Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1388
1
1
gregorian
2009
4
1
13
47
online
1
fulltext
fa
غنی سازی زرده تخم مرغ با اسیدهای چرب امگا- ۳ بلندزنجیر با استفاده از روغن ماهی کیلکا در جیره مرغ تخم گذار
Enrichment of Egg Yolk with Long Chain n-3 Fatty Acids through Supplementation of Kilka Fish Oil to Layer Diets
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
به منظور بررسی اثرات استفاده از رو غن ماهی کیلکا در جیره مرغ تخم گذار روی صفات عملکردی، ترکیب اسیدهای چرب امگا - ۳ زرده با سن ۲۶ هفته انتخاب W – تخم مرغ و نسبت بین اسیدهای چرب امگا- ۶ و امگا- ۳ زرده تخ ممرغ، تعداد ۷۲ قطعه مرغ تخم گذار لگهورن 36 ۲ و ۴ درصد روغن ماهی کیلکا اضافه شد. صفات مقدار خوراک ، شدند و به منظور مطالعه صفات فوق، به جیره مرغان تخم گذار سطوح ۰ مصرفی، درصد تولید تخم مرغ، ضریب تبدیل غذایی، گرم تخم مرغ تولیدی، میانگین وزن تخم مرغ، شاخص تخم مرغ، شاخص ارتفاع زرده، مقادیر اسیدهای چرب اشباع .(P>۰/ شاخص رنگ زرده، و وزن زرده به عنوان درصدی از وزن تخم مرغ تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند ( ۰۵ (اسیدهای میریستیک، پالمیتیک و استئاریک )، اسیدهای چرب امگا - ۷ (اسید پالمیتولئیک )، اسیدهای چرب امگا - ۹ (اسید اولئیک )، اسید آراشیدونیک و اسید لینولنیک زرده تحت تأثیر سطوح روغن ماه ی قرار نگرفتند . ولی درصد اسید لینولئیک زرده به طور معنی داری کاهش سطح اسیدهای چرب امگا - ۳ غیراشباع بلندزنجیر مانند ایکوزاپنتانوئیک و دوکوزاهگزانوائیک اسید در زرده با افزایش .(P<۰/ یافت ( ۰۵ نسبت اسیدهای چرب امگا - ۶ به امگا - ۳ از مقدار ۱۸ در .(P<۰/ سطح روغن ماهی در جیره بیش از ۳۲۳ و ۵۲۴ درصد افزایش یافت ( ۰۵ ۲ به ترتیب در تیمارهای حاوی ۲ و ۴ درصد روغن ماهی کیلکا کاهش یافت. / ۳ و ۳۱ / تیمار شاهد
Seventy- two 26-weakk-old white leghorn layers (w-36) were fed commercial diets containing 0, 2 and 4 fish oil and the diets were iso-caloric and iso-nitrogenous. Hens were randomly assigned to 3 treatment diets, with 3 replicates and 8 layers in each. The experiment was conducted over a period of 12 weeks in order to study the effects of feeding fish oil on fatty acid composition of egg yolks. The yolk of eggs was extracted and cholesterol content was determined in each period. Statistical analysis of results was performed using the general linear procedure (GLM) of the SAS and means were compared using Duncan’s multiple range test. As a result, saturated fatty acid (myristic, palemitic and stearic acid), ω-7 (palemitoleat) and ω -9 (oleat) and arashidonat in egg yolk was not significantly (P>0.05) different among treatments, but the linoleat and ω -6 fatty acid were decreased in all FO treatments (P<0.05). The linolenic acid did not vary in treatments but the other ω -3 fatty acids (eicosapentaenoate and docosahexaenoate) were increased in FO treatments and there was a statistically significant difference between treatments (P<0.05). The ω -6/ ω -3 ratio was decreased from 18 in control to 3.8 and 2.31 at 2 and 4% treatments, respectively(P<0.05).
روغن ماهی کیلکا، مرغ تخ مگذار، زرده تخ ممرغ و اسیدهای چرب امگا-3
Kilka Fish oil, Layer hen, Egg yolks, Omega-3 fatty acid.
131
141
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-420-1&slc_lang=fa&sid=1
J
Hosseini Vashan
سید جواد
حسینی واشان
jhosseiniv@yahoo.com
00031947532846008835
00031947532846008835
Yes
N
Afzali
نظر
افضلی
00031947532846008836
00031947532846008836
No
M
Malekane
محمد
ملکانه
00031947532846008837
00031947532846008837
No
M
Naseri
محمد علی
ناصری
00031947532846008838
00031947532846008838
No
A
Allahresani
علی
اله رسانی
00031947532846008839
00031947532846008839
No