Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1386
1
1
gregorian
2007
4
1
11
1
online
1
fulltext
fa
واکنشهای فیزیولوژیک و مرفولوژیک دو رقم جو به تنش شوری و ارتباط آن با عملکرد دانه
Physiological and Morphological Responses of Two Barley Cultivars to Salinity Stress in Relation to Grain Yield
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
به منظور بررسی واکنشهای فیزیولوژیک دو رقم جو تحت تنش شوری، آزمایشی گلخانهای در سال 1382-1383 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ارقام افضل و ریحان و پنج سطح شوری : صفر،4، 8، 12و 14 دسی زیمنس بر متر با4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی بود. تحت سطوح تنش شوری، درصد سبز شدن گیاهچهها، تعداد پنجه، ارتفاع گیاه، تعداد و مساحت برگ در هر بوته و وزن خشک گیاه کاهش یافت، هر چند مقادیر کاهش برای رقم افضل (متحمل) در مقایسه با رقم ریحان (حساس) کمتر بود. با افزایش شدت تنش، غلظت یون سدیم اندام هوایی، در رقم ریحان بیشتر از رقم افضل بود در حالی که نسبت <sup>+</sup> K<sup>+</sup> /Na در رقم افضل بیشتر از رقم ریحان بود. همچنین با افزایش شدت تنش،هدایت روزنه ای، تعرق و فتوسنتز برگها کاهش یافت، ولی غلظتCO2 زیر روزنهای فقط تا سطح شوری8 دسی زیمنس بر مترکاهش و پس از آن در هر دو رقم در سطح تنش12دسی زیمنس بر متر افزایش یافت. دمای برگ نیز با ازدیاد تنش شوری در هر دو رقم افزایش یافت. بر اساس نتایج این آزمایش، درشرایط تنش شوری، تعداد ساقه بارور در هر بوته، تعداد سنبلک در سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و شاخص برداشت در رقم ریحان نسبت به رقم افضل کاهش بیشتری یافت. نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که تنش شوری، فرایندهای فیزیولوژیک مانند هدایت روزنهای، تعرق، فتوسنتز و اجزای عملکرد دانه را در رقم متحمل(افضل)کمتراز رقم حساس(ریحان) تحت تأثیر قرار میدهد. غلظت کمتر یون سدیم و نسبت بیشتر <sup>+</sup> K<sup>+</sup> /Na در اندام هوایی میتواند بهعنوان معیاری در انتخاب ارقام متحمل جو جهت کشت در شرایط تنش شوری مد نظر قرار گیرد.
In order to study the physiological responses of two barley cultivars to salinity stress, a 4-replicate CRD greenhouse experiment was conducted during at the College of Agriculture, Shiraz University, Iran2003-2004. The treatments consisted of two barley cultivars: Afzal and Reyhan and five salinity levels: 0, 4, 8, 12 and 14 dS/m. Seedling emergence, number of tillers and leaves per plant, leaf area and dry matter decreased with increasing salinity levels. The reductions were lower in Afzal (salt tolerant) than Reyhan (salt sensitive). A lower Na<sup>+</sup> and higher K<sup>+</sup>Na<sup>+</sup> in Afzal compared to Reyhan were observed under high level of salinity. The results of the present experiment also showed that the tolerance to salinity was associated with a greater stomatal conductivity, as well as transpiration and photosynthesis rate. Sub-stomatal CO2 concentration in both cultivars decreased with an increase in salinity, with the exception of 12dS/m, where it led to an increase in sub-stomatal CO2 concentration. Leaf temperature increased with an increase in salinity level in both cultivars, whereas a more pronounced decrease for number of fertile tillers, ears per plant, kernels per ear, thousand grain weight and harvest index was observed in Reyhan compared to Afzal .Since a higher tolerance to salinity in Afzal was apparently associated with a lower concentration of Na<sup>+</sup> and a higher K<sup>+</sup>/Na<sup>+</sup> ratio of the shoots, this trait could probably be used for yield improvement of barley cultivars under saline conditions.
جو، شوری، هدایت روزنهای، فتوسنتز، اجزای عملکرد
Barley, Salinity, Stomatal conductance, Photosynthesis, Yield components.
253
263
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-661&slc_lang=fa&sid=1
M. R. Tadayon
محمود رضا تدین
00031947532846006305
00031947532846006305
Yes
Y. Emam
یحیی امام
00031947532846006306
00031947532846006306
No