Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1384
10
1
gregorian
2006
1
1
9
4
online
1
fulltext
fa
بررسی اهمیت بازده خالص انرژی در برنامههای اصلاح نژادی گاوهای شیری هلشتاین
Study the Importance of Net Energy Efficiency in breeding programs of Holstein Dairy Cattle
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
در پرورش گاوهای شیری، بهبود بازده خوراک از نظر اقتصادی دارای اهمیت بالایی است. در این بررسی پارامترهای ژنتیکی بازده خالص انرژی برای تولید شیر و ارتباط آن با صفات تولید شیر، شیر تصحیح شده برای 2/3 درصد چربی، وزن بدن، درآمد ناخالص و درآمد منهای هزینه خوراک با استفاده از 2589 رکورد ماهانه از 723 گاو شیرده در سه گله مورد بررسی قرار گرفت. نیازهای مختلف انرژی حیوان با استفاده از مدلهای انجمن ملی تحقیقات (NRC) برآورد گردید. عوامل مؤثر بر صفات مختلف به وسیله یک مدل خطی تعمیم یافته تعیین شدند. پارامترهای ژنتیکی صفات مختلف با روش حداکثر درستنمایی محدود شده بینیاز از مشتقگیری (DFRNL)، بهصورت تجزیه چند صفتی برآورد شد. مدلهای حیوانی حاوی عوامل ثابت گله ـ سال ـ فصل، دوره زایش، مرحله شیردهی، ضرایب تابعیت هر صفت از سطوح پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه و انرژی متابولیسمی جیره و عوامل تصادفی ژنتیک افزایشی، دایم محیطی و باقیمانده بودند. وراثتپذیری صفات تولید شیر، شیر تصحیح شده برای 2/3 درصد چربی، وزن بدن، بازده خالص انرژی، درآمد ناخالص و درآمد منهای هزینه خوراک، بهترتیب 31/0، 32/0، 30/0، 34/0، 24/0، و 29/0 برآورد شد. نتایج این بررسی نشان داد که در صورت وجود امکانات لازم، انتخاب مستقیم برای بازده خالص انرژی میتواند سبب بهبود ژنتیکی بازده خوراک شود. هم چنین، بهنظر میرسد که انتخاب بر اساس تولید شیر تصحیح شده برای چربی از مؤثرترین روشهای انتخاب غیرمستقیم برای بهبود بازده خوراک و عملکرد اقتصادی در گاوهای شیری باشد.
Improvement of feed efficiency in dairy farming economically has a great importance. In this study, the genetic parameters of net energy efficiency and its relationships with milk yield, 3.2% fat corrected milk, body weight, gross income and income over feed costs were investigated, by the 2589 monthly records collected from the 723 lactating cows in the 3 herds. The different requirements of energy were estimated, by the National Research Council (NRC) models. A general linear model was employed for determining significant factors affecting each trait. The genetic parameters were estimated by a multivariate analysis with the derivative free approach of restricted maximum likelihood algorithm. The animal models contained the fixed effects of herd-year-season, parity number and stage of lactation, the regression coefficients of each trait on the dietary levels of rumen undegradable protein and metabolizable energy, and the random effects of animal additive genetic, permanent environment and residuals. The heritability of milk yield, 3.2 percent fat corrected milk, body weight, net energy efficiency, gross income and income over feed cost, were estimates 0.31, 0.32, 0.30, 0.34, 0.24 and 0.29 respectively. The results of this study indicated that the direct selection for net energy efficiency might genetically improve the feed efficiency. It also seems that the selection for fat corrected milk may be effective for the indirect improvement of feed efficiency and economic performance of dairy cows.
گاوهای هلشتاین، پارامترهای ژنتیکی، بازده خالص انرژی، شیر تصحیح شده برای چربی
Holstein cows, Genetic parameters, Net energy efficiency, Fat corrected milk
201
209
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-513&slc_lang=fa&sid=1
S. R. Miraei Ashtiani
سید رضا میرایی آشتیانی
00031947532846004474
00031947532846004474
Yes
P. Zamani
پویا زمانی
00031947532846004475
00031947532846004475
No
A. Nikkhah
علی نیکخواه
00031947532846004476
00031947532846004476
No
M. Moradi Shahrbabak
محمد مرادی شهر بابک
00031947532846004477
00031947532846004477
No
A. Naserian
عباسعلی ناصریان
00031947532846004478
00031947532846004478
No
F. Akbari
فریدون اکبری
00031947532846004479
00031947532846004479
No