Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1397
6
1
gregorian
2018
9
1
22
2
online
1
fulltext
fa
بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی گیاه کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) تحت رژیمهای مختلف آبیاری
Investigation the Effect of Different Salinity Levels on the Morphological Parameters of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) under Different Irrigation Regimes
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">بهمنظور بررسی اثر رژیمهای مختلف آبیاری و سطوح مختلف شوری بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک گیاه دارویی کینوا</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">رقم </span></span></strong><strong><em><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">Sajama</span></span></em></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> در سال 1395 در گلخانه تحقیقاتی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">گردید. تیمارها شامل سه سطح آبیاری (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی محاسبه شده با استفاده از تشت تبخیر کلاس </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">A</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) و پنج سطح شوری (5/0، 3/4، 8، 8/11 و 16 دسیزیمنس بر متر) بودند. نتایج حاصل نشان داد که اثر کمآبیاری بر شاخص سطح برگ، شاخص سبزینگی و محتوای نسبی آب برگ (01/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) و بر طول برگ و عرض برگ (05/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) معنیدار شد. اثر شوری بر شاخص سطح برگ، شاخص سبزینگی، طول برگ، عرض برگ، محتوای نسبی آب برگ و وزن مخصوص برگ (01/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) و بر طول دمبرگ (05/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) معنیدار شد، همچنین اثر متقابل کمآبیاری و تنش شوری بر شاخص سبزینگی و محتوای نسبی آب برگ (01/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) و عرض برگ (05/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">P</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) معنیدار شد. نتایج نشان داد که گیاه کینوا به کمآبیاری مقاوم است، بهطوریکه کاهش میزان آب آبیاری از 100 به 50 درصد تبخیر از تشت، شاخص سطح برگ و محتوای نسبی آب برگ را بهمیزان 6/24 و 3/7 درصد کاهش داد. همچنین نتایج حاکی از آن است که گیاه کینوا مقاوم به شوری آب آبیاری بوده، بهطوریکه افزایش اختلاط آب دریا بهمیزان 30 درصد با تیمار شاهد اختلاف معنیداری در تمامی صفات نداشت. از طرفی میتوان نتیجه گرفت که با اعمال</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">مدیریت</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">مناسب</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">در مزرعه،</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">استقرار</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">این</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">گیاه</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">را درشرایط</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">وجود</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">آب</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">و خاک</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">شور تضمین</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">نمود.</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"></span></strong></div>
<div style="text-align: justify;">In order to study the effects of different irrigation regimes and different levels of salinity on the growth parameters of Quinoa (<em>Chenopodium quinoa Willd</em>.), this experiment was performed in the research green house of Water Engineering Department, at f Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, during 2016. The experimental design was a factorial with n a randomized complete design in three replications. Treatments included three irrigation levels (100, 75 and 50 percent of water requirements calculated by the evaporation pan class A) and five salinity levels (0.5, 4.3, 8, 11.8, 16 dSm<sup>-1</sup>). The results showed that the effect of irrigation on the Leaf area index, chlorophylls and RWC (P<0.01) and Leaf length, and width (P<0.05) was significant. The effect of salinity levels on the Leaf area index, chlorophylls, Leaf length and width, RWC, Specific leaf weight (P<0.01) and Leaf petiole length (P<0.05) was significant too. The interaction between irrigation and salinity levels on chlorophylls and RWC (P<0.01) and Leaf width (P<0.05) was significant as well. According to the results, Quinoa had a good tolerance to the elevated levels of deficit irrigation. Decreasing the irrigation levels from 100 to 50 percent of pan evaporation resulted in the reduction of the Leaf area index and RWC to 24.6 and 7.3 percent, respectively. The result also showed that Quinoa had a good tolerance to the elevated levels of salinity, the mixing sea water, and tap water at rate of 30 percent, with control treatment having no significance for all of the parameters. It seems that good stand establishment in the saline soils and water conditions could be insured if proper management is applied in the farms.</div>
آب دریا, شاخص سطح برگ, شاخص سبزینگی, کمآبیاری, محتوای نسبی آب برگ
Chlorophylls, Deficit irrigation, Leaf Area Index, RWC, Seawater
15
27
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3582-1&slc_lang=fa&sid=1
H.
Sharifan
حسین
شریفان
h_sharifan47@yahoo.com
000319475328460027678
000319475328460027678
No
1. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
1. گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
S.
Jamali
صابر
جمالی
sa13e12@gmail.com
000319475328460027679
000319475328460027679
Yes
1. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
1. گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
F.
Sajadi
فراست
سجادی
farasatsajadi@gmail.com
000319475328460027680
000319475328460027680
No
2. Department of Water Engineering, Faculty of Soil and Water Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
2. گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان