Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1379
10
1
gregorian
2001
1
1
4
4
online
1
fulltext
fa
اثر باکتری <i>Cellulomonas uda</i> بر تخمیر و ترکیب شیمیایی ذرت علوفه ای
The Effects of<i> Cellulomonas uda </i> Bacteria on Fermentation Characteristics and Chemical Composition of Corn Silage
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
به منظور بررسی سطوح مختلف باکتری <em>Cellulomonas uda</em> بر روند تخمیر و ترکیب شیمیایی، گیاه کامل ذرت به مدت 60 روز در سیلوهای کوچک 70 گرمی سیلو گردید. در یک طرح کاملاً تصادفی، سه عدد سیلو از گروه تیمار 1 (بدون باکتری) و تیمارهای 2 و 3 (به ترتیب 10<sup>5</sup>×2/1 و 10<sup>5</sup>×4/2 واحد تشکیل کلنی یا CFU، به ازای هر گرم گیاه تازه) در سومین و شصتمین روز بعد از سیلو کردن باز شدند. معیارهای مورد اندازهگیری عبارت بود از: ماده خشک، اسیدیته، ماده آلی، کربوهیدراتهای محلول در آب، پروتئین خام، دیواره سلولی (NDF)، دیواره سلولی بدون همیسلولز (ADF)، همیسلولز و ازت آمونیاکی. افزودن باکتری در هر دو سطح باعث افزایش معنی دار اسیدیته سیلاژها در روز سوم گردید (05/0>P). اسیدیته نهایی علوفه سیلوشده با بیشترین غلظت باکتری، به طور معنیداری (05/0>P) بیشتر بود، که احتمالاً نشاندهنده افزایش شدت تخمیر کربوهیدراتهای ناشی از تجزیه سلولز در این سیلوهاست. با افزودن باکتری، میزان قندهای محلول در آب باقی مانده نهایی، به طور غیرمعنیداری افزایش یافت. میزان ازت آمونیاکی نهایی همه سیلاژها کمتر از 8 درصد ازت کل، و در تیمارهای 2 و 3 از این هم کمتر بود. افزودن باکتری باعث کاهش میزان دیواره سلولی بدون همیسلولز (ADF) به میزان 9/11 و 8/1 درصد، به ترتیب در تیمارهای 2 و 3 گردید. میزان دیواره سلولی در تیمارهای 1 و 3 افزایش، و در تیمار 2 حدود 6/3 گرم در هر کیلوگرم ماده خشک کاهش نشان داد. میزان همیسلولز در همه تیمارها افزایش داشت، اما میزان سلولز در تیمارهای 1، 2 و 3 به ترتیب 38/9، 37/17 و 49/12 درصد کاهش یافت. به طور خلاصه، افزودن باکتری <em>Cellulomonas uda</em> در سطح 10<sup>5</sup>×2/1 CFU به ازای هر گرم گیاه تازه در افزایش قندهای محلول در آب باقی مانده، کاهش دیواره سلولی و هیدرولیز سلولز از گیاه کامل ذرت موثر است.
<p>Whole corn plant was ensiled in 70 gr minisilos for 60 days to evaluate the effects of addition of two levels of <em>Cellulomonas uda</em> bacteria (0, 1.2×10<sup>5</sup> and 2.4×10<sup>5 </sup>cfu per gr of fresh forage) on fermentation and chemical composition of silage. The experiment was arranged as a completely randomized design. The silos were opened after 3 and 6 days of fermentation. The criteria measured included dry matter (DM), pH, organic matter, water soluble carbohydrates, crude protein, cell wall (NDF), acid detergent fiber (ADF), hemicellulose, cellulose, and ammonia-N contents. </p><p>Both levels of bacteria significantly decreased the pH of silages after 3 days (P<0.05). The final pH of silage with the higher level of bacteria was significantly lower, indicative of a greater fermentation of cellulose in this silage. Addition of bacteria resulted in a non-significant increase in the level of final residual water soluble carbohydrates. Final silage ammonia-N concentration was less than 0.8% of dry matter in all silages and was not affected by bacterial treatment. The ADF content was decreased by 11.9% in the silage containing the lower level of bacteria and by 1.8% in the silage which contained the higher level of bacteria. The NDF content increased in the control silage and that with the lower level of bacteria but decreased by 3.6 gr Kg DM<sup>-1</sup> in the silage with the higher bacterial level. Hemicellulose contents increased in all silages but cellulose contents decreased by 9.38% (control), 17.37% (low bacteria) and 12.49% (high bacteria) in the control and bacteria-treated silages, respectively. The results indicated that the addition of 12×10<sup>5</sup> cfu <em>Cellulomonas uda</em> per gr of whole fresh corn plant was effective in increasing residual water soluble carbohydrates, reducing NDF and hydrolyzing cellulose of whole corn plant. </p>
Cellulomonas uda ، گیاه کامل ذرت، قندهای محلول در آب ، سلولز، دیواره سلولی
Cellulomonas uda , Whole corn plant, Water soluble carbohydrates, Cellulose, Cell wall.
83
90
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-115&slc_lang=fa&sid=1
E.
Rowghani Haghighi Fard
ابراهیم
روغنی حقیقی فرد
00031947532846006919
00031947532846006919
Yes