Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1386
10
1
gregorian
2008
1
1
11
42
online
1
fulltext
fa
مطالعه روابط میان عملکرد و اجزای عملکرد در 30 رقم لوبیا (.<i>Phaseolus vulgaris </i> L)
A Study of Relationship between Grain Yield and Yield Component in Common Bean Cultivars (<i>Phaseolus vulgaris </i> L.)
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<p style="DIRECTION: rtl"> این تحقیق به منظور تعیین روابط میان عملکرد دانه و اجزای عملکرد با استفاده از 30 رقم لوبیا، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به اجرای درآمد. در مجموع 18 صفت مربوط به رشد رویشی و زایشی و اجزای عملکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس ساده نشان داد که ارقام از نظر صفات مورد بررسی اختلاف معنیداری دارند که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بین آنها مینماید. صفات وزن غلاف، تعداد غلاف، تعداد دانه در غلاف، عملکرد بیولوژیک، تعداد روز تا رسیدگی و تعداد روز تا گلدهی با عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنیدار داشته و ضریب همبستگی بین عملکرد دانه با بقیه صفات معنیدار نبود. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که حداکثر اختلاف عملکرد دانه را میتوان به تعداد غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه و طول غلاف نسبت داد. لذا از این چهار صفت برای انجام تجزیه علیت استفاده شد. نتایج تجزیه علیت نشان داد که بیشترین اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه مربوط به تعداد دانه در بوته و کمترین آن مربوط به تعداد غلاف است. تجزیه عاملها سه عامل را استخراج کرد که 7/78 درصد از تغییرات کل دادهها را توجیه کرد. عامل اول در مجموع 47/52 درصد است که تغییرات داداههای اولیه را توجیه کرد و عاملی مهمتر از سایر عوامل میباشد. این عامل شامل وزن غلاف، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و تعداد غلاف در بوته بود. این عامل به عنوان عامل عملکرد و اجزای عملکرد نامگذاری شد. </p>
<p> This research was conducted in order to determine the relationship between grain yield and yield components, using 30 common bean varieties in a randomized complete block design with four replications at the Agricultural filed faculty of Agriculture,Tehran university In this study 18 traits were assessed on 10 random plants from each plot. The result showed that there were significant differences among varieties in terms of trait under study, indicating the existence of genetic variation among varieties. Also results showed that the grain yield had a positive and significant genotypic correlation with number of seed/pod, pod weight, number of pod/plant, biological yield, days to flowering and maturity. Stepwise regression analysis showed that the maximum variation in grain yield could be attributed to the number pod/plant, number seed/plant, 100 seed weight and pod length. The results of path analysis showed that the highest direct effect, being positive, was related to number seed/plant and the lowest direct effect, which was related to number pod/plant. Factor analysis resulted in three factors that accounted for 78/7% of total variation. The first factor accounted for 38.39% of total variation and was designated as yield and yield component factor. This factor is comprised of pod weight, biological yield, grain yield and number of pod/plant traits. </p>
لوبیا، همبستگی ژنتیکی، رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت، تجزیه به عاملها
Bean, Genetic correlation, Stepwise regression, Path analysis, Factor analysis.
123
133
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-772&slc_lang=fa&sid=1
M.
Sabokdast
منیژه
سبکدست
00031947532846006720
00031947532846006720
Yes
F.
Khyalparast
فرنگیس
خیالپرست
00031947532846006721
00031947532846006721
No