Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1383
1
1
gregorian
2004
4
1
8
1
online
1
fulltext
fa
فعالیت جستجوگری زنبور عسل<span dir=ltr> (<i>Apis mellifera</i></span><span dir=ltr> L.)</span>روی ارقام مختلف پیاز و ارتباط آن با مقدار و ترکیب شهد آنها
Honeybee<i> (Apis mellifera L.)</i> Foraging on some Onion Cultivars and its Relation with their Nectar Quantity and Quality
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
به منظور ارزیابی کیفیت و کمیّت شهد ارقام انتخابی پیاز در اصفهان و فعالیت جستجوگری زنبور عسل، آزمایشی به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام گردید. ارقام مورد استفاده شامل: قم، کاشان، آذرشهر، درچه، طارم ، کازرون 1، کوار، ابر کوه، هوراند و یک رقم خارجـی Yellow Sweet Spanish بودنـد. به همین منظور غـدههای مادری به قطر 60 میلیمتر از ارقام مختلف پیاز در کرتهایی به طول 4 و عرض 3 متر و در هر کرت روی 6 ردیف به فاصله 35 سانتیمتر کشت گردید. فاصله پیازها روی ردیف 25 سانتیمتر بود. در زمان گلدهی، فعالیت زنبورعسل روی گلآذینها بررسی و شهد گلچهها با لوله مویین 10 میکرولیتری جمعآوری و حجم و ترکیبهای مختلف آن اندازهگیری شد. میانگین تعداد زنبورهایی که در مدت 10 دقیقه، یک گلآذین را ملاقات میکردند و همچنین میانگین مدت استقرار هر زنبور روی یک گلآذین در ارقام مختلف پیاز تفاوت معنیداری با هم داشتند. بهطوری که گلآذینهای رقم هوراند کمترین تعداد ملاقات کننده و گلآذینهای رقم درچه بیشترین زمان توقف زنبورعسل را به خود اختصاص دادند. مقدار شهد در ارقام مختلف متفاوت بود و شهد گلهای 10 رقم پیاز مورد آزمایش از نظر میزان سه نوع قند گلوکز (G)، فروکتوز (F) و ساکارز (S) با یکدیگر اختلاف داشت. بهجز رقم ابرکوه که حاوی گلوکز بیشتری بود، در تمامی ارقام میزان فروکتوز موجود در شهد از دو قند دیگر بیشتر و میزان ساکارز از دو قند دیگر کمتر بود. در ترکیب قند شهد همه ارقام، هگزوز غالب بود که با مقادیر پایین نسبت ( S/(F+G مشخص گردید. میزان عناصر پتاسیم ، کلسیم و سدیم شهد گلآذینهای ارقام مختلف پیاز نیز متفاوت بود. در مجموع نتایج نشان داد فعالیت جستجوگری زنبور عسل (تعداد زنبور و زمان توقف آن) روی گل آذینهای پیاز وابسته به اثر متقابل چندین عامل از جمله مقدار شهد و از آن مهمتر مقدار و نسبت قندها و نیز میزان پتاسیم موجود در آن میباشد.
In order to study the nectar quantity and quality of some onion cultivars and honeybees foraging activity on them, a complete randomized block design with three replications was conducted. Ten selected onion cultivars consisting of Ghom, Kashan, Azarshahr, Dorcheh, Tarom, Kazeroon 1, Kavar, Abarkooh, Hurand, and Yellow Sweet Spanish were used. Sixty mm mother bulbs of different onion cultivars were planted in 3×4 m plots on 6 lines. The distance between rows was 35 cm and plants were spaced 25 cm apart on each row. At flowering time, bees’ activity on the inflorescences was studied and flower nectar was collected in 10 micro-liter capillary tubes. Nectar volume was determined and analyzed. Mean numbers of honeybees visiting on inflorescence every 10 minutes and the mean residing time of each honeybee on a seed stalk (inflorescence) were significantly different in different cultivars. Hurand flowers had the least number of visitors and Dorche flowers had the longest visiting time. The amount of nectar varied in different cultivars, so did glucose (G), fructose (F), and sucrose (S) contents. Except for the Abarkuh cultivar that had more glucose than it had other sugars, all the cultivars had higher quantities of fructose than they had other sugars while sucrose had the least quantities among the sugars. Nectar sugar ratio in most of the cultivars was hexose dominant, which was identified by the low S/(F+G) ratio. Potassium, calcium, and sodium contents in nectar were different in different cultivars, too. Finally, the results showed that foraging activity of honeybees on onion inflorescences depends on the interactions of several factors such as nectar quantity and, more importantly, on sugar quantity and ratio as well as potassium content. .
پیاز، مقدار شهد، ترکیبهای شهد، زنبورعسل، فعالیت جستجوگری
Onion, Nectar quantity, Nectar composition, Honeybee, Foraging activity.
235
246
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-419&slc_lang=fa&sid=1
S. Seyedebrahimi
سلمی سیدابراهیمی
00031947532846005864
00031947532846005864
Yes
R. Ebadi
رحیم عبادی
00031947532846005865
00031947532846005865
No
M. Mobli
مصطفی مبلی
00031947532846005866
00031947532846005866
No
B. Hatami
بیژن حاتمی
00031947532846005867
00031947532846005867
No