and “Cheram-2” cultivars were superior for callus diameter, having 4.83 and 4.6 mm callus diameter, respectively. “Nemat”, “Cheram-2”, “Sepidrood” and “Taroum” cultivars as well as “33IRCTN91” and “IRFAON-30” lines were significantly superior to other cultivars for callus fresh weight. Among the genotypes “Nemat”, “Zayandehrood”, “33IRCTN91” had the highest percentage of callus water contents. Based on plant regeneration, “33IRCTN91” line and “Anbarbo”, “Nemat”, “Cheram-2” and “Taroum” cultivars showed highest rate of plant regeneration from callus. Significant differences were observed among media. While MS and N6 media did not showed any significant differences for callus diameter, callus fresh weight and rate of plant regeneration, they were superior to LS medium (P<0.01). According to percentage of callus water content, MS and LS media ranked the best and the most inferior medium, respectively. In the present study, MS and N6 media were considered as suitable in vitro culture media of rice immature embryos. Among genotypes, “Nemat” and “Cheram-2” cultivars were ranked the best for both callus induction and plant regeneration. Also, the used Japonica rice cultivars were superior for percentage of plant regeneration. The calculated correlation coefficients between traits showed a non-significant correlation between callus induction and plant regeneration, which, in turn, indicated that these traits were independent.}, Keywords = { Rice, Oryza sativa L. , Immature embryo culture, Callus induction, Regeneration.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {57-72}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {بررسی کالوس‌ زایی و باززایی از کشت جنین نارس ارقام برنج}, abstract_fa ={تحقیق حاضر، به منظور ارزیابی واکنش 18 رقم برنج (.Oryza sativa L) مشتمل بر 15 رقم برنج ایرانی و سه رقم خارجی، برای کالوس‌زایی و باززایی گیاهچه از کالوس با کشت جنین نارس نسبت به سه محیط کشت MS، LS و 6N اجرا گردید. میزان کالوس‌دهی با استفاده از صفات قطر کالوس، وزن تر و وزن خشک مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس با انتقال کالوس‌های تولیدی از سه محیط کشت ذکر شده به محیط کشت باززایی (MSR) ، و از طریق سنجش درصد گیاهچه‌های تولید شده از کالوس‌ها، میزان باززایی اندازه‌گیری گردید. نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری هم از لحاظ کالوس‌زایی و هم باززایی بین ارقام وجود دارد (01/0>P). در مرحله کالوس‌زایی، از نظر قطر کالوس، ارقام نعمت و چرام-2 به ترتیب با متوسط قطر 83/4 و 6/4 میلی‌متر به عنوان ژنوتیپ‌های برتر شناخته شدند. از نظر وزن تر کالوس ارقام نعمت، چرام-2 تا سپیدرود، طارم محلی و لاین‌های خارجی 33IRCTN91 و 30-IRFAON به طور معنی‌داری بهتر از سایرین بودند. ارقام نعمت، زاینده‌رود و لاین 33IRCTN91 بالاترین درصد محتویات آبی را داشتند. از نظر باززایی، لاین 33IRCTN91 و ارقام عنبربو محلی، نعمت، چرام-2 و طارم محلی بیشترین میزان باززایی گیاهچه از کالوس را دارا بودند. از هر دو جنبه کالوس‌زایی و باززایی بین محیط‌های کشت تفاوت معنی‌دار وجود داشت. بدین ترتیب که از لحاظ قطر کالوس، وزن تر، و میزان باززایی، محیط‌های کشت MS و N6 با یکدیگر تفاوت معنی‌داری نداشتند، ولی نسبت به محیط کشت LS، به طور معنی‌داری برتر بودند( 01/0>P )کالوس‌هایی که در محیط کشت MS رشد یافتند، بیشترین و در محیط کشت LS، کمترین درصد آب را داشتند. محیط کشت MS و N6 برای کشت این ویترو جنین نارس برنج مناسب تشخیص داده شد، و از بین ارقام مورد مطالعه، ارقام نعمت و چرام-2 به عنوان ارقام برتراز لحاظ کالوس‌دهی و میزان بازززایی گیاهچه شناخته شدند. هم‌چنین، برنج‌های ژاپونیکای مورد مطالعه در زمره بهترین ارقام از نظر میزان باززایی گیاهچه بودند. مطالعه روابط هم‌بستگی بین صفات نشان داد که بین صفت کالوس‌زایی و باززایی گیاهچه، هم‌بستگی معنی‌داری وجود ندارد، و این دو صفت مستقل از هم عمل می‌کنند.}, keywords_fa = { برنج (.Oryza sativa L)، کشت جنین نارس ، کالوس زایی و ‌ باززایی }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-113-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-113-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {Zarmehr, F. and Pourreza, J. and Samie, A.H.}, title = {Effects of Changing Vitamin Supplement and Available Phosphorus on Broiler Chicken Performance During Finishing Period}, abstract ={This experiment was conducted to determine the requirements of vitamin supplement and available phosphorus in broiler chickens from 42 to 56 days of age. In a completely randomized design, with a 3×3×3 factorial arrangement, 270 one-day-old commercial broiler chicks were divided into 27 groups (replicates) with 9 treatments, 3 replicates and 10 chicks in each group. Each of the nine diets was given to each treatment from 42 days of age. Levels of vitamin supplement were 0.5, 0.25, 0% and available phosphorus levels were 0.27, 0.22, 0.16%. Diets were isocaloric and isoprotein. Group weight and feed consumption of each replicate were determined after 42 and 56 days of age and daily gain, daily feed consumption and feed conversion were calculated. Percent of carcass components and tibia ash were determined. Results indicated that removal of vitamin supplement from 42 to 56 days of age did not have any significant effects on daily gain, daily feed consumption, feed conversion, live weight, viscera, abdominal fat, carcass weight, wings, neck and back bone. Also, reduction of available phosphorus did not have any significant effect on daily feed consumption, feed conversion, live weight, viscera, abdominal fat, carcass weight, breast meat, femurs, wings, neck and tibia ash. Interaction between vitamin and phosphorus were significant for daily gain, daily feed consumption, live weight, wings, neck and tibia ash (P<0.005) and were highly significant for breast meat, femurs, and back bone (P<0.00l).}, Keywords = { Supplements, Non-phytated phosphorus, Broiler chicken.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {73-81}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {اثر تغییر سطح مکمل ویتامینی و فسفر قابل استفاده بر عملکرد نیمچهْ گوشتی در دورهْ پایانی}, abstract_fa ={این آزمایش به منظور تعیین میزان نیاز به مکمل ویتامینی و فسفر قابل استفاده، از سن 42 تا 56 روزگی طیورگوشتی انجام گرفت. تعداد 270 قطعه جوجه یک روزه گوشتی تجارتی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل (3×3×3) به 27 گروه 10 قطعه‌ای با 9 تیمار و سه تکرار تقسیم شدند. از 42 روزگی به هر تیمار یکی از 9 جیره آزمایشی داده شد. مکمل ویتامینی در سه سطح 5/0، 25/0 و صفر درصد، و فسفر قابل استفاده در سطوح 27/0، 22/0 و 16/0 درصد بود. جیره‌ها از نظر انرژی و پروتئین یکسان بودند. در سنین 42 و 56 روزگی، وزن گروهی و مصرف خوراک هر یک از تکرارها تعیین و اضافه وزن روزانه، مصرف خوراک روزانه و ضریب تبدیل غذایی محاسبه گردید. پس از کشتار درصد اجزای لاشه و خاکستر ساق پا اندازه گرفته شد. نتایج نشان داد که حذف مکمل ویتامینی از سن 42 تا 56 روزگی، بر اضافه وزن روزانه، مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل غذایی، وزن زنده، امعا و احشا، چربی حفره شکمی، لاشه آماده طبخ، بال‌ها، گردن و استخوان پشت اثر معنی‌داری نداشت. هم‌چنین، کاهش فسفر قابل استفاده بر روی اضافه وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی، وزن زنده، امعا و احشا، چربی حفره شکمی، لاشه آماده طبخ، گوشت سینه، ران‌ها، بال‌ها، گردن و خاکستر ساق پا اثر معنی‌داری نداشت. اثر متقابل ویتامین و فسفر برای اضافه وزن روزانه، مصرف خوراک روزانه، وزن زنده، بال‌ها، گردن و خاکستر ساق پا اثر معنی‌داری بود (05/0>P) و برای گوشت سینه، ران‌ها و استخوان پشت بسیار معنی‌دار بود (001/0>P)}, keywords_fa = { مکمل ‌ها، فسفر غیرفیتاته، جوجه گوشتی }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-114-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-114-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {RowghaniHaghighiFard, E.}, title = {The Effects of Cellulomonas uda Bacteria on Fermentation Characteristics and Chemical Composition of Corn Silage}, abstract ={Whole corn plant was ensiled in 70 gr minisilos for 60 days to evaluate the effects of addition of two levels of Cellulomonas uda bacteria (0, 1.2×105 and 2.4×105 cfu per gr of fresh forage) on fermentation and chemical composition of silage. The experiment was arranged as a completely randomized design. The silos were opened after 3 and 6 days of fermentation. The criteria measured included dry matter (DM), pH, organic matter, water soluble carbohydrates, crude protein, cell wall (NDF), acid detergent fiber (ADF), hemicellulose, cellulose, and ammonia-N contents. Both levels of bacteria significantly decreased the pH of silages after 3 days (P<0.05). The final pH of silage with the higher level of bacteria was significantly lower, indicative of a greater fermentation of cellulose in this silage. Addition of bacteria resulted in a non-significant increase in the level of final residual water soluble carbohydrates. Final silage ammonia-N concentration was less than 0.8% of dry matter in all silages and was not affected by bacterial treatment. The ADF content was decreased by 11.9% in the silage containing the lower level of bacteria and by 1.8% in the silage which contained the higher level of bacteria. The NDF content increased in the control silage and that with the lower level of bacteria but decreased by 3.6 gr Kg DM-1 in the silage with the higher bacterial level. Hemicellulose contents increased in all silages but cellulose contents decreased by 9.38% (control), 17.37% (low bacteria) and 12.49% (high bacteria) in the control and bacteria-treated silages, respectively. The results indicated that the addition of 12×105 cfu Cellulomonas uda per gr of whole fresh corn plant was effective in increasing residual water soluble carbohydrates, reducing NDF and hydrolyzing cellulose of whole corn plant.}, Keywords = { Cellulomonas uda , Whole corn plant, Water soluble carbohydrates, Cellulose, Cell wall.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {83-90}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {اثر باکتری Cellulomonas uda بر تخمیر و ترکیب شیمیایی ذرت علوفه ای}, abstract_fa ={به منظور بررسی سطوح مختلف باکتری Cellulomonas uda بر روند تخمیر و ترکیب شیمیایی، گیاه کامل ذرت به مدت 60 روز در سیلوهای کوچک 70 گرمی سیلو گردید. در یک طرح کاملاً تصادفی، سه عدد سیلو از گروه تیمار 1 (بدون باکتری) و تیمارهای 2 و 3 (به ترتیب 105×2/1 و 105×4/2 واحد تشکیل کلنی یا CFU، به ازای هر گرم گیاه تازه) در سومین و شصتمین روز بعد از سیلو کردن باز شدند. معیارهای مورد اندازه‌گیری عبارت بود از: ماده خشک، اسیدیته، ماده آلی، کربوهیدرات‌های محلول در آب، پروتئین خام، دیواره سلولی (NDF)، دیواره سلولی بدون همی‌سلولز (ADF)، همی‌سلولز و ازت آمونیاکی. افزودن باکتری در هر دو سطح باعث افزایش معنی دار اسیدیته سیلاژها در روز سوم گردید (05/0>P). اسیدیته نهایی علوفه سیلوشده با بیشترین غلظت باکتری، به طور معنی‌داری (05/0>P) بیشتر بود، که احتمالاً نشان‌دهنده افزایش شدت تخمیر کربوهیدرات‌های ناشی از تجزیه سلولز در این سیلوهاست. با افزودن باکتری، میزان قندهای محلول در آب باقی مانده نهایی، به طور غیرمعنی‌داری افزایش یافت. میزان ازت آمونیاکی نهایی همه سیلاژها کمتر از 8 درصد ازت کل، و در تیمارهای 2 و 3 از این هم کمتر بود. افزودن باکتری باعث کاهش میزان دیواره سلولی بدون همی‌سلولز (ADF) به میزان 9/11 و 8/1 درصد، به ترتیب در تیمارهای 2 و 3 گردید. میزان دیواره سلولی در تیمارهای 1 و 3 افزایش، و در تیمار 2 حدود 6/3 گرم در هر کیلوگرم ماده خشک کاهش نشان داد. میزان همی‌سلولز در همه تیمارها افزایش داشت، اما میزان سلولز در تیمارهای 1، 2 و 3 به ترتیب 38/9، 37/17 و 49/12 درصد کاهش یافت. به طور خلاصه، افزودن باکتری Cellulomonas uda در سطح 105×2/1 CFU به ازای هر گرم گیاه تازه در افزایش قندهای محلول در آب باقی مانده، کاهش دیواره سلولی و هیدرولیز سلولز از گیاه کامل ذرت موثر است.}, keywords_fa = { Cellulomonas uda ، گیاه کامل ذرت، قندهای محلول در آب ، سلولز، دیواره سلولی }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-115-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-115-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {MosharrafBoroujeni, L. and Keramat, J.}, title = {The Study of Red Beet Colour Production and its Stability During Processing for Food Industries}, abstract ={Recent restrictions on the use of artificial food colours have prompted extensive research on natural pigments as suitable substitutes. The red beet Beta vulgaris L. has been found as a suitable source of natural red pigment since beet powder and concentrates can conveniently be used in food products. In this research, hot and cold extractions of randomly selected red beets were used after preparation and blanching. The extracts were filtered and passed through a column of Amberlite XAD-7 resins after adjusting the pH to 2.5. The adsorbed colour compounds were extracted from the resins by eluting the column with acidified alcohol. The solvent was removed by vacuum rotary evaporator and solid colour was obtained, using a freeze dryer. Physicochemical properties of the solid colour were determined by measuring ash and sugar contents of the solid colour. Also, its purity and stability were investigated under different conditions. The amount of ash and sugar were negligible. The highest stability was observed at a pH value of 5 under cold and dark storage conditions. The purity of the solid colour was determined by scanning in the range of visible wavelengths and preparative TLC. The result showed that purity of the colour as a hundred percent betacyanins. The yield of production was calculated as 2.7 g powder per kilogram of beet. The colour was used in producing ice cream and frozen sherbets, which showed to be a suitable replacement for artificial colour carmoisine. Also the production cost of the colour was as low as less than 0.1 percent of that of ice cream or frozen sherbets.}, Keywords = { Red beet, Colour production, Natural pigment, Amberlite resin.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {91-101}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {بررسی تولید رنگ خوراکی قرمز از چغندر قرمز و پایداری آن طی فرایندهای غذایی}, abstract_fa ={محدودیت مصرف رنگ‌های قرمز مصنوعی در مواد غذایی، سبب توجه بیشتر به تولید رنگ‌های طبیعی به عنوان افزودنی‌های مجاز گردیده است. یکی از منابع مهم تولید این گونه رنگ‌ها چغندر قرمز (.Beta vulgaris L) است، که رنگ حاصل از آن به صورت پودر یا کنسانتره در فراورده‌های غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این تحقیق نمونه‌های چغندر قرمز پس از عملیات آماده‌سازی، آنزیم‌بری شد، عصاره آن پس از صاف کردن و تنظیم pH از ستون رزین آمبرلیت 7-XAD عبور داده شد و محلول رنگ به کمک الکل اسیدی استخراج گردید. پس از تبخیر حلال توسط دستگاه خشک‌کن تصعیدی، رنگ جامد به صورت پودر تولید شد. سپس ویژگی‌های رنگ تولیدی شامل خاکستر، قند، طول موج حداکثر جذب، میزان خلوص و پایداری رنگ تحت شرایط مختلف هم‌چون pH، دما و نور تعیین گردید. در مرحله بعد کاربرد رنگ تولیدی درمحصولات سرد مثل بستنی و شربت یخ‌زده مورد بررسی قرارگرفت. به منظور مقایسه کیفیت این رنگ با رنگ‌های مجاز مصنوعی، محصولاتی با استفاده از رنگ طبیعی حاصل، و رنگ مصنوعی کارموییزین ساخته شده در سطح آزمایشگاه، تولید شد و آزمایش‌های حسی بر روی آنها انجام گرفت. نتایج نشان داد که رنگ تولیدی بتاسیانین خالص بوده و در دمای چهار درجه سانتی‌گراد، در تاریکی و pH برابر پنج بیشترین پایداری را دارد. هم‌چنین، محصولات تولیدی با رنگ طبیعی از مطلوبیت بیشتری برخوردار بودند. از هر کیلوگرم چغندر قرمز 7/2 گرم پودر رنگ تولید شد. سهم هزینه رنگ در مواد مصرفی تولید فراورده‌های یاد شده بسیار اندک، و هزینه رنگ در تولید بستنی کمتر از یک درصد کل هزینه‌های مواد مصرفی بود.}, keywords_fa = { رنگ قرمز، چغندر قرمز، تولید رنگ، رزین آمبرلیت }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-116-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-116-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {SabooryHalestani, S. and Dokhani, S.H. and Kabir, G.H. and Shokrani, R.}, title = {Qualitative and Guantitative Changes of Organic Acids in Processed Olives by HPLIC}, abstract ={Four cultivars of olive, Kalamata, Marri, Zard and Fishmi were obtained from Roodbar town and treated with two methods, natural and controlled fermentation with Lactobacillus plantarum as a starter culture at 25°C for 100 days. HPLC analysis experiments were conducted during the whole study period. A higher level (1.08% w/w) of total acidity was produced in Fishmi cultivar especially in the natural fermentation (0.8-1.1 g lactic acid/ml) than in other cultivars. Individual organic acids were determined by HPLC. Quantitative changes of organic acids in olives showed (P<0.0l) an increasing pattern of lactic and acetic acids during fermentation, but decreasing levels of malic and citric acids were revealed. The highest level of lactic acid (1.1% w/v) was observed in Zard cultivar and the type of fermentation had no effect on acid production. Malic and citric acids gradually disappeared during 50 days of fermentation period and this change was faster for citric acid during controlled fermentation. Malic acid did not follow this pattern.}, Keywords = { Olive, Organic acid, Natural fermentation, Controlled fermentation, HPLC.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {103-117}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {بررسی تغییر کمی و کیفی اسیدهای آلی طی فرایند کنسرو زیتون، به وسیلهْ روش کروماتوگرافی با کارایی بالا}, abstract_fa ={چهار رقم زیتون کالاماتا، ماری، زرد و فیشمی از شهرستان رودبار تهیه شد. این ارقام با دو روش تخمیر طبیعی و تخمیر هدایت شده با کشت استارتر Lactobacillus plantarum در دمای C 25 ° به مدت 100 روز فرایند شدند و خصوصیات فیزیکوشیمیایی محصول اندازه‌گیری شد. اندازه‌گیری اسیدهای آلی با روش HPLC انجام گرفت. بیشترین اسیدیته کل برحسب اسید لاکتیک، 08/1% (حجم/وزن) در رقم فیشمی تولید شد. به طور متوسط تولید اسیدیته کل در تخمیر طبیعی و در تخمیر هدایت شده به ترتیب در حدود 8/0-1/1 و 7/0-9/0 گرم در 100 میلی‌لیتر محلول در برگیرنده زیتون‌ها بود. بررسی وضعیت اسیدهای آلی موجود در ارقام زیتون، به وسیله روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، نشان داد که در طی فرایند تخمیر، مقدار دو اسید آلی لاکتیک و استیک در زیتون‌ها اضافه شد، ولی از مقدار اسید مالیک و اسید سیتریک کم گردید. بیشترین اسید لاکتیک در رقم زرد (1/1%) تولید شده است. نوع تخمیر در تولید اسید لاکتیک تفاوتی ایجاد نکرد. بیشترین اسید استیک در رقم زرد و ماری تولید شد، و نیز در تخمیر هدایت شده اسید استیک بیشتری تولید گردد. دو اسید آلی مالیک و سیتریک طی 50 روز اولیه فرایند ناپدید شدند. تغییر اسید سیتریک در تخمیر هدایت شده زودتر انجام گرفت ولی تغییر اسید مالیک به نوع تخمیر بستگی نداشت.}, keywords_fa = { زیتون، اسیدآلی، تخمیر طبیعی، تخمیر اجباری، HPLC }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-117-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-117-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {Zibai, K. and Hatami, B.}, title = {Singular and Joint Usage of Third Larval Instars of Hippodamia Variegata (Goeze) and Chrysoperla carnea (Steph.) in Biological Control of Aphis gossypii Glover in Greenhouse}, abstract ={The efficiency of singular and joint usage of third larval instars of ladybeetle, Hippodamia variegata (Goeze) and green lacewing, Chrysoperla carnea (Steph.) was studied against cotton aphid, Aphis gossypii Glover on cucumber plants in greenhouse. The predator-prey ratio of 1:30 reduced the population of pest significantly. Singular and joint usage of predators, however, was not significantly different. The predator-prey ratio of 1:90 reduced the population of host significantly but the treatment with larvae of both predators and the treatment with only ladybeetle larvae were not significantly different. However, only the treatment with lacewing larvae was significantly different from the two above-mentioned treatments.}, Keywords = { Hippodamia Variegata, Green lacewing, Chrysoperla carnea , Cotton aphid, Aphis gossypii, Singular and joint usage.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {119-128}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {استفاده جداگانه و توام لاروهای سن سوم کفش دوزک Hippodamia variegata (Goeze) و بال توری Chrysoperla carnea (Steph.) در مبارزه بیولوژیک شته جالیز Aphis gossypii (Glover ) در گلخانه}, abstract_fa ={کارایی جداگانه و توام لاروهای سن سوم کفش‌دوزک (Hippodamia variegata (Goeze و بال‌توری (Chrysoperla carnea (Steph علیه شته جالیز (Aphis gossypii Glover ) در گلخانه، روی تک بوته خیار سبز مطالعه شد. شکارگرها در نسبت رهاسازی یک شکارگر به 30 شته، به صورت جداگانه و توام، جمعیت میزبان را به طور معنی‌داری کاهش دادند. ولی بین تیمارهای حضور جداگانه و توام آنها، اختلاف معنی‌داری دیده نشد. شکارگرها در نسبت رهاسازی یک شکارگر به 90 شته نیز به صورت جداگانه و توام، جمعیت میزبان را به طور معنی‌داری کاهش دادند. ولی تیمار حضور توام لاروهای بال‌توری و کفش‌دوزک با تیماری که در آن فقط لاروهای کفش‌دوزک فعالیت می‌نمودند، اختلاف معنی‌داری نشان ندادند. اما تیماری که در آن فقط لاروهای بال‌توری حضور داشتند، نسبت به دو تیمار فوق به طور معنی‌داری کاهش بیشتر جمعیت شته را موجب گردید.}, keywords_fa = { رهاسازی، Hippodamia Variegata، بال توری Aphis gossypii، Chrysoperla carnea }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-118-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-118-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} } @article{ author = {Khajeddin, S.J.}, title = {Impacts of Habitat Slope on Plant from of Astracantha adscendens}, abstract ={Astracantha adscendens is an endemic species in Iran growing on alpine and above alpine timberline habitats on the Zagross Mountain Range. These habitats are characterized by steep slopes, heavy snowfalls and long ice formation periods. The present study was carried out in Chelgerd, Bakhtiari, and Fereidan, Isfahan. Slopes, elevation above sea-level, and magnetic north azimuth were measured. The canopy cover was also measured along four radii in upward, downward, left and right directions. Regression analysis was performed for the measured values of plant and environmental factors. The results revealed that the upward radius had a high negative correlation with slope changes while the downward radius showed no relationship with slope variations. The two left and right radii had a high and positive relationship with each other, both reducing in length as the slope steepness increased. Shrub volume decreases with increasing slope steepness. Plant shape was classified into seven groups using Sorenson similarity index and constructing the dendrogram. Snow pressure bends the stem toward the soil surface. Snow gliding pressure scratches stem and its base buds above the bent stem. Soil and debris move downward the slope as a result of snow gliding and rainfall runoff as well as wildlife and domestic animals. Snow gliding along with other natural factors have various effects on A. adscendens plant form which can be grouped under three categories: direct mechanical effect of snow, physiological effect of snow, and indirect effect of precipitation and wildlife. The environmental factors and plant physiological responses to them change the A. adscendens plant form from a funnel or ob-conical shape to a semi-funnel or semi ob-conical form.}, Keywords = { Astracantha adscendens, Alpine timberline habitats, Above alpine, Plant form, Cluster analysis, Habitat slope, Charmahal-e-Bakhtiari.}, volume = {4}, Number = {4}, pages = {129-144}, publisher = {Isfahan University of Technology}, title_fa = {تأثیر شیب رویشگاه در تغییر شکل گیاه گون گزی ( Astracantha adscendens )}, abstract_fa ={درختچه گون گزی (Astracantha adscendens) بومی ایران بوده و در رویشگاه‌های کوه سری کوه‌های زاگرس می‌روید. این رویشگاه‌ها که در مناطقی مانند چهارمحال و بختیاری و فریدن بیشتر دیده می‌شوند، دارای برف زیاد وسراشیب‌های تند هستند. این مطالعه در منطقه چلگرد چهارمحال بختیاری و فریدن اصفهان صورت گرفت. بدین منظور، عوامل محیطی چون شیب، ارتفاع از سطح دریا و آزیموت شمال مغناطیسی، و درگون گزی، قطر تاج پوشش به صورت چهار شعاع، در جهت بالا، پایین و دو سمت راست و چپ شیب اندازه‌گیری شد. بین ابعاد اندازه‌گیری شده گیاه و عوامل محیطی آنالیز رگرسیون انجام گردید. نتایج نشان داد که شعاع سمت بالای شیب، با تغییر شیب هم‌بستگی منفی خیلی شدید دارد. بین شعاع به طرف پایین و شیب هم‌بستگی مشاهده نشد. دو شعاع سمت راست و چپ شیب هم که با یکدیگر هم‌بستگی شدید مثبت داشتند، متناسب با شیب کوتاه‌تر می‌شدند. حجم درختچه نیز در جهت بالای شیب کاهش یافته است. با آنالیز خوشه‌ای و رسم دندروگرام، شکل گیاه در هفت گروه طبقه‌بندی گردید. استرس فشار برف و یخ، باعث خراش و ساییدگی جوانه‌های سمت بالای شیب می‌گردد. با حرکت برف و باران، و نیز تردد حیوانات وحشی و دام اهلی، خاک و سنگ‌ریزه به طرف پایین حرکت کرده و تاثیر فیزیولوژیک و مکانیکی فوق را در گیاه موجب می‌شود. بنابراین، سر خوردن برف همراه با دیگر عوامل محیطی، آثار مختلفی بر شکل گیاه به جای می‌گذارند که می‌توان آنها را در سه گروه تاثیر مکانیکی مستقیم برف، تاثیر فیزیولوژیک برف و تاثیر غیرمستقیم بارندگی و حیوانات وحشی طبقه‌بندی کرد. در اثر این عوامل و واکنش فیزیولوژیک گیاه به آنها، شکل گون گزی از قیفی یا واژ مخروطی به نیمه قیفی شکل و یا نیم واژ مخروطی تبدیل می‌گردد.}, keywords_fa = { گون گزی،رویشگاه کوه سری،رویشگاه بالای حددارمرز،شکل گیاه،آنالیزخوشه ای، چهار محال و بختیاری، اصفهان، Astracantha adscendens }, url = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-119-en.html}, eprint = {http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-119-en.pdf}, journal = {JWSS - Isfahan University of Technology}, issn = {2476-3594}, eissn = {2476-5554}, year = {2001} }