Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1398
9
1
gregorian
2019
12
1
23
3
online
1
fulltext
fa
براورد آب مورد نیاز و ضرایبگیاهی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) در اقلیم نیمهخشک در شرایط لایسیمتری
Estimated Water Requirements and Stevia Rebaudiana Bertoni Crop Coefficient in Semi-Dry Climate under Lysimetric Conditions
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">تخمین دقیق نیاز آبی برای مطالعات بیلان آبی، مدیریت و طراحی سیستمهای نوین آبیاری و مدیریت منابع آب ضروری است. از آنجا که منابع آب و خاک کشور محدود است لذا، بهمنظور استفاده بهینه از منابع آب در بخش کشاورزی، لازم است تا میزان آب مصرفی توسط گیاهان مختلف در شرایط متفاوت بهصورت دقیق تعیین شود. بهمنظور تعیین نیاز آبی و ضرایب گیاهی استویا، از شش دستگاه لایسیمتر در سه تکرار برای کشت استویا و گیاه مرجع (چمن) استفاده شد. میزان تبخیر تعرق گیاه استویا و گیاه مرجع بهصورت روزانه اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در طول دوره 537 روزه کشت گیاه استویا، حداکثر و حداقل تبخیر- تعرق گیاه استویا در دو سال انجام کشت بهترتیب برابر 9/85 و 1/69 میلی</span></span></strong><strong><span style="font-family:sakkal majalla;"><span style="font-size:11.0pt;"></span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">متر</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> در روز و حداکثر و حداقل تبخیر- تعرق گیاه مرجع در دو سال کشت برابر 6/54 و 1/84 میلی</span></span></strong><strong><span style="font-family:sakkal majalla;"><span style="font-size:11.0pt;"></span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">متر</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> در روز بهدست آمد. در این پژوهش، مقادیر ضریب گیاهی </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">K<sub>C</sub></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> در سال 1395 در مراحل رشد ابتدایی، توسعه، میانی و پایانی بهترتیب برابر 0/76، 1/</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">11، 1/46 و 1/05 و در سال 1396 در مراحل رشد بهترتیب برابر </span></span><span dir="RTL"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">0/76، 1/18، 1/52</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> و 1/29 بهدست آمد. میانگین ضرایب گیاهی منفرد چهار مرحله رشد در دو سال پژوهش بهترتیب برابر 0/76، 1/15، 1/49 و 1</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">/17 بهدست آمد.</span></span></strong></div>
<div style="text-align: justify;">Exactly estimating of water requirement is essential for water balance studies, design and management of irrigation systems and water resources management. Because of limited soil and water resources in Iran, for optimal use of water resources in the agricultural sector, it is necessary to determine the amount of water requirement by different plants in different climatological conditions. In order to determine the water requirement and crop coefficients of Stevia, six lysimeter numbers were used in three replications for stevia and reference plant (grass). The reference Stevia plant evapotranspiration was measured on a daily basis. The results showed that during the 537 day period of Stevia cultivation, the maximum and minimum water requirement in the first and second year of cultivation was respectively 9.85 and 1.69 mm per day, and for the reference plant was obtained as 6.54 and 1.84 mm per day. In this study, the Kc coefficients in initial, development, intermediate and final stages of growth in 2016 were 0.76, 1.11, 1.46 and 1.05 and in 2017 at growth stages, were 0.76, 1.18, 1.52 and 1.29 respectively. The average of individual Stevia plant growth factors for four growth stages in two years of research was obtained as 0.76, 1.15, 1.49, and 1.17, respectively.</div>
تبخیر- تعرق, گیاه مرجع, مزرعه تحقیقاتی, استویا
Evapotranspiration, Reference Plants, Research Farm, Stevia
37
52
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3886-1&slc_lang=fa&sid=1
H.
Ghamarnia
هوشنگ
قمرنیا
hghamarnia@razi.ac.ir
000319475328460031886
000319475328460031886
Yes
1. Department of Water Engineering, Compass of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran.
1. گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
Z.
jalili
زهرا
جلیلی
z_jalili1988@yahoo.com
000319475328460031887
000319475328460031887
No
1. Department of Water Engineering, Compass of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran.
1. گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
D.
Kahrizy
دانیال
کهریزی
dkahrizi@razi.ac.ir
000319475328460031888
000319475328460031888
No
2. Department of Horticulture, Compass of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran.
2. گروه زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه