Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1384
1
1
gregorian
2005
4
1
9
1
online
1
fulltext
fa
تجزیه علیت عملکرد دانه و صفات وابسته در یولاف زراعی
Path Analysis for Yield and Related Traits in Oats
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
این پژوهش به منظور تجزیه و تحلیل همبستگیهای بین عملکرد دانه، اجزای عملکرد، طول دوره رشد رویشی وطول دوره پرشدن دانه در 12 رقم یولاف در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار در سالهای زراعی 82- 1380 اجرا گردید. همبستگی عملکرد دانه در واحد سطح با تعداد پنجه بارور در متر مربع(77/0)، تعداد دانه در خوشه(51/0) و طول دوره پر شدن دانه(66/0) مثبت و معنیدار بود. در بین صفات مورد بررسی، تعداد خوشه در متر مربع و تعداد دانه در خوشه بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه نشان دادند (به ترتیب 68/0 و30/0). همچنین طول دوره پر شدن دانه بیشترین اثر مستقیم را بر تعداد دانه درخوشه و وزن هزار دانه داشت (به ترتیب 82/0 و 80/0) که از همبستگیهای آن با تعداد دانه در خوشه(42/0) و وزن هزار دانه(35/0) نیز بیشتر بود. ولی منفی بودن اثر غیرمستقیم آن از طریق سایر صفات سبب کم شدن مقدار این ضرایب همبستگی گردید.
با توجه به نتایج تجزیه علیت، تعداد خوشه در متر مربع و تعداد دانه در خوشه بیشترین سهم را در تبیین تغییرات عملکرد دانه دارا بودند. با توجه به اثر مستقیم طول دوره پر شدن دانه بر تعداد دانه در خوشه و وزن هزار دانه و اینکه بیشترین مقدار ماده خشک در یولاف در طول این دوره تولید میشود، میتوان از این صفات به عنوان معیار انتخاب در برنامههای بهنژادی یولاف و تولید ارقام پر محصول استفاده نمود.
This study was conducted to analyze the correlation among grain yield, yield components, duration of vegetative and grain filling periods in twelve oat (<em>Avena sativa</em> L.) cultivars at the Research Farm of the College of Agriculture, Isfahan University of Technology, from 2001 to 2003. A randomized complete block design with three replications was used. The correlation coefficients among the grain yield/m<sup>2</sup>, fertile tiller/m<sup>2</sup>, grain number/panicle and the duration of grain filling period were positive and significant. Among yield components, the number of panicle/m<sup>2</sup> and the number of grain/panicle had the largest direct effects on grain yield (0.68 and 0.30, respectively). Furthermore, the duration of the grain filling period had the highest direct effect on the number of grain/panicle and the grain weight (0.82 and 0.80, respectively), which were greater than its correlations with the number of grain per panicle (0.42) and 1000-grain weight (0.35). However, its negative indirect effects through other traits reduced the correlation coefficients. The results of path analysis indicated that the number of panicle/m<sup>2</sup> and the number of grain/panicle had the largest direct effects on the grain yield. Considering the direct effects of grain filling duration on the number of grain/panicle and the 1000-grain weight, and also the fact that most of the dry matter in oat is produced in this period, it seems plausible to use these traits as a selection criterion in breeding programs for higher yields of cultivars of oat.
اثر غیرمستقیم، اثر مستقیم، همبستگی، یولاف
Correlation, Direct effects, Indirect effect, Oats
173
180
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-289&slc_lang=fa&sid=1
M. Moradi
محمد مرادی
00031947532846007052
00031947532846007052
Yes
A. Rezai
عبدالمجید رضائی
00031947532846007053
00031947532846007053
No
A. Arzani
احمد ارزانی
00031947532846007054
00031947532846007054
No