Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1397
8
1
gregorian
2018
11
1
22
3
online
1
fulltext
fa
تأثیر شرایط رطوبتی و غلظت آمونیوم بر نیتراتسازی در دو خاک با بافت متفاوت
Effects of Moisture Conditions and Ammonium Concentration on Nitrification in Two Soils with Different Textures
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">نیترات­سازی یکی از فعال­ترین فرایندهای زیستی در خاکهایی است که نیتروژن آمونیومی دریافت کرده</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">‎</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">اند. سرعت این فرایند تحت تأثیر عوامل متعدد و برهمکنش آنها قرار دارد. در تحقیق حاضر تأثیر غلظت آمونیوم و رطوبت بر میزان نیتراتسازی در دو نمونه خاک </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">A</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> (لوم) و </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">B</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> (لوم رسی)، بهترتیب از دو منطقه مرند و اهر مطالعه شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار با پنج سطح نیتروژن از منبع اوره (صفر، 50، 100، 200 و 400 میلیگرم نیتروژن بر کیلوگرم خاک)، سه سطح رطوبت (60-55، 80-75 و 100-95 درصد </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">FC</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) و دو نوع خاک (</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">A</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> و </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">B</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">) در انکوباتور با دمای 5/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:11.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">25 درجه سانتیگراد، بهمدت دو هفته انجام شد و در پایان انکوباسیون، غلظت­های نیترات و آمونیوم و مقادیر </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">pH</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> و </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">EC</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> خاک اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که نیتراتسازی در سطح رطوبت 60-55 درصد </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">FC</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">، بهطور میانگین 22 درصد کمتر از سطح رطوبت 100-95 درصد </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">FC</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> بود و تفاوت معنیداری بین سطوح رطوبت 80-75 و 100-95 درصد </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">FC</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">، مشاهده نشد. نیتراتسازی در تیمار 400 میلیگرم نیتروژن بر کیلوگرم و 60-55 درصد </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">FC</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> بهطور قابل ملاحظهای کاهش یافت و سبب تجمع بیش از 25 درصد آمونیوم افزوده شده، شد. تفاوت معنیداری از نظر میانگین غلظت آمونیوم بین سطوح 50، 100 و 200 میلیگرم نیتروژن بر کیلوگرم وجود نداشت، ولی این غلظتها بهطور معنیداری کمتر از سطح 400 میلیگرم نیتروژن بر کیلوگرم بودند. همچنین، نیتراتسازی همراه با سایر فرایندها، بهطور معنیداری سبب افزایش </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">EC</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> و کاهش </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">pH</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> خاک­ها (بهترتیب بهمیزان 54/0 دسیزیمنس بر متر و 59/0 واحد به ازای 200 میلیگرم نیتروژن بر کیلوگرم) شدند. میانگین میزان نیتراتسازی در خاک </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">A</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> (بافت لوم) بهمیزان 3/40 میلیگرم نیتروژن بر کیلوگرم، بیشتر از خاک </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">B</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> (بافت لوم رسی) بود</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">.</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"></span></strong></div>
<div style="text-align: justify;">Nitrification is one of the most active biological processes in the soils receiving ammonium nitrogen. The rate of this process is under the influence of several factors and their interactions. In this study, the effects of ammonium concentration and moisture content on the extent of nitrification in two soil samples named A (Loam) and B (Clay loam), which had been taken, respectively, from Marand and Ahar areas, were investigated. A two-week factorial incubation experiment (25±0.5°C) was conducted in a completely randomized design with three replications. Factors were urea nitrogen at five levels (0, 50, 100, 200 and 400 mg N kg<sup>-1</sup>), moisture content at three levels (0.55FC-0.60FC, 0.75FC-0.80FC and 0.95FC-FC) and two soil types (A and B). At the end of the experiment, concentrations of ammonium and nitrate as well as the values of pH and EC were determined. Based on the results, average nitrification at 0.55FC-0.60FC was 22 percent lower than that at 0.95FC-FC and no significant difference was observed between 0.75FC-0.80FC and 0.95FC-FC. Nitrification at the treatment of 400 mg N kg<sup>-1</sup>and 0.55FC-0.60FC was decreased considerably and 25 percent of the added ammonium was accumulated. The average ammonium concentrations did not significantly vary among the levels of 50, 100 and 200 mg N kg<sup>-1</sup>, but these concentrations were significantly lower than those of 400 mg N kg<sup>-1</sup>. Moreover, EC and pH values of the soils were significantly increased and decreased in response to the nitrification (0.54 dS m<sup>-1</sup> and 0.59 at the application level of 200 mg N kg<sup>-1</sup>, respectively). On average, the results showed higher nitrification (40.3 mg N kg<sup>-1</sup>) in the soil A (Loam texture) than the soil B (Clay loam).</div>
اوره, رطوبت خاک, نیتراتسازی, EC, pH
EC, pH, Nitrification, Soil moisture, Urea
177
195
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2552-2&slc_lang=fa&sid=1
R.
Darabi Kandlaji
رویا
دارابی کندلجی
daraby86@yahoo.com
000319475328460028082
000319475328460028082
No
1. Department of Soil Science, College of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
1. گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
Shahin
Oustan
شاهین
اوستان
oustan@hotmail.com
000319475328460028083
000319475328460028083
Yes
1. Department of Soil Science, College of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
1. گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
Nasser
Aliasgharzad
ناصر
علی اصغرزاد
n_aliasgharzad@yahoo.com
000319475328460028084
000319475328460028084
No
1. Department of Soil Science, College of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
1. گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
N.
Najafi
نصرت اله
نجفی
nanajafi@yahoo.com
000319475328460028085
000319475328460028085
No
1. Department of Soil Science, College of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
1. گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز