Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1397
6
1
gregorian
2018
9
1
22
2
online
1
fulltext
fa
بررسی پاسخهای فیزیولوژیکی گیاه گندم به برهمکنش قارچ میکوریز و براسینولید در شرایط شوری خاک
Interaction Effects of Applying Mycorrhiza and Brassinolide on the Physioloical Parameters of Wheat under Soil Salinity
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;">شوری خاک، رشد، عملکرد و فرایندهای مختلف فیزیولوژیکی گیاهان را تحت تأثیر قرار میدهد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی برخی پاسخهای فیزیولوژیکی و عملکرد گیاه گندم </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">(<em>Triticum aestivum</em> L.)</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> بهعنوان یکی از مهمترین محصولات زراعی، به کاربرد جداگانه و برهمکنش قارچ میکوریز آربوسکولار </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size:9.0pt;">(<em>Glomus mosseae</em>)</span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"> و تنظیمکننده رشد براسینولید در شرایط آبیاری گیاه با آب شور بهمنظور افزایش احتمالی تحمل گیاه به این تنش بود. گیاهان میکوریزایی و غیر میکوریزایی 14 روزه با براسینولید با غلظت صفر و پنج میکرومولار سهبار و یک روز در میان اسپری برگی شدند، سپس بهمدت 10 روز با محلول کلرید سدیم 150 میلیمولار آبیاری و گروهی در مرحله رویشی جهت بررسی مقدار گلیسین بتائین و قند احیا کننده برگی و گروهی پس از پایان رشد بهمنظور بررسی وزن هزار دانه، وزن سنبله، مقدار پروتئین، ضریب سختی و رطوبت دانه، برداشت شدند. در بین تیمارها، پارامترهای مورد بررسی از جمله درصد پروتئین دانه، وزن هزار دانه بر تیمارهای برهمکنش، تفاوت معنیدار نشان داد که میتواند بهدلیل افزایش معنیدار گلیسین بتائین و قند احیا کننده در این تیمار و کمک به حفظ شیب پتانسیل آب درون سلول باشد، همچنین تفاوت معنیدار در برهمکنش قارچ و براسینولید نسبت به کاربرد جداگانه این دو تیمار در شرایط شوری محیط میتواند بهدلیل تأثیر جداگانه هر تیمار در کاهش اثرات شوری خاک در گیاه و یا اثر افزایشی آنها با تداخل احتمالی بین هورمونهای داخلی باشد<span style="layout-grid-mode:line;">.</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:b lotus;"></span></strong></div>
<div style="text-align: justify;">Salinity adversely affects crops metabolism and yield. The present work was conducted to evaluate the singular and interaction influences of <em>Arbuscular mycorrhizal</em> (AM) fungi and brassinolide, as an active group of (brassinosteroids) BRs, on some physiological parameters of wheat plants to cope with salt stress14-day old mycorrhizal (<em>Glomus mosseae</em>) and non- mycorrhizal wheat (<em>Triticum aestivum</em> L.). Plants were foliar sprayed with 0 and 5 µM epibrassinolide 3 times once every two days. Then, each group was treated with 0 and 150 mM NaCl once every 3 days for 10 days. After salt treatment, some plants were harvested to estimate the leaf reducing sugar and glycine betaine contents. After the final growth, all wheat plants were harvested to measure some yield parameters. Synergistic influence of brassinolide and AM fungi was observed in protein and 1000-grain weight. It seemed that this was rooted in the increased accumulation of reducing sugars and glycine betaine, both helping to maintain osmotic potential in cells under high salinity in soil.</div>
براسینواستروئید, تنش اسمزی, Glomus mosseae, گندم, پاسخ فیزیولوژیکی
Brassinosteroid, Glomus mosseae, Wheat, Salt stress, Physiological responses
97
106
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3477-1&slc_lang=fa&sid=1
C.
Tofighi
کبری
توفیقی
tofighi86@gmail.com
000319475328460027808
000319475328460027808
Yes
Kharazmi University
1. گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران
R. A.
Khavari-Nejad
رمضانعلی
خاوری نژاد
ra.khavarinejad@gmail.com
000319475328460027809
000319475328460027809
No
Kharazmi University, Science and Research Branch, Islamic Azad University
1. گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران
F.
Najafi
فرزانه
نجفی
f_najafi@yahoo.com
000319475328460027810
000319475328460027810
No
Kharazmi University
1. گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران
Kh.
Razavi
خدیجه
رضوی
rorazavi@yahoo.com
000319475328460027811
000319475328460027811
No
National Institute of Genetic Engineering and Biotechnology
3. پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، شهرک پژوهش، تهران
F.
Rejali
فرهاد
رجالی
frejali@yahoo.com
000319475328460027812
000319475328460027812
No
Soil and Water Research Institute
4. مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشکین دشت، کرج