TY - JOUR JF - JSTNAR JO - jwss VL - 8 IS - 4 PY - 2005 Y1 - 2005/1/01 TI - Optimization of Extraction Conditions of an Iranian Flaxseed Gum Using the Response Surface Method TT - بهینه سازی شرایط استخراج صمغ دانه بزرک ایرانی به روش صفحه پاسخ N2 - استخراج آبی صمغ دانه بزرک (Linum usitassimum) با استفاده از طـرح آماری روش صفحه پاسـخ(response surface methodology ) (RSM) بهینه سازی شد. دراین پژوهش درجه حرارت استخراج در دامنه 45-100 درجه سانتیگراد، pH در محدوده 7 -3 و نسبت آب به دانه در دامنه 24-4 به عنوان فاکتورهای مؤثر بر درصد بازده استخراج، مقدار پروتئین و ویسکوزیته ظاهری صمغ های استخراج شده، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد درجه حرارت و pH دو فاکتور مؤثر بر بازده و کیفیت صمغ استخراجی (خلوص و ویسکوزیته ظاهری) است، در صورتی که فاکتور نسبت آب به دانه، دارای اثر کمتری می‌باشد. شرایط بهینه استخراج صمغ دانه بزرک به صورت زیر معرفی گردید، درجه حرارت:  90-85 درجه سانتیگراد، نسبت آب به دانه:14 و pH : 7- 5/6. ویسکوزیته ظاهری صمغ‌های استخراجی نیز اندازه‌گیری شد و اثر شرایط استخراج بر خصوصیت رئولوژیکی صمغ حاصل مورد بررسی قرار گرفت. SP - 145 EP - 156 AU - B. Maherani, AU - M. Barzegar, AU - M. A. Sahari, AU - H. Dehghan, AD - KW - Iranian flaxseed KW - Gum KW - Response surface methodology KW - Viscosity. UR - http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-309-fa.html ER -