Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1385
7
1
gregorian
2006
10
1
10
3
online
1
fulltext
fa
تأثیر سطح ایستابی کم عمق و شوری آب زیرزمینی بر کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق گلرنگ <span dir=ltr>(<i>Carthamus tinctorius</i> L.)</span> در گلخانه
Effects of Shallow Water Table and Groundwater Salinity on Contribution of Groundwater to Evapotranspiration of Safflower (<i> Carthamus tinctorius </i> L.) in Greenhouse
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
محدودیت منابع آبی مناسب از عمدهترین تنگناها و مشکلات کشاورزی در ایران می باشد. با توجه به بالا بودن سطح ایستابی و شوری آب زیرزمینی در بسیاری از مناطق کشور و مقاومت نسبی گیاه گلرنگ به شوری، مطالعه در زمینه امکان استفاده این گیاه از آب زیر زمینی میتواند قدم مؤثری در استفاده بهینه از آب در زراعت گلرنگ باشد. در این راستا در این پژوهش تأثیر سطوح مختلف ایستابی کم عمق و شوری آب زیرزمینی بر کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق گلرنگ در شرایط دیم و آبی در یک آزمایش گلخانهای مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای مورد استفاده، چهار عمق سطح ایستابی (50، 70، 90 و 120 سانتیمتر)، دو سطح شوری آب زیرزمینی (6/0 و 10
دسی زیمنس بر متر) و دو سطح آبیاری ( آبیاری به میزان 75 درصد تبخیر از سطح آزاد آب و با دور 5 روز، و بدون آبیاری) بودند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. برای ثابت نگهداشتن سطح ایستابی در گلدانها دستگاهی ساخته شد که بر اساس اصول بطری ماریوت کار میکرد و میزان کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق و یا تبخیر از سطح خاک به وسیله آن قابل اندازهگیری بود. نتایج نشان داد که شوری آب زیرزمینی، شرایط آبیاری و برهمکنش شوری و شرایط آبیاری بر تبخیر و تعرق گلرنگ اثر معنیداری داشت. اثر سطح ایستابی، شوری، شرایط آبیاری، برهمکنش سطح ایستابی و شوری، برهمکنش سطح ایستابی و شرایط آبیاری، برهمکنش شوری و شرایط آبیاری و بالاخره برهمکنش سطح ایستابی، شوری و شرایط آبیاری بر میزان تبخیر از سطح خاک معنیدار بود. در تمام سطوح ایستابی تغییر شرایط از آبی به دیم باعث کاهش معنی داری در میزان تبخیر و تعرق گردید ولی در شرایط آبی و دیم میزان تبخیر و تعرق در سطوح مختلف سطح ایستابی تفاوت معنیداری نداشت. بیشترین مقدار تبخیر و تعرق (251 سانتیمتر) در سطح ایستابی 50 سانتیمتر با شوری 6/0 دسی زیمنس بر متر و در شرایط آبی و کمترین مقدار (9/43 سانتیمتر) در سطح ایستابی 90 سانتیمتر با شوری 10 دسی زیمنس بر متر و در شرایط دیم صورت گرفت. نسبت کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق در دوره اعمال تیمارها در حالت آب زیرزمینی شور بین 9/54-5/52 درصد و در شرایط آب زیرزمینی شیرین بین 7/82-7/81 درصد متغیر بود. نسبت تبخیر به تبخیر و تعرق نیز بین 6/53-5/4 درصد تغییر کرد. به طور کلی شوری آب زمینی باعث کاهش معنیداری در تبخیر و تعرق گیاه، تبخیر از سطح خاک، تعرق گیاه و کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق گردید.
Limitation of suitable water resources is the most important problem of agriculture in Iran. Considering the condition of shallow and saline groundwater in many parts of Iran, and relative resistance of safflower to salinity, it is necessary to study the contribution of groundwater to water consumption of safflower. In this research, the effects of different water table depths and salinity of groundwater on contribution of groundwater to evapotranspiration of safflower were studied. The treatments were four levels of water table depth (50, 70, 90, and 120 cm), two levels of groundwater salinity (EC of 0.6, and 10 dSm<sup>-1</sup> ), and two irrigation regimes (irrigation with a depth of water equal to 75 percent of evaporation from water surface and frequency of 5 days, and no irrigation). The experiment was performed in a randomized complete block design with treatment combinations arranged in factorial manner and three replications. For fixing the water table in the pots (PVC pipe 200 mm in diameter and 120 cm high), a special equipment was built on the principle of Marriot bottle that was able to measure the contribution of groundwater to evapotranspiration of the plants. Results showed that salinity of groundwater, irrigation regime, and their interactions have significant effects on evapotranspiration of safflower. In addition, effects of water table depth, salinity of groundwater, irrigation regime, interaction of salinity and water table depth, interaction of water table depth and irrigation regime, and interaction of water table depth, salinity, and irrigation regime on evaporation from soil surface were significant. The ratio of contribution of groundwater to plant water consumption and evapotranspiration was in the range of 52.5 and 54.9% for saline groundwater and 81.7 to 82.7% for fresh groundwater. The ratio of evaporation from soil surface and evapotranspiration was in the range of 4.5 to 53.6% for different treatments. In all treatments of groundwater depths, irrigation treatment significantly decreased evapotranspiration, but no significant change in evapotranspiration was observed in irrigated and no irrigated treatments. Maximum amount of evapotranspiration (251 cm) occurred in the 50 cm depth of groundwater with salinity of 0.6 dS/m under irrigated condition, and minimum amount (43.9 cm) occurred in the 90 cm depth to groundwater with salinity of 10 dS/m under no irrigation condition. Generally, salinity of groundwater caused significant decrease in evapotranspiration, evaporation from soil surface, transpiration, and contribution of groundwater to evapotranspiration.
سطح ایستابی کم عمق، تبخیر و تعرق، گلرنگ، شوری آب زیرزمینی
Shallow water table, Evapotranspiration, Safflower, Salinity of groundwater.
59
70
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-566&slc_lang=fa&sid=1
Kh. Bargahi
خداکرم بارگاهی
00031947532846005311
00031947532846005311
Yes
S. A. A. Moosavi
سیدعلیاکبر موسوی
00031947532846005312
00031947532846005312
No