Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1397
8
1
gregorian
2018
11
1
22
3
online
1
fulltext
fa
بررسی اثر رژیمهای مختلف آب آبیاری بر توسعه ریشه و بهرهوری مصرف آب گیاه فلفل سبز
Investigation the Effect of Different Irrigation Regimes on Root Development and Water Use Efficiency on Green Pepper
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">عملکرد</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">گیاه،</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">تابعی</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">از</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">توزیع</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">ریشه</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">و</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">فعالیت</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">آن</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">است.</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">در</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">شرایط</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">غرقابی،</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">رشد</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">کافی</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">و</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">کارایی</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">ریشه</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">برای</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">بهرهوری</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">محصول</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">ضروری</span></span></span></strong> <strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">هستند</span></span></span></strong><strong><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-size:9.0pt;">.</span></span></strong><strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر رژیمهای متفاوت آبیاری بر توسعه ریشه، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه فلفل سبز (</span></span></span></strong><strong><em><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-size:9.0pt;">Capsicum annum </span></span></em></strong><strong><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-size:9.0pt;">L<em>.</em></span></span></strong><strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) رقم گرین هاشمی بود. آزمایش مذکور در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای در بهار و تابستان سال 1394 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، انجام شد. رژیمهای مختلف آبیاری شامل سه سطح (100، 125 و 150 درصد تبخیر از تشت کلاس </span></span></span></strong><strong><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-size:9.0pt;">A</span></span></strong><strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) بود. نتایج نشان داد که بیشآبیاری بر حجم، طول، سطح ریشه، وزن تر و خشک ریشه و تعداد میوه برداشت شده در بوته در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود، ولی بر بهرهوری مصرف آب و وزن تر و خشک میوه در سطح پنج درصد معنیدار بود. </span></span></span></strong><strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">نتایج نشان داد که گیاه فلفل سبز به بیشآبیاری حساس است، بهطوریکه افزایش میزان آب آبیاری از 100 به 125 درصد تبخیر از تشت، حجم ریشه، طول ریشه، بهر</span></span></span></strong><strong><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">هوری مصرف آب، تعداد میوه برداشت شده و وزن تر میوه را بهمیزان 20، 8/13، 26، 29 و 4/6 درصد کاهش داد. همچنین نتایج حاکی از آن است که افزایش آب آبیاری منجر به کاهش معنیدار وزن تر میوه شد</span></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">.</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"></span></strong></div>
<div style="text-align: justify;">Yield is a function of root distribution and activity. In flood conditions, root growth and efficiency are essential for crop productivity. The goal of this study was to investigate the effect of different irrigation regimes on the root development, yield and yield components of green pepper (green Hashemi cultivars). This study, which was based on a completely randomized design with three replications under greenhouse conditions, was done at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2016. Different irrigation regimes consisted of 3 levels (100, 125 and 150 percent of water requirement). The results showed that the effect of different irrigation regimes on root volume, root length, root area and number of fruit was significant at 1 percent level (P<0.01), but water use efficiency, and fresh and dry weight of fruit were significant at 5 percent level (P<0.05). The results also revealed that green pepper plants were sensitive to over irrigation. Increasing irrigation levels from 100 to 125 percent of pan evaporation resulted in the reduction of root volume, root length, water use efficiency, number of fruits, and pepper fresh weight to 20, 13.8, 26, 29and 6.4 percent, respectively. As the conclusion, with the increase in water irrigation level, the fresh weight of the fruit was significantly decreased.</div>
بهرهوری مصرف آب, بیشآبیاری, تعداد میوه, حجم و سطح ریشه, وزن تر میوه فلفل
Fruit fresh weight, Number of fruit, Over irrigation, Root volume and area, Root volume, Water use efficiency.
17
28
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3582-3&slc_lang=fa&sid=1
F.
Sajadi
فراست
سجادی
farasatsajadi@gmail.com
000319475328460028434
000319475328460028434
No
1. Department of Water Engineering, Faculty of Soil and Water Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
1. گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
H.
Sharifan
حسین
شریفان
h_sharifan47@yahoo.com
000319475328460028435
000319475328460028435
No
1. Department of Water Engineering, Faculty of Soil and Water Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
1. گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
S.
Jamali
صابر
جمالی
sa13e12@gmail.com
000319475328460028436
000319475328460028436
Yes
1. Department of Water Engineering, Faculty of Soil and Water Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
1. گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان