Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1380
10
1
gregorian
2002
1
1
5
4
online
1
fulltext
fa
اثر سطوح مختلف لیزین و پروتئین جیره بر عملکرد مرغان تخمگذار
Effects of Different Levels of Lysine and Protein on the Performance of Hy-Line Layers
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<p>به منظور تعیین اثر سطوح مختلف اسید آمینه لیزین و پروتئین بر عملکرد مرغان تخمگذار، آزمایشی با 240 قطعه از نژاد هایلاین W-36، و با 10 نوع جیره غذایی به صورت فاکتوریل 5×2، در چارچوب یک طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. در این جیرهها پنج سطح لیزین شامل 56/0، 62/0، 69/0، 76/0 و 83/0 درصد جیره، که به ترتیب 20 و 10 درصد کمتر از توصیه NRC، توصیه NRC و 10 و 20 درصد بیشتر از توصیه NRC میباشند، در دو سطح پروتئین 13 و 14 درصد مورد مقایسه قرار گرفت. در طی سه ماه دوره آزمایش، میزان تولید، وزن و تولید تودهای تخم مرغ، به همراه ضریب تبدیل غذا و میزان مصرف خوراک، پروتئین و لیزین اندازهگیری و دادههای مربوط به هر ماه و نیز دادههای کل دوره آزمایش تجزیه و تحلیل آماری شد.</p><p> نتایج نشان داد که سطح 76/0 لیزین و بالاتر از آن، یعنی 10 و 20 درصد بیشتر از توصیه NRC، از گروه 13 درصد پروتئین به طور معنیداری (05/0 > P ) میزان تولید و تولید تودهای تخم مرغ بالاتر و نیز ضریب تبدیل بهتری را نسبت به سطوح پایینتر لیزین باعث شد، در حالی که وزن تخم مرغ اختلاف معنیداری نشان نداد. در گروه 14 درصد پروتئین، تفاوت عملکرد میان تیمارهای حاوی سطوح مختلف لیزین به مراتب کمتر از گروه 13 درصد پروتئین بود. پایینترین سطح لیزین (56/0 درصد) از نظر تولید تخم مرغ، تولید تودهای و ضریب تبدیل، به طور معنیدار (05/0 > P ) وضعیت بدتری نسبت به تیمارهای حاوی سطوح بالاتر در این گروه داشت. در مجموع، در گروه 14 درصد پروتئین بهترین عملکرد متعلق به تیمار حاوی 62/0 درصد لیزین بود (10 درصد کمتر از توصیه NRC). گروه 14 درصد پروتئین به طور معنیداری (05/0 > P ) میزان تولید تخممرغ، تولید تودهای و مصرف خوراک بالاتری داشت، ولی در وزن تخم مرغ و ضریب تبدیل اختلاف معنیداری دیده نشد. میان تیمارهای حاوی سطوح مختلف لیزین، در هر دو گروه پروتئینی، بهترین و اقتصادیترین عملکرد متعلق به سطح 76/0 درصد لیزین از گروه 13 درصد پروتئین بود. نتایج این پژوهش نشان داد که در مورد مرغان تخمگذاری که نقطه فراز تولید خود را گذراندهاند، میتوان با کاستن از سطح پروتئین جیره و افزودن سطح اسید آمینه محدود کننده عملکردی مناسب و در حد جیرههایی با پروتئین زیاد به دست آورد، و از این راه تولید اقتصادیتری داشت. </p>
<p>An experiment was carried out to determine the effects of different levels of lysine and protein on the performance of 240 Hy-Line W36 layers. Ten experimental diets were tested in a 2×5 factorial arrangement with a completely randomized design. Two basal diets (13 and 14% protein) were tested at different levels (10 and 20% lower than NRC, NRC and 10 and 20% above NRC recommendations). Dietary lysine levels were 0.56, 0.62, 0.69, 0.76 and 0.83%. During the three months of experimental period, egg production, egg weight, egg output, feed intake and conversion and lysine and protein intake were determined.</p><p> The results indicated that 0.76% lysine and more (10 and 20% above NRC recommendation) with 13% dietary protein led to significantly (P<0.05) higher egg production, egg output and better feed conversion, but there was no significant difference regarding egg weight. The difference in performance with different levels of lysine was lower in the 14% dietary protein than that in the 13% one. In the 14% dietary protein, the lowest level (0.56%) of lysine led to significantly (P<0.05) lower egg production and egg output and higher feed conversion. The best performance with the 14% dietary protein belonged to 0.62% dietary lysine (10% below NRC recommendation). The 14% dietary protein had significantly (P<0.05) higher egg production, egg output and feed intake than the 13% dietary protein, regardless of dietary lysine but there was no significant difference regarding egg weight and feed conversion. The best and most economical performance belonged to the 0.76% lysine and 13% protein diet. The results of this experiment indicated that reducing dietary protein and addition of lysine to the diets of post peak laying hens can obtain an equal performance to the higher dietary protein, thus reducing production costs. </p>
لیزین، پروتئین، مرغان تخمگذار
Lysine, Protein, Laying hens.
151
163
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-90&slc_lang=fa&sid=1
M. Bouyeh
مهرداد بویه
00031947532846007621
00031947532846007621
Yes
J. Pourreza
جواد پوررضا
00031947532846007622
00031947532846007622
No
A. H. Samie
عبدالحسین سمیع
00031947532846007623
00031947532846007623
No