Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1380
1
1
gregorian
2001
4
1
5
1
online
1
fulltext
fa
واکنش نهال دو رقم پسته نسبت به مقدار و نوع شوری خاک در شرایط گلخانه
Response of Seedlings of Two Pistachio Cultivars to Quantity and Composition of Soil Salinity under Greenhouse Conditions
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<p style="DIRECTION: rtl">اثر کل شوری خاک بر رشد گیاهان ناشی از دو عامل فشار اسمزی محلول خاک و نوع یون تشکیلدهنده نمک است. این پژوهش به منظور کسب اطلاعاتی در مورد واکنش پسته (.<em>Pistacia vera</em> L) به شوری و ترکیب یونی نمک انجام گردید. بر این پایه، تلفیقی از نمکهای کلرور و سولفات سدیم به نسبتهای مختلف، در دو رقم پسته فندقی و بادامی به کار رفت. عملکرد گیاهان (وزن خشک برگ و ساقه تولید شده در هر گلدان) از طریق آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل و معنیدار بودن و اثر عوامل مختلف با آزمون F و دانکن بررسی شد.</p><p style="DIRECTION: rtl"> تفاوت بین عملکردهای ساقه و برگ ارقام پسته فندقی و بادامی از نظر آماری در سطح یک درصد معنیدار بود، و رقم فندقی مقدار ساقه و برگ و در نتیجه عملکرد کل کمتری تولید کرد. افزایش سطح شوری موجب کاهش رشد گیاه پسته گردید، و میزان عملکرد در نتیجه ازدیاد شوری خاک سیر نزولی طی نمود. هنگامی که عملکرد برگ و ساقه به طور جداگانه اندازهگیری شود، نشان میدهد که برگ دارای حساسیت بیشتری نسبت به شوری میباشد. ازدیاد نسبت سولفات در سطوح مختلف شوری باعث تخفیف اثر زیانبار شوری گردید، به طوری که با شوری صددرصد سولفات سدیم، عملکرد ماده خشک ساقه بیش از 5/1 برابر و عملکرد ماده خشک برگ بیش از 7/1 درصد برابر هنگامی شد که شوری به کار رفته صددرصد از کلرید سدیم تشکیل شده بود. در این مورد نیز برگ حساستر از ساقه بوده، و به کاهش درصد کلرید در نمک مصرفی پاسخ مثبت بیشتری داده است. </p>
<p>The effect of soil salinity on plant growth is due to two factors, namely, increase in osmotic pressure of soil solution and the ionic composition of salt. The present experiment was conducted to obtain information about the response of pistachio (<em>Pistacia vera</em> L.) to salinity and ionic composition of the salt. Salinity with different relative composition of sodium chloride and sodium sulfate were applied to two pistachio cultivars, Fandoghi and Badami. Yield (dry matter of leaf and shoots produced in each pot) of plants were compared by the analysis of variances method of F and Duncan tests. </p><p>The yields of the cultivars were significantly different (P≤0.01) with Fandoghi cultivar producing less shoots and leaf and, consequently, lower total dry matter. Increasing the salinity level decreased the plant growth. Leaves were more sensitive to salinity. Increasing the ratio of sulfate salt alleviated the depressive effect of salinity such that when salinity was 100% sodium sulfate, the dry matter yield of shoots was 1.5 times and that of leaf was 1.7 times higher compared to the treatment where salinity was 100% sodium chloride. Leaf was more sensitive than shoots and, therefore, it showed a more positive response to chloride decreasing. </p>
مقدار شوری ، نوع شوری ، حساسیت ارقام پسته به شوری
Salinity quantity, Soil salinity composition, Pistachio cultivars response, Salinity stress.
93
101
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-216&slc_lang=fa&sid=1
A. Abtahi
علی
ابطحی
00031947532846007335
00031947532846007335
Yes